Spárgás-sonkás rizottó Smarta konyhájából

A spárgaszezon sajnos nem túl hosszú, ezért érdemes minden percét kiélvezni, és minél többféle módon elkészíteni ezt az egészséges zöldséget. A fehérből leginkább krémlevest szoktam készíteni, a zöldből pedig mindent IS. Most a család egyik nagy kedvencét osztom meg veletek, ezt ebben a szezonban legalább már ötször elkészítettem, és még mindig nem tudjuk megunni 🙂

Spárga és sonka

Mivel a spárgaszezon és a húsvét általában lefedik egymást ezért a húsvétról megmaradt (én fagyasztóba szoktam eltenni belőle, így még május végén is van húsvéti sonka :-D) sonkát is remekül lehet ebben a formában hasznosítani, ráadásul a zsenge, friss spárga íze nagyon jól kompenzálja a húsvéti sonka karakteres, füstös ízét.

Sonkás-spárgás rizottó recept

Hozzávalók:

  • 200 g rizottó rizs
  • 1 liter alaplé (lehet kockából is, ha nincs kéznél más 🙂 )
  • 1 dl fehér bor
  • 1 db közepes vöröshagyma
  • 1 csomag zöld spárga
  • 150 g sonka/füstölt tarja
  • 50 g vaj
  • 100 g parmezán
  • 2 marék spenót
  • 2 ek olívaolaj

 Elkészítése:

  1. Az olajon a felkockázott hagymát megpároljuk, majd hozzáadjuk a rizst és kb. 2 percig kevergetés mellett megpirítjuk.
  2. A rizst felöntjük a borral, alaposan átforgatjuk, és hagyjuk, hogy az egészet felszívja, majd alacsony hőfokra kapcsoljuk a tűzhelyet.
  3. Az alaplevelet elkezdjük merőkanalanként hozzáadni a rizshez, amikor felszívta, akkor jöhet a következő. Mindezt addig folytatjuk, amíg a rizs kb. 80%-os készültségbe kerül. Ez kb. 12-15 perc után következik be, és ha megkóstoljuk, a rizs külsejének már puhának, a belsejének viszont még roppanósnak kell lennie.
  4. Ekkor adjuk hozzá az időközben megtisztított és felkarikázott spárgát, teszünk hozzá még alaplevet és 3 percig főzzük.
  5. Most mehet bele a felaprított sonka és azzal is alaposan összeforgatjuk. Ha még szükséges, adhatunk hozzá alaplevet.
  6. Amikor a rizs megpuhul, hozzátesszük a felaprított spenót leveleket, kétszer összeforgatjuk és mehet is hozzá a vaj és a reszelt parmezán, amelyekkel szintén összeforgatjuk. Ezektől lesz szaftos és krémes a rizottónk.
  7. Azonnal, melegen tálaljuk, szükség esetén fogyasztáskor sózzuk, borsozzuk.

Megjegyzés:

  • A rizstől függ, hogy mennyi alaplevet vesz fel, lehet, hogy kevés lesz az 1 liter, akkor adhatsz hozzá vizet, viszont lehet, hogy megmarad valamennyi. Mind a kettő teljesen rendben van, a lényeg, hogy a végeredmény finom, krémes legyen 🙂
  • Nem felejtettem ki a sót a receptből, direkt nem sóztam menet közben! Az alaplé is sós, és a húsvéti sonka is, ezért tovább sóra nincs szükség. Ha egyik sem tartalmaz, akkor menet közben 1 kk sót adok hozzá.

Ezek is érdekelhetnek:

Kakukkfüves spárgakrémleves

Karfiolkrémleves pisztácia pesztóval

Könnyű tavaszi tészta medvehagymás spárga pesto-val

Ezért fogyassz rendszeresen spenótot!

Tetszett? Oszd meg te is:

Facebook
Email
Pinterest

Népszerű bejegyzéseim

Ne maradj le!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs spam, viszont lesz sok olyan háttérinfó, amit máshol nem osztok meg!

Összes bejegyzés

Kategóriák
IGEN! Még több SMARTA

Ezek is érdekelhetnek

almas-galette

Mennyei fahéjas almás galette

Azért szeretem a galette recepteket, mert könnyen elkészíthetők, így azok is egyszerűen meg tudjál csinálni, akiknek nincs érzékük a sütéshez. Nem számít, hogy mivel van

fuges-turos-taska

Fügés túrós táska

Itt az ősz, és azzal együtt a füge szezon is. Hivatalosan a füge szezonnak októberben van vége, úgyhogy addig használjuk ki hogy most terem ez

Ez a weboldal sütiket használ! A sütik weboldal működéséhez és az olvasó szokásokhoz kapcsolódó anonim adatokat biztosításához szükségesek a tájékoztatónak megfelelően. A weboldalon való böngészés folytatásával hozzájárulsz a sütik használatához.