A lazacot elkészíteni nem nehéz, de kell egy kis gyakorlat, hogy a széle ne égjen meg, a belseje pedig ne maradjon nyers. Két olyan recept variációt hoztam, amelyet kezdő háziasszonyok is el tudnak könnyedén készíteni, és a siker nem marad el. Sőt, nem kell a fél napot a konyhában töltened, mert a hal és a köret együtt készül a sütőben.
Ezt a recept duót a „családi ki mit szeret” című játék ihlete. A lazacot mindenki szereti, de az ízesítésben, és főleg a köretekben különbözőek az igények. Én imádom az olasz konyhát, a párom inkább a klasszikus ízeket szereti; az egyik kedvenc zöldségem a spárga minden formában, a kisfiam nem rajong érte, ő a hagyományos köreteket kedveli.
Arról, hogy miért érdemes rendszeresen lazacot fogyasztani, itt olvashatsz >>>
Pestos lazac spárga ágyon
Hozzávalók:
Kamrából:
- 1 dl olívaolaj
- 3 evőkanál pesto
- Lazac fűszer keverék
- Só és bors
Fagyasztóból (szezonban frissen):
- 1 csomag spárga
Hűtőből:
- Lazac szelet
- 8 db koktél paradicsom
Pestos lazac elkészítése
Hajts félbe 1 sütőpapírt, a közepére tedd a spárgát (ha fagyasztottat használsz, engedd fel előtte), sóval borssal ízesítsd, locsold meg olívaolajjal. Jöhet rá a lazac szelet, amit szórj meg lazac fűszerkeverékkel (ha nincs otthon, akkor sóval, borssal), kend meg a tetejét pestoval, majd jöhetnek rá a félbevágott paradicsomok.
Hajtsd rá a sütőpapírt, majd az oldalát kezd el szépen behajtogatni, amíg egy zárt tasakot kapsz. Mehet a sütőlapra.
Fokhagymás-zöld fűszeres lazac karika burgonyával
Hozzávalók:
Kamrából:
- 30 dkg krumpli
- 2 duci gerezd fokhagyma
- Lazac fűszer keverék
- Só és bors
Hűtőből:
- Lazac szelet
- 2 evőkanál vaj
Ablakból:
- Friss zöld fűszerek (petrezselyem, rozmaring, snidling)
Elkészítése:
A vajat olvaszd fel egy kis tálba, nyomd bele a fokhagymát, aprítsd bele a zöld fűszereket. A krumplit hámozd meg, karikázd fel, és tedd rá a félbehajtott sütőpapírra, sózd és borsozd. Mehet rá a lazac szelet, szórd meg a fűszerkeverékkel (ha nincs, akkor só-bors), a tetejére pedig mehet a fűszervaj. Hajtsd rá a sütőpapírt, zárd le, mehet rá a sütőlapra.
A csomagokat előmelegített sütőben 180 fokon 20 perc alatt süsd készre. Azonnal tálalhatod. A recept 2-3 főre elegendő.
Ha tetszett a recept nyomj egy lájkot, és nézd meg ezeket is:
Könnyű spagetti zöldborsó-pestóval és aszalt paradicsommal Smarta konyhájából
Krémes mediterrán paradicsomleves Smarta konyhájából
További tippekért, ötletekért kövesd a Facebook és Instagram oldalaimat.
Fotók: smarta