Szeretnél egészséges és fitt lenni? Szeretnél úgy étkezni vagy nassolni, hogy közben ne kelljen azon gondolkozod, mennyi benne a kalória vagy, hogy elég egészséges-e? Ha bizonytalan vagy abban, hogy milyen alapanyagokból állítsd össze az étrendedet, akkor jöjjön a TOP 15-ös lista azokról a friss, egészséges és alacsony kalóriatartalmú zöldségekről és gyümölcsökről, amelyeket bármikor fogyaszthatsz.Edd ezeket nyersen, vagy készíts belőlük salátát, smoothiet vagy főételt.
Fitten egész évben
A fogyókúra és az azt követő időszak, hogy megtartsuk a formánkat küzdelmekkel teli lehet, főleg, ha Te is azok közé tartozol, aki minden nap rááll a mérlegre, és már pár deka kilengés is rosszul érint. Természetesen emellett azért szeretnél egészséges és tápanyagokban gazdag módon étkezni.
A vitaminok, ásványi anyagok és az antioxidánsok mennyisége a szervezetünkben jelentősen meghatározza azt, hogy mennyire vagyunk egészségesek és fittek. Ezeket figyelembe véve, az ételeink alapjait olyan magas vitamin és ásványi anyag tartalmú összetevőkből állítsuk össze, amelyeknek a kalória tartalma nagyon alacsony*.
15 ízletes, tápanyagokban gazdag, kalóriában szegény élelmiszer
1. Alma
Azért került az első helyre, mert 100 gramm mindössze 52 kilokalóriát tartalmaz. Az alma gazdag rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Arra az esetre, ha napközben rád tör a vágy,hogy rágcsálnál valamit, legyen nálad mindig alma. Az alma napi szintű fogyasztása mellett szól az a szólás is, hogy ‘Naponta egy alma, az orvost távol tartja.
2. Narancs
Gazdag C-vitaminban, és 100 grammja mindössze 47 kilokalóriát tartalmaz. Legjobban, akkor járunk, ha kifacsarjuk a levét, és minden reggel fogyasztunk belőle egy pohárral. Télen nagyon hasznos a megfázásos megbetegedések elkerüléséhez.
3. Görögdinnye
Szinte büntetlenül falhatjuk ezt a gyümölcsöt, hiszen 100 grammban csak 30 kilokalória van! Az antioxidáns tartalma élénkíti az anyagcsere folyamatokat. Egyetlen hátránya, hogy csak nyáron juthatunk hozzá.
4. Zeller
Tipikus nulla kalóriás étel, mivel legnagyobb részben víz alkotja, és a rágcsálása során több kalóriát égetünk, mint amennyit tartalmaz (100 grammban 16 kilokalória van)
5. Uborka
A zellerhez hasonlóan alacsony kalóriatartalmú (16 kilokalória 100 grammban), és nagy részét víz alkotja, amely alkalmas a szervezet hidratálására. Fogyaszd magában, vagy tedd salátába!
6. Cukkini
A cukkini és a tök 100 grammja csak 17 kilokalóriát tartalmaz, ezért tökéletes választás főételekhez köretnek, tésztákhoz feltétnek, mártásnak, vagy akár önállóan főételnek elkészítve. Ezeknek a zöldségeknek magas a folsav, kálium és a ß-karotin tartalma.
7. Spárga
A spárga 93%-a víz, aminek az alacsony kalóriatartalmát köszönheti. Ezzel szemben hihetetlenül sok tápanyagot tartalmaz, ezért a fogyasztása nagyon ajánlott. A spárga gazdag magnéziumban, kálciumban, cinkben, vasban, mangánban, folsavban, szelénben, rézben, káliumban, magas a B6, C, K és E vitamin tartalma. Fogyasszuk akár nyersen, egy kevés olajon átsütve, párolva, köretnek, tésztához feltétnek… a variációk száma végtelen
8. Gomba
Szinte minden ehető gomba kalóriatartalma nagyon alacsony. Például 100 gramm rókagombában mindössze 38 kilokalória van. Vigyázat, ha a gomba a mártásban van, az még nem jelenti, hogy az ízanyagokon kívül a tápanyagok is belekerültek.
9. Répa
A répa fogyasztása köztudottan jót tesz a látásnak a magas ß-karotin tartalma miatt, de emellett rengeteg más pozitív élettani hatással is bír. Stabilizálja a vércukorszintet, természetes vízhajtó és csak 41 kilokalóriát tartalmaz 100 gramm répa.
10. Hagyma
Bármilyen ételt is készítsünk az egyik alap zöldség, amit használnunk kell, az a hagyma. A hagyma remek ízt biztosít a húsoknak, és a különböző egytálételeknek. 100 gramm csak 40 kilokalóriát tartalmaz. Fogyasszuk bátran bármilyen formában! (kép alatt folytatom)
11. Kelbimbó
A kelbimbó tulajdonképpen egy rügy, ezért nagyon magas a tápértéke. Gazdag C, K, B vitaminokban, ásványi anyagokban, és élelmi rostokban. Fogyasztásával nem viszünk be túl sok kalóriát, mert csupán 43 kilokalória van 100 grammban!
12. Kelkáposzta
49 kilokalória mellett rengeteg értékes tápanyagot tudunk ezzel a zöldséggel a szervezetünkbe juttatni. Gazdag rostokban, ásványi anyagokban és fehérjében. Ha lefagyasztjuk a kelkáposzta leveleit egy kicsit, akkor sokkal édesebbek lesznek. Fogyaszd salátában, készíts chipset belőle, töltsd meg…
13. Karfiol
A karfiolos ételek elkészítése során valószínűleg több kalóriát égetsz el, mint a amennyit a karfiol tartalmaz, hiszen 100 grammban mindössze 25 kilokalória van! Ami még szintén a rendszeres karfiol fogyasztás mellett szól az az a tény, hogy jót tesz a szív és érrendszeri folyamatoknak, valamint gyulladásgátló hatású.
14. Brokkoli
Egy igazán zöld zöldség, amely sokoldalúan felhasználható, köretnek, egytálételnek, levesnek…csupán 34 kilokalória van 100 gramm brokkoliban, viszont rengeteg fehérje, és rost anyag.
15. Káposzta
25 kilokalória 100 grammban! Igen, éppen ezért a fogyókúrázók egyik kedvenc étele. Magas vitamin és ásványi anyag tartalma kifejezetten hasznos a szervezetüknek.
Zöldekre fel!
Ha tetszett a bejegyzés, nyomj egy lájkot és oszd meg 😉
További hasznos tippekért kövesd a Facebook oldalamat, videó recepteket pedig a YouTube csatornámon találsz.
Ezek is érdekelhetnek:
5 izgalmas év indító smoothie Smarta konyhájából – VIDEÓVAL!
Gluténmentes reggeli kása hajdinából
Mediterrán kuszkusz saláta Smarta konyhájából
Tápláló brokkolikrémleves Smarta konyhájából
Képek: pixabay
Forrás: http://www.timefornaturalhealthcare.com/