Itt a farsang, itt a fánk

fank-recept

Látom a közösségi felületeken, hogy elindult a farsangi szezon. Vannak akik már a kész jelmezes fotókat osztják meg, és vannak a segély kiáltások, hogy ilyen-vagy olyan jelmezt akar a gyerek, van valakinek ötlete, vagy kelléke. Azért, hogy legyen idő a jelmezekkel foglalkozni, hoztam nektek egy egyszerű fánk receptet, hogy legalább ez könnyen menjen!

Farsangi fánk recept

Január-február a klasszikus lekváros fánk avagy a farsangi fánk készítés időszaka. Ezt a könnyed, laza sült tésztát nem csak a gyerekek, de szerintem a legtöbb felnőtt is szereti.

Ha nem csak a klasszikus vonalat szeretitek ezekből az édességekből, akkor próbáljátok ki a kanadaiak sült hódfarkát, amely citromos-fahéjas, vagy a csörögefánkot is!

fank-recept

Hozzávalók:

  • 3 dl langyos tej
  • 4 evőkanál cukor
  • 3 dkg friss élesztő
  • 60 dkg finom liszt átszitálva
  • 4 tojássárgája
  • 8 dkg olvasztott vaj
  • 0,5 dl sütő rum

Elkészítés:

  1. A kézmeleg tejbe tegyük bele a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, szórjuk meg a tetejét liszttel és hagyjuk felfutni. Közben szitáljuk át a lisztet, olvasszuk meg a vajat (de azért ne legyen túl folyós, csak olvadt), válasszuk szét a tojásokat.
  2. A liszt közepébe csináljunk egy kis mélyedést és mehet bele minden hozzávaló a felfuttatott tejes élesztővel egyetemben. Robotgép segítségével, dagasztó programon 5-10 perc alatt dagasszuk meg majd lefedve meleg helyen kelesszük kb. 60 percig.
  3. Ha már majdnem kimászik az edényből a tészta egy liszttel meghintett deszkán a kezünkkel lapogassuk el kb 1,5 cm magasra és szaggassunk belő kerek formákat. A formák közepébe az ujjunkkal csináljunk egy kis bemélyedést, majd lefedve hagyjuk még 20-30 percig kelni a fánkokat.
  4. Forró olajban – sülés közben lefedve az edényt – kb. 2-2 perc alatt mind a 2 oldalát aranybarnára sütjük (a bemélyedéses felével lefelé tegyük az olajba először). Jöhet rá a barack lekvár, a porcukor és indulhat a maszkabál 😉

Ha ennél egy kicsit merészebb vizekre is eveznél fánk fánk témában, akkor olvasd el a folytatást a Burger blogon!

Kíváncsi vagy rá, hogy én hogy készítem, akkor nézd meg a videómat is, amiből még az is kiderül, hogy Jancsa Jani, a burgerpápa mit művelt a fánkommal 🙂

Tetszett? Oszd meg te is:

Facebook
Email
Pinterest

Népszerű bejegyzéseim

Ne maradj le!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs spam, viszont lesz sok olyan háttérinfó, amit máshol nem osztok meg!

Összes bejegyzés

Kategóriák
IGEN! Még több SMARTA

Ezek is érdekelhetnek

almas-galette

Mennyei fahéjas almás galette

Azért szeretem a galette recepteket, mert könnyen elkészíthetők, így azok is egyszerűen meg tudjál csinálni, akiknek nincs érzékük a sütéshez. Nem számít, hogy mivel van

fuges-turos-taska

Fügés túrós táska

Itt az ősz, és azzal együtt a füge szezon is. Hivatalosan a füge szezonnak októberben van vége, úgyhogy addig használjuk ki hogy most terem ez

paradicsomos-cukkini

Paradicsomos cukkini egytál

Minden évben próbálom minél változatosabban ültetni a zöldségeket és a gyümölcsöket a kertemben, hogy a receptekhez tényleg friss és szezonális alapanyagokat használhassak. Természetesen fűszernövényekből sincsen

Ez a weboldal sütiket használ! A sütik weboldal működéséhez és az olvasó szokásokhoz kapcsolódó anonim adatokat biztosításához szükségesek a tájékoztatónak megfelelően. A weboldalon való böngészés folytatásával hozzájárulsz a sütik használatához.