A tojáskrém nem csak a húsvéti időszak kedvence lehet, hanem egész évben bármikor jó vacsora vagy akár reggeli ötlet is lehet. Az egyik legjobb a tojáskrémben – az íze mellett természetesen – hogy ha nem tudunk szépen tojást pucolni, ebben a formában soha nem derül rá fény. Sokfelé képpen lehet elkészíteni, ez most a legújabb kedvencünk csirával és mikrozölddel!
Tojáskrémes szendvics? Bármikor!
Volt egy időszakom, amikor teljesen rá voltam kattanva a tojáskrémes szendvicsre, szinte nem volt hét, hogy ne vettem volna a közeli pékségben. Aztán a munkahelyváltással együtt, el kellett köszönnöm a kedvenc reggelizőhelyemtől és az isteni tojáskrémes szendvicstől is.
Eltelt néhány tojáskrémes-szendvics mentes hónap és mivel jobb ötletem nem volt, elkezdtem kikísérletezni a a saját tojáskrémemet. Ekkor jöttem rá, hogy ez egyáltalán nem bonyolult, és jól lehet variálni is szezonális zöldségekkel. Korábban már mutattam egy tojássaláta receptet, amit most egy kcsit átdolgoztam.
Tojáskrém recept
Nézzük is sorba, hogy mi kerül ebbe a tojáskrémbe.
Főtt tojás: én ehhez a tojást 6 percig szoktam főzni. Ekkor már nem folyós a sárgája, de még nem is porhanyósan kemény. Amikor szétvágjuk őket és elkeverjük a többi hozzávalóval, a sárgája, finom krémes lesz. Ha pedig szeretnél jól választani tojást, akkor korábban már írtam a tökéletes tojás ismérveiről.
Zöldségek: a roppanósság miatt, és hogy elkerüljük a tömény állagot szeretem friss, zsenge zöldségekkel feldobni. A szálzeller minden évszakban jó választás, mert a karakteres íze mellett nagyon egészséges is. Tavaszi hírnökként akár medvehagymát, akár újhagymát tehetünk bele. Szezontól függően a hónapos retek, vagy a retekcsíra is remekül passzol hozzá.
Kurkuma: a szokásos só-bors kombináción kívül szeretek kurkumát is adni a tojáskrémhez. Ettől az egész kap egy élénk, vibrálóan sárga színt. Másrészt a kurkumának is rendgeteg jótékony hatása van, többek között általános gyulladáscsökkentő, így érdemes mindig tartani belőle otthon.
A tojáskrém tálalása és tárolása
A tojáskrémet akár szendvicsbe tehetjük tölteléknek. Ilyenkor érdemes még több zöldséget tenni hozzá. Jól harmónizál vele a saláta, és nagyon jól mutat rajta bármilyen mikronövény. Én ennek a receptnek a fotózásakor vöröskáposzta mikrozöldet használtam.
Húsvétkor akár a sonka mellé is tehetjük köretként, a hagyományos főtt tojás vagy kaszinótojás helyett.
A tojáskrém elég kényes étel, ezért maximum 2 napig tároljuk hűtőben, alaposan lezárt dobozban, hogy a hűtőben lévő többi dolog ne vegye át a szagát.
PrintTojáskrém zsenge zöldekkel
- Author: melinda_smarta_boss
- Total Time: 36 minutes
- Adag: 4 1x
Hozzávalók
- 6 db főtt tojás
- 1 db újhagyma
- 1/2 zellerszár
- 1 nagy marék retekcsíra
- 3 ek görög joghurt
- 1 ek majonéz
- 1/2 tk mustár
- 1/2 kk só
- 1/2 kk fehérbors
- 1 kk kurkuma
- Díszítéshez tetszőleges mikronövény (pl. vöröskáposzta)
Elkészítés
A tojásokat 6 perc alatt közepesen keményre főzzük, megtisztítjuk és apróra vágjuk.
Az újhagymát és a zellert vékonyra felvágjuk, és a retekcsírával együtt hozzátesszük a tojásokhoz.
Egy másik tálban a joghurtot majonézzel, mustárral és a fűszerekkel kikeverjük.
Az öntet mehet a tojásos tálba és alaposan összeforgatjuk.
Megjegyzések
Hűtőben maximum 2 napig tárolhajuk!
- Prep Time: 30
- Cook Time: 6
Tápértékek
- Adag: 1
- Kalória: 177
- Cukor: 2,4 g
- Só: 436 mg
- Zsír: 12,3 g
- Telített zsír: 3,7 g
- Telítettlen zsír: 8,6 g
- Szénhidrát: 2,6 g
- Rost: 0,2 g
- Fehérje: 12,8 g
- Koleszterin: 177
Kulcsszavak: tojáskrém