Chia magos puding, chia magos zabkása, chia magból rántotta… szinte mindennap találkozunk ezzel az egzotikus maggal különböző formában. De mi is ez a superfood-nak is nevezett növény? Mire jó a chia mag? Hogyan kell elkészíteni? Erről már sokkal kevesebbet lehet olvasni. Ha kíváncsi vagy Neked miért tesz jót, ha rendszeresen fogyasztod az azték zsályát, akkor olvad tovább.
Honnan származik?
Maga a növény az árvacsalánfélék családjába tartozik, és Mexikóban valamint Guatemalában őshonos. Az őslakosok számára ez annyira fontos élelmiszer volt, mint a kukorica, ezért egy kicsit meglepő, hogy még csak most kezdjük újra felfedezni ezt az igazán tápláló élelmiszert.
Chia mag jótékony hatásai
- Magas mikrotápanyag-tartalmának köszönhetően hatékonyan képes feltölteni a szervezetünk vitaminraktárait. Magas a kalcium, foszfor és mangán tartalma, amely főleg a csontok egészségének megőrzéséhez járul hozzá. Továbbá tele van olyan antioxidánssal, amelyek megakadályozzák a káros szabadgyökök elszaporodását a szervezetünkbe, így késleltetve az öregedés folyamatát.
- Egyedülálló az omega-3 zsírsav tartalma, amelyből a normál táplálkozási szokásainkkal keveset viszünk be a szervezetünkbe, pedig sok szempontból nélkülözhetetlen. Hozzájárul az idegrendszer megfelelő működéséhez, a szív és érrendszeri problémék megelőzéséhez. A chia mag: csökkenti a vérnyomást, javítja a vérkeringést és kiegyensúlyozottabbá teszi a koleszterinszintet.
- A benne található rostok segítenek a cukorbetegség elleni küzdelemben, mert kiegyensúlyozottabbá teszik az emésztést és megelőzik a vércukorszint hirtelen megugrását.
- Segít a testsúly megőrzésében, hatékonyan támogatja a fogyókúrát. A chia mag remek rostforrás, ráadásul nagy mennyiségű folyadékot képesek felvenni, így a gyomorban megduzzadva telítettség érzést kelt, később leszünk éhesek, ráadásul lassítja az ételek felszívódását is.
- Fényesebb lesz a haj és erősebbek a körmök, ha rendszeresen bekerül az étrendbe. Az omega-3 zsírsav és a nagyon magas vitamin és ásványi anyag tartalma hozzájárul a szépség megőrzéséhez, a haj, a bőr és körmök épségéhez, rugalmasságához.
Chia mag fogyasztása
Szakemberek javaslata szerint a reggelibe érdemes beiktatni a chia mag fogyasztását, hogy egész napra felpörgesse a szervezetünket, és ebédig kibírjuk különösebb éhség érzet nélkül. A legjobb, ha zabbal keverjük, mert így egy rostokban igen gazdag, tápláló reggelivel tudjuk indítani a napot!
A chia mag 2 féle képen éri el a kellemesen fogyasztható állágát: vagy forró vízzel elkeverve, pár perc alatt megduzzad, vagy legalább 1 órát pihentetve a tejben, joghurtban.
Ha van időd, készíthetsz chia pudingot, vagy főzhetsz zabkását, amelyet chia maggal dúsíthatsz, de akár a smoothie-t is gazdagíthatod vele. Sőt, akár az eperkrémlevest is sűrítheted chia maggal!!!