Látom a közösségi felületeken, hogy elindult a farsangi szezon. Vannak akik már a kész jelmezes fotókat osztják meg, és vannak a segély kiáltások, hogy ilyen-vagy olyan jelmezt akar a gyerek, van valakinek ötlete, vagy kelléke. Azért, hogy legyen idő a jelmezekkel foglalkozni, hoztam nektek egy egyszerű fánk receptet, hogy legalább ez könnyen menjen!
Farsangi fánk recept
Január-február a klasszikus lekváros fánk avagy a farsangi fánk készítés időszaka. Ezt a könnyed, laza sült tésztát nem csak a gyerekek, de szerintem a legtöbb felnőtt is szereti.
Ha nem csak a klasszikus vonalat szeretitek ezekből az édességekből, akkor próbáljátok ki a kanadaiak sült hódfarkát, amely citromos-fahéjas, vagy a csörögefánkot is!
Hozzávalók:
- 3 dl langyos tej
- 4 evőkanál cukor
- 3 dkg friss élesztő
- 60 dkg finom liszt átszitálva
- 4 tojássárgája
- 8 dkg olvasztott vaj
- 0,5 dl sütő rum
Elkészítés:
- A kézmeleg tejbe tegyük bele a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, szórjuk meg a tetejét liszttel és hagyjuk felfutni. Közben szitáljuk át a lisztet, olvasszuk meg a vajat (de azért ne legyen túl folyós, csak olvadt), válasszuk szét a tojásokat.
- A liszt közepébe csináljunk egy kis mélyedést és mehet bele minden hozzávaló a felfuttatott tejes élesztővel egyetemben. Robotgép segítségével, dagasztó programon 5-10 perc alatt dagasszuk meg majd lefedve meleg helyen kelesszük kb. 60 percig.
- Ha már majdnem kimászik az edényből a tészta egy liszttel meghintett deszkán a kezünkkel lapogassuk el kb 1,5 cm magasra és szaggassunk belő kerek formákat. A formák közepébe az ujjunkkal csináljunk egy kis bemélyedést, majd lefedve hagyjuk még 20-30 percig kelni a fánkokat.
- Forró olajban – sülés közben lefedve az edényt – kb. 2-2 perc alatt mind a 2 oldalát aranybarnára sütjük (a bemélyedéses felével lefelé tegyük az olajba először). Jöhet rá a barack lekvár, a porcukor és indulhat a maszkabál 😉
Ha ennél egy kicsit merészebb vizekre is eveznél fánk fánk témában, akkor olvasd el a folytatást a Burger blogon!
Kíváncsi vagy rá, hogy én hogy készítem, akkor nézd meg a videómat is, amiből még az is kiderül, hogy Jancsa Jani, a burgerpápa mit művelt a fánkommal 🙂