Friss tavaszi spárgás-sonkás penne Smarta konyhájából

Imádom a spárgát, minden formájában. Azt viszont nagyon sajnálom, hogy csupán pár hétig érhető el ez a finom és egészséges zöldség. Ilyenkor állandó szereplője a terített asztalnak, és a fagyasztómat is jól tele rakom, hogy télen is élvezhessük ezt a csodás zöldséget. Most az egyik kedvenc receptemet hoztam el Nektek, amelyet jó néhány éve, egy baráti összejövetelen egy olasz fiú készített el nekünk családi recept alapján. Azóta is hálás vagyok Neki 🙂

A spárga jótékony hatásai

Mivel ez az első igai zöldség a hosszú tél után, és tele van értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal érdemes sokat fogyasztani belőle, hogy a kiürült tápanyag raktárakat feltöltsük. Emellett alacsony a kalória tartalma is, ezért a tavaszi diétába is jól beilleszthető.

Hazánkban a legelterjedtebb a fehér és a zöld spárga, de találkozhatunk lila és sárga változattal is. Ha szerencsénk van és több félét is be tudunk szerezni, igazi színes zöldség tálat készíthetünk.

A spárgának magas a növényi rost és a víz tartalma, amely már önmagában is jót tesz az emésztésnek és a szervezet hidratáltságának. Nagyobb mennyiségben tartalmaz folsavat, A és B vitamint, ásványi anyagok közül kiemelkedő a kálium és magnézium tartalma. Azonban, ha vese, húgyúti problémákkal vagy köszvénnyel küzdünk érdemes mértékkel fogyasztani a magas purin tartalma miatt.

Spárgás-sonkás penne recept

Hozzávalók (4 főre):

  • 1 csomag zöld spárga feldarabolva
  • 25 dkg füstölt tarja vagy császár hús felkockázva (maradék húsvéti sonka is jöhet)
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 zöld alma felkockázva
  • 5 dkg fenyőmag
  • olasz zöld fűszerek (friss vagy szárított)
  • penne tészta

Elkészítése (előkészítéssel együtt 35 perc):

Pároljuk meg 10 perc alatt a spárgát, közben serpenyőben minimális olajon süssük le a tarját és főzzük ki a tésztát. A tarjához dobjuk hozzá a spárgát, forgassuk össze, öntsük fel a tejszínnel, amikor “összerottyant”, akkor jöhet hozzá a tészta és friss fűszerek. (Ha szárított fűszereket használunk, akkor a tejszínnel egyszerre tegyük bele).

Tálaláskor szórjuk meg az apróra kockázott savanykás almával és fenyőmaggal.

Jó étvágyat!

Ha tetszett a recept, tudasd velem egy lájkkal 😉 Facebook oldalamat is érdemes követi tippekért és ötletekért! Videórecepteket pedig itt találsz >>>

Ez is érdekelhet:

Csirke tikka masala Smarta konyhájából

Mediterrán kuszkusz saláta Smarta konyhájából

Könnyű spagetti zöldborsó-pestóval és aszalt paradicsommal Smarta konyhájából

Lazac duo Smarta konyhájából

Tetszett? Oszd meg te is:

Facebook
Email
Pinterest

Népszerű bejegyzéseim

Ne maradj le!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs spam, viszont lesz sok olyan háttérinfó, amit máshol nem osztok meg!

Összes bejegyzés

Kategóriák
IGEN! Még több SMARTA

Ezek is érdekelhetnek

almas-galette

Mennyei fahéjas almás galette

Azért szeretem a galette recepteket, mert könnyen elkészíthetők, így azok is egyszerűen meg tudjál csinálni, akiknek nincs érzékük a sütéshez. Nem számít, hogy mivel van

fuges-turos-taska

Fügés túrós táska

Itt az ősz, és azzal együtt a füge szezon is. Hivatalosan a füge szezonnak októberben van vége, úgyhogy addig használjuk ki hogy most terem ez

paradicsomos-cukkini

Paradicsomos cukkini egytál

Minden évben próbálom minél változatosabban ültetni a zöldségeket és a gyümölcsöket a kertemben, hogy a receptekhez tényleg friss és szezonális alapanyagokat használhassak. Természetesen fűszernövényekből sincsen

Ez a weboldal sütiket használ! A sütik weboldal működéséhez és az olvasó szokásokhoz kapcsolódó anonim adatokat biztosításához szükségesek a tájékoztatónak megfelelően. A weboldalon való böngészés folytatásával hozzájárulsz a sütik használatához.