Sültrépából isteni vegán humusz

A reggeli vagy a vacsora nem szükségszerű, hogy sonkás kenyérből álljon, ha egy kicsit elkezdünk növényi krémekkel kísérletezni, kitágul az ízek világa. A humusznak, klasszikusan csicseriborsó az alapja, amelyet többféle módon el lehet készíteni, viszont, nem csak ez az egyetlen növény amiből isteni tunkolós, vagy épp pirítósra kenhető feltét készülhet. Télen a céklával kísérleteztem, most pedig a répa került sorra.

Növényi kencékkel a fenntarthatóságért

Az utóbbi időben egyre több figyelmet fordítok arra, hogy a hulladéktermelésem csökkentése mellett, a húsfogyasztásomat is csökkentsem. Egyrészt szeretnék több növényi eredetű élelmiszert magamhoz venni az egészségem megőrzése miatt, másrészt a globális túlfogyasztás ellen is próbálok egy picit tenni. Tudom, hogy ez csepp a tengerben, de ha mindenki tudatosan figyelne arra, hogy legalább heti 1 húsmentes napot tartson, akkor globálisan jelentősen csökkenhetne a hús és a húsáru termelés, amely csökkentené az egyre súlyosabb globális problémákat.

De ennyi felvezető után, jöjjön a recept 🙂

Répa-humusz

Hozzávalók:

  • 0,4 kg répa
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál tahini (szezámkrém)
  • olívaolaj
  • 1/2 citrom leve
  • 0,5 dl víz
  • só, bors

Elkészítése:

A megtisztított répát (ha vastagok, akkor érdemes feldarabolni) és a gerezd fokhagymát (pucolás nélkül) egy sütőlapra tesszük, sózzuk, borsozzuk, olívaolajjal meglocsoljuk és 170 fokon kb. 30 perc alatt puhára sütjük.

Ha kihűlt, a fokhagymát kiszabadítjuk a héjából (szinte fokhagyma krém lesz), és a répákkal együtt beledobjuk egy aprítóba. Hozzátesszük a tahinit, 1 evőkanál olívaolajat, sózzuk, borsozzuk és elkezdjük pürésíteni. Ha nagyon sűrű, akkor vízzel és olívaolajjal még lazíthatunk rajta. Addig pürésítsük, amíg egy nagyjából homogén állagot kapunk.

Fogyasszuk pirítóson, kétszersültön, tortilla alapként. Hűtőben 3-4 napig tárolva fogyaszthatjuk.

Ezek is érdekelhetnek:

Csicseriborsókrémes szendvics

Egyszerű zöldségcurry vacsorára

Csokis-kókuszos zabkása rohanós hétköznapokra

Villámgyors tojássaláta

Tetszett? Oszd meg te is:

Facebook
Email
Pinterest

Népszerű bejegyzéseim

Ne maradj le!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs spam, viszont lesz sok olyan háttérinfó, amit máshol nem osztok meg!

Összes bejegyzés

Kategóriák
IGEN! Még több SMARTA

Ezek is érdekelhetnek

Hurom-H300-feher-topjuicers

Hogyan válasszunk gyümölcsprést?

A  gyümölcsprés egyre több háztartásban jelenik meg, hiszen az egyik legegyszerűbb módja a több gyümölcs és zöldség fogyasztásának. Én is nagyon régóta vágytam már egy

citromkrem

Citromkrém, amire tuti rákattansz!

Ha egyszer megérezzük a frissen szedett citrom illatát, aromáját és zamatát, akkor arra biztosan egy egész életre rákattanunk. Azonban a friss citrom élményért legalább a

immunerősítő-shot

Természetes immunerősítő ital

Télen a szervezetünk egészségéért sokat tehetünk egy kis tudatossággal és némi odafigyeléssel. Nem mindegy ugyanis, hogy mi kerül a tányérunkra és a poharunkba. Egytra immunerősítő

FAHÉJAS-SZILVÁS-SÜLT-ZABKÁSA

Fahéjas-szilvás sült zabkása

Sokan azt mondják, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Nálam nem maradhat ki a reggeli, ha más nem egy tápláló kávés smoothie-t készítek magamnak.

Ez a weboldal sütiket használ! A sütik weboldal működéséhez és az olvasó szokásokhoz kapcsolódó anonim adatokat biztosításához szükségesek a tájékoztatónak megfelelően. A weboldalon való böngészés folytatásával hozzájárulsz a sütik használatához.