Külföldről egyre több „szokás” szivárog be, amit a gyerekek a mesékkel együtt magukénak éreznek. Nálunk ilyen lett a Mikulás váró sütemény. Ha idén nem látogatjuk meg az igazi Mikulást Lapföldön, ahogy tavaly, akkor legalább süssünk neki valamit! 🙂 Ha nálatok is felmerült, hogy milyen sütivel várjátok a Mikulást, akkor mutatok most egy nagyon könnyen elkészíthető, egészséges és finom receptet!
Tavaly kapott a kisfiam egy karácsonyi mesekönyvet Kanadából, amelyben a kismackó áfonyás sütivel és tejjel várja a Mikulást. Gondolom nem kell mondanom, hogy „rongyosra” olvastuk a könyvet és idén fel is merült az igény, hogy mi is készítsünk valamit. Részemről éjszaka kevésbé preferált az áfonyást muffint, így egy almás-zabpelyhes keksz recept mellett döntöttem 😀
Almás-karamellás zabkeksz recept:
Hozzávalók:
- 200 g fehér liszt
- 100 g zabpehely
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 mokkáskanál só
- 100 g vaj
- 200 g barna cukor
- 1 tojás
- 1 teáskanál vanília aroma
- 1-1 kávéskanál fahéj, őrölt szerecsendió
- 1 csomag tejkaramella
A száraz hozzávalókat összekeverjük egy tálban. Egy másik tálban a vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást és a vanília aromát, és tovább keverjük. Ha egységesen összeállt, akkor két részletben hozzákeverjük a száraz hozzávalókat.
A legvégén a homogén masszához hozzáadjuk a lereszelt almákat, és kézzel összekeverjük. Sütőpapírra rusztikusan kiadagoljuk (maradjon köztük hely, mert kiterülnek), és mindegyik közepébe teszünk egy félbevágott tejkaramellát.
175 fokon kb. 12 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a karamella teljesen elolvadt, a keksz pedig aranybarna színezetet kapott.
Egy üveg tejjel, egy szép tányéron már tálalhatjuk is!
Csak arról ne feledkezzetek meg, hogy reggelre valaki dézsmálja meg a kitett kekszet és igyon bele a tejbe is 😀
Ha kíváncsi vagy én hogyan készítettem, akkor nézd meg ezt a videómat is:
További karácsonyi recept videókat a YouTube csatornámon találsz!
Tippekért és ötletekért pedig kövesd a Facebook és az Instagram oldalaimat is!
Ezek is érdekelhetnek:
Karácsonyi garnélanyárs kakukkfüves fehérboros mártásban
Isteni karácsonyi lekváros linzer Smarta konyhájából
Citromos-gyömbéres vajas keksz – indulhat az adventi készülődés?