A tökéletes tojás ismérvei

A húsvét közeledtével megnő az igény a tojásra. Egyrészt nem hiányozhat a sonka mellől sem, másrészt még azért sokan vannak azok, akik szívesen meg is festik a tojást húsvétra. De hogyan választunk tojást, miket érdemes figyelembe venni, és honnan tudjuk friss-e még. Jöjjön most néhány gyakorlati tanács.

Mit jelentenek a számok a tojáson?

Én, ha tehetem házi tojást veszek. Van egy-két beszerzési forrásom, amelyekről tudom, hogy a tyúkok egész nap kint kapirgálnak a szabadban, és nem tömik őket mindenfélével, ami nem feltétlenül kell a szárnyasoknak. Ha épp nincs tanyasi tojásom, akkor piacon öreg néniktől próbálok vásárolni, akinek nagyon össze-visszatojásai vannak, színben és méretben is.

Nagy ritkán azonban rászorulok bolti tojásra, és ilyenkor kezdem nézegetni azokat a bizonyos kódokat, amelyek rákerülnek a tojásokra. Számomra a legfontosabb az első számjegy, amely az állattartás technológiai kódja, ugyanis ebből derül ki, hogy az adott tyúk, milyen körülmények között éli a mindennapjait.
1: szabadtartás
2: alternatív tartás
3: ketreces tartási rendszer
0: ökológiai tartás

Természetesen az ökológiai tartás áll a legközelebb az őstermelői tartáshoz, ennek megfelelően ezeknek a tojásoknak az ára is magasabb, és hagyományos bolti forgalomban kisebb mennyiségben érhető el.

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a tanyasi tojások mérete inkább az M és L mérethez közelít, soha nem extra nagy.

A külső ismérveken kívül a belső tápértékek is fontosak, tehát egy kapirgáló tyúk tojása fehérje sűrűbb lesz, és magasabb lesz a vitamin és tápanyag tartalma, mint a ketrecben élő társaik által pottyantott tojás.

Honnan tudom, hogy friss-e a tojás?

Ha megvan a megfelelő tojás, akkor a felhasználás előtt jön a következő kérdés: elég friss még? A tojások papír szerinti szavatossági ideje, hűvös helyen tárolva 30 nap. Ha dobozában tároljuk, akkor ezt nyomon tudjuk követni. De mi a helyzet a piaci vagy a hűtő ajtajában tárolt tojással?

Ha bizonytalanok vagyunk, akkor vegyünk elő egy poharat, töltsük fel vízzel, és óvatosan tegyük bele a tojást. Ha lent marad, akkor tökéletes, használjuk bátran, de ha elkezd lebegni, akkor jobb ha óvatosak vagyunk, ha pedig teljesen felúszik a felszínre, akkor inkább már ne használjuk fel.

Mi a helyzet a főtt tojással?

A főtt tojás hűtőben maximum 2-3 napig áll el, utána már jobb ha nem fogyasztjuk. A húsvéti főtt, festett tojásokat pedig pár nap után inkább dobjuk ki, ne várjuk meg, amíg magától kezd el kimászni 🙂

Kellemes húsvéti készülődést és a tökéletes tojás mellé érdemes a tökéletes húsvéti sonkát is megtalálni!

Ezek is érdekelhetnek:

Mitől lesz igazán ünnepi a húsvéti sonka?

Felejthetetlen tojáskrém húsvéti maradékokból – Smarta konyhájából

Így tálald a húsvéti reggelit!

Miben főzzük a húsvéti sonkát?

Tetszett? Oszd meg te is:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: email

Népszerű bejegyzéseim

Ne maradj le!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs spam, viszont lesz sok olyan háttérinfó, amit máshol nem osztok meg!

Összes bejegyzés

Kategóriák
IGEN! Még több SMARTA

Ezek is érdekelhetnek

levendulas-malnakremleves

Málnakrémleves, amit próbálj ki!

Az idei eddigi legnagyobb melegben minden hűsítő étel jól tud esni. Sokan csak desszertekre, általában fagyira gondolnak ilyenkor, pedig a levesek között is akad bőven

tagliatelle

Pezsgős-gombás tagliatelle recept

A pezsgős-gombás tagliatelle akár önmagában is egy tökéletes nyári vacsora lehet, hiszen a száraz pezsgőnek csak egy kis része kerül bele az ételbe, a nagyobbik

Ez a weboldal sütiket használ! A sütik weboldal működéséhez és az olvasó szokásokhoz kapcsolódó anonim adatokat biztosításához szükségesek a tájékoztatónak megfelelően. A weboldalon való böngészés folytatásával hozzájárulsz a sütik használatához.