A kuszkusz egy nagyon könnyen elkészíthető köret, amelyből egy kis rafinériával és némi fűszerrel isteni salátát lehet készíteni, amelyet akár magában vacsorára, vagy egy szelet grillezett csirkemellel ebédre lehet fogyasztani. Könnyű, tápláló és egészséges, próbáld ki Te is!
A kuszkusz berber eredetű étel, Észak-Afrikában ezer éve ismerik, és az arabok segítségével jutott el Európába. Rendkívül sokféleképpen lehet felhasználni, lehet belőle köret, egytálétel, de még édesség is.
A kuszkusz alapja a durumbúza-dara, amelyet előgőzölnek, apró kis golyókat formáznak belőle, majd lisztbe forgatják, hogy pergős maradjon, majd megszárítják.
A kuszkusz jótékony hatásai:
- A kuszkusz értékes antioxidánsokat és jó minőségű tápanyagokat tartalmaz.
- Magas a rost tartalma, általában teljes kiőrlésű gabonából készül.
- Segíti az egészséges szívműködést és csökkenti a diabétesz kockázatát
- Egy csésze kuszkusz fedezi a napi szelén szükségletet
A hazánkban kapható kuszkusz általában előgőzölt, így 5-10 perc alatt elkészül. Egy zárható edénybe kétszeres mennyiségű forrásban lévő vízzel felöntjük, fűszerezzük, elkeverjük és 5 percig pihentetjük. A végén lazíthatjuk egy kevés vajjal vagy olívaolajjal, villával elkeverjük és már kész is az alapunk.
Mediterrán kuszkusz saláta
Ezt a könnyen összedobható salátát 10 perc alatt elkészíthetjük, így akár egy irodai ebédre jó lehet, ha van egy kis teakonyha, vagy munka után vacsorára.
Mediterrán kuszkusz saláta hozzávalók (2-3 adag):
- 125g marokkói ízesítésű kuszkusz
- ½ kápia paprika felkockázva
- 1 szál újhagyma felaprítva
- ½ csésze fekete olívabogyó felkarikázva
- 1 nagy csésze feta sajt felkockázva
- ¼ citrom leve
- 2 evőkanál olívaolaj
- 8 nagy bazsalikomlevél, fél csomag petrezselyem zöld felaprítva
- frissen őrölt bors és só
Mediterrán kuszkusz saláta elkészítése
Forraljunk fel 250 ml vizet, tegyük a kuszkuszt egy zárható hőálló edénybe és öntsük rá a vizet, tegyünk bele egy csipet sót, és tegyük félre duzzadni. (Ha ízesítés nélküli kuszkuszunk van, akkor tegyünk hozzá az arab/mediterrán konyhára jellemző fűszerkeveréket).
Közben aprítsuk fel a többi hozzávalót, majd az egészet keverjük össze. A végén ízesítsük olívaolajjal, citromlével és borssal.
Jó étvágyat! 🙂
Ha ez a cikk tetszett ezek is érdekelhetnek:
5 érv a chia mag fogyasztása mellett
Könnyű spagetti zöldborsó-pestóval és aszalt paradicsommal Smarta konyhájából
Tápláló brokkolikrémleves Smarta konyhájából
További tippekért, receptekért és ötletekért kövesd a Facebook és Instagram oldalaimat, valamint nézz szét a YouTube csatornámon is 🙂