Minden évben próbálom minél változatosabban ültetni a zöldségeket és a gyümölcsöket a kertemben, hogy a receptekhez tényleg friss és szezonális alapanyagokat használhassak. Természetesen fűszernövényekből sincsen hiány, de ezt majd a későbbiekben fejtem ki. A kertem tele van különböző fajtájú paradicsommal és cukkiniből is akad mindig, így ez a recept adta magát. Ráadásul az elkészítése sem bonyolúlt ennek a paradicsomos cukkini egytál ételnek, így akár egy igazi, könnyű nyári vacsorának is tökéletes.
A paradicsom jótékony hatásai
Imádom a paradicsomot, akár melegen, frissen szüretelve a tőről, hiszen semmihez sem hasonlítható az íze, zamata és az illata. Most hogy itt a lehetőség, hogy tele együk magunkat paradicsommal elhoztam neked, hogy mik is a paradicsom jótékony hatásai.
A paradicsom – főleg ha saját termesztésből, vagy helyi öko gazdaságokból származik – nagyon fontos vitamin és ásványi anyag forrás. Az egyik legfőbb alkotója a likopin, amely egy nagyon erős antioxidáns, így képes felvenni a küzdelmet a minden napos stressz okozta sejtkárosító szabad gyökökkel. Emellett kiemelkedő a C és A vitamin tartalma, valamint fontos vas, folsav és kálium forrás is.
Továbbá a látást is javítja magas A-vitamin tartalma miatt, és segít megelőzni a farkasvakság kialakulását is. Plusz csökkenti a vérnyomást is, ez a paradicsomban található kálium mennyiségnek köszönhető, de csak akkor van hatása, ha minden nap fogyasztunk belőle.
Remélem sikerült meggyőzni téged arról, hogy valóban fontos zöldség (vagy gyümölcs) a paradicsom, és ki szeretnéd élvezni az előnyeit, ezt megteheted a paradicsomos receptjeimmel, mint például a könnyű nyári ricottás paradicsomos galette, paradicsomos tészta, vagy a jelenlegi paradicsomos cukkini receptem.
Viszont ha még nem sikerült meggyőzni a paradicsom fogyasztás fontosságáról, vagy csak még többet szeretnél tudni erről a nagyon hasznos vitaminbombáról, akkor olvasd el a kifejezetten a paradicsom jótékony hatásairól szóló blog bejegyzésemet.
Étkezz szezonálisan – nyáron egyél paradicsomos cukkinit!
Ahogy fent ígértem most essen néhány szó a fűszernövényekről is. Friss fűszernövényekkel sokkal jobb dolgozni hogyha ételeket készítünk, mint hogyha szárított verziót használunk. Én mindig szoktam nevelni fűszernövényeket, a legnagyobb kedvencem a bazsalikom. Nyáron frissen használom, de készül belőle pesto és egy része megy a fagyasztóba is, hogy télen legyen mihez nyúlni, hiszen az ablakban nevelt bazsalikomok elég hamar „elfáradnak”.
A bazsalikom rengeteg ételhez jól illik, főként tésztákhoz és pizzákhoz szoktam használni, de ezek mellett az eperrel is jó párosítás, például egy epres-bazsalikomos croissant képében.
A másik nagy kedvencem a menta, nyáron hűsítő menta teaként, vagy limonádéba is szeretem. Desszertek fokozására is alkalmas a menta, például a hideg meggyleves tökéletes alapanyaga is. Erre alkalmas a csokimenta is. Ez akár fagyival, vagy akármilyen édességgel is nagyon jó, de smoothie-ba is nagyon jól lehet használni.
Ha kíváncsi vagy, hogy milyen további fűszernövényeket szoktam ültetni, illetve, hogy melyik mire használható fel nézd meg a lenti videómat!
Printparadicsomos cukkini
- Adag: 2 1x
- Diet: Vegetarian
Description
Villámgyorsan elkészíthető paradicsomos cukkini recept, melyet most friss, szezonális összetevőkből dobhatsz össze pár perc alatt.
Hozzávalók
- 1 db közepes/ nagy cukkini
- 5–6 darab paradicsom
- 1–2 lilahagyma
- 10–15 darab olívabogyó
- 1 csokor friss bazsalikom
- 1 darab mozzarella (vagy feta)
- 2 ek olívaolaj
- só, bors
Elkészítés
- Minden zöldséget és a sajtot felszeletelünk.
- Egy hőálló edény alját 1 ek olívaolajjal kikenjük.
- A zöldségeket, sajtot és a bazsalikom leveleket felváltva egymás mellé állítva elhelyezzük, hogy teljesen kitöltse az edényt.
- A felkarikázott olívabogyót utólag beleszurkáljuk.
- Sózzuk, borsozzuk, a tetejét meglocsoljuk még egy kevés olívaolajjal.
- 150 fokon légkeverésen kb. 15-20 perc alatt összesütjük.
Megjegyzések
A tápértékek tájékoztató jellegűek. A valós adatok eltérhetnek a felhasznált alapanyagok mennyisége és típusa miatt.
- Category: ebéd
- Módszer: Sütés
Tápértékek
- Adag: 1
- Kalória: 342 kcal
- Cukor: 15.3 g
- Só: 835.7 mg
- Zsír: 18 g
- Telített zsír: 2.6 g
- Telítettlen zsír: 15.4 g
- Szénhidrát: 27.8 g
- Rost: 8.1 g
- Fehérje: 22.9 g
- Koleszterin: 10.2 mg
Kulcsszavak: paradicsomos cukkini