Spárgás-sonkás rizottó Smarta konyhájából

A spárgaszezon sajnos nem túl hosszú, ezért érdemes minden percét kiélvezni, és minél többféle módon elkészíteni ezt az egészséges zöldséget. A fehérből leginkább krémlevest szoktam készíteni, a zöldből pedig mindent IS. Most a család egyik nagy kedvencét osztom meg veletek, ezt ebben a szezonban legalább már ötször elkészítettem, és még mindig nem tudjuk megunni 🙂

Spárga és sonka

Mivel a spárgaszezon és a húsvét általában lefedik egymást ezért a húsvétról megmaradt (én fagyasztóba szoktam eltenni belőle, így még május végén is van húsvéti sonka :-D) sonkát is remekül lehet ebben a formában hasznosítani, ráadásul a zsenge, friss spárga íze nagyon jól kompenzálja a húsvéti sonka karakteres, füstös ízét.

Sonkás-spárgás rizottó recept

Hozzávalók:

  • 200 g rizottó rizs
  • 1 liter alaplé (lehet kockából is, ha nincs kéznél más 🙂 )
  • 1 dl fehér bor
  • 1 db közepes vöröshagyma
  • 1 csomag zöld spárga
  • 150 g sonka/füstölt tarja
  • 50 g vaj
  • 100 g parmezán
  • 2 marék spenót
  • 2 ek olívaolaj

 Elkészítése:

  1. Az olajon a felkockázott hagymát megpároljuk, majd hozzáadjuk a rizst és kb. 2 percig kevergetés mellett megpirítjuk.
  2. A rizst felöntjük a borral, alaposan átforgatjuk, és hagyjuk, hogy az egészet felszívja, majd alacsony hőfokra kapcsoljuk a tűzhelyet.
  3. Az alaplevelet elkezdjük merőkanalanként hozzáadni a rizshez, amikor felszívta, akkor jöhet a következő. Mindezt addig folytatjuk, amíg a rizs kb. 80%-os készültségbe kerül. Ez kb. 12-15 perc után következik be, és ha megkóstoljuk, a rizs külsejének már puhának, a belsejének viszont még roppanósnak kell lennie.
  4. Ekkor adjuk hozzá az időközben megtisztított és felkarikázott spárgát, teszünk hozzá még alaplevet és 3 percig főzzük.
  5. Most mehet bele a felaprított sonka és azzal is alaposan összeforgatjuk. Ha még szükséges, adhatunk hozzá alaplevet.
  6. Amikor a rizs megpuhul, hozzátesszük a felaprított spenót leveleket, kétszer összeforgatjuk és mehet is hozzá a vaj és a reszelt parmezán, amelyekkel szintén összeforgatjuk. Ezektől lesz szaftos és krémes a rizottónk.
  7. Azonnal, melegen tálaljuk, szükség esetén fogyasztáskor sózzuk, borsozzuk.

Megjegyzés:

  • A rizstől függ, hogy mennyi alaplevet vesz fel, lehet, hogy kevés lesz az 1 liter, akkor adhatsz hozzá vizet, viszont lehet, hogy megmarad valamennyi. Mind a kettő teljesen rendben van, a lényeg, hogy a végeredmény finom, krémes legyen 🙂
  • Nem felejtettem ki a sót a receptből, direkt nem sóztam menet közben! Az alaplé is sós, és a húsvéti sonka is, ezért tovább sóra nincs szükség. Ha egyik sem tartalmaz, akkor menet közben 1 kk sót adok hozzá.

Ezek is érdekelhetnek:

Kakukkfüves spárgakrémleves

Karfiolkrémleves pisztácia pesztóval

Könnyű tavaszi tészta medvehagymás spárga pesto-val

Ezért fogyassz rendszeresen spenótot!

Tetszett? Oszd meg te is:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: email

Népszerű bejegyzéseim

Ne maradj le!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs spam, viszont lesz sok olyan háttérinfó, amit máshol nem osztok meg!

Összes bejegyzés

Kategóriák
IGEN! Még több SMARTA

Ezek is érdekelhetnek

barackos-smoothie

Bőrszépítő nyári barackos smoothie

Nyáron a bőrápoló készítmények mellett érdemes kihasználni a narancssárga színű gyümölcsök és zöldségek bőrvédő és bőrszépítő hatását is, és minél többet fogyasztani belőlük. Nem csak

meggyleves

Hideg mentás meggyleves 10 perc alatt

Nyáron sokkal könnyebb gyors, finom, és főzés nélküli leveseket tenni az asztalra, hiszen a piacok roskadásig vannak szezongyümölcsökkel, amiből válogathatunk. Ha pedig meg akarjuk hosszabbítani

Ez a weboldal sütiket használ! A sütik weboldal működéséhez és az olvasó szokásokhoz kapcsolódó anonim adatokat biztosításához szükségesek a tájékoztatónak megfelelően. A weboldalon való böngészés folytatásával hozzájárulsz a sütik használatához.