Imádom a spárgát, minden formájában. Azt viszont nagyon sajnálom, hogy csupán pár hétig érhető el ez a finom és egészséges zöldség. Ilyenkor állandó szereplője a terített asztalnak, és a fagyasztómat is jól tele rakom, hogy télen is élvezhessük ezt a csodás zöldséget. Most az egyik kedvenc receptemet hoztam el Nektek, amelyet jó néhány éve, egy baráti összejövetelen egy olasz fiú készített el nekünk családi recept alapján. Azóta is hálás vagyok Neki 🙂
A spárga jótékony hatásai
Mivel ez az első igai zöldség a hosszú tél után, és tele van értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal érdemes sokat fogyasztani belőle, hogy a kiürült tápanyag raktárakat feltöltsük. Emellett alacsony a kalória tartalma is, ezért a tavaszi diétába is jól beilleszthető.
Hazánkban a legelterjedtebb a fehér és a zöld spárga, de találkozhatunk lila és sárga változattal is. Ha szerencsénk van és több félét is be tudunk szerezni, igazi színes zöldség tálat készíthetünk.
A spárgának magas a növényi rost és a víz tartalma, amely már önmagában is jót tesz az emésztésnek és a szervezet hidratáltságának. Nagyobb mennyiségben tartalmaz folsavat, A és B vitamint, ásványi anyagok közül kiemelkedő a kálium és magnézium tartalma. Azonban, ha vese, húgyúti problémákkal vagy köszvénnyel küzdünk érdemes mértékkel fogyasztani a magas purin tartalma miatt.
Spárgás-sonkás penne recept
Hozzávalók (4 főre):
- 1 csomag zöld spárga feldarabolva
- 25 dkg füstölt tarja vagy császár hús felkockázva (maradék húsvéti sonka is jöhet)
- 2 dl főzőtejszín
- 1 zöld alma felkockázva
- 5 dkg fenyőmag
- olasz zöld fűszerek (friss vagy szárított)
- penne tészta
Elkészítése (előkészítéssel együtt 35 perc):
Pároljuk meg 10 perc alatt a spárgát, közben serpenyőben minimális olajon süssük le a tarját és főzzük ki a tésztát. A tarjához dobjuk hozzá a spárgát, forgassuk össze, öntsük fel a tejszínnel, amikor „összerottyant”, akkor jöhet hozzá a tészta és friss fűszerek. (Ha szárított fűszereket használunk, akkor a tejszínnel egyszerre tegyük bele).
Tálaláskor szórjuk meg az apróra kockázott savanykás almával és fenyőmaggal.
Jó étvágyat!
Ha tetszett a recept, tudasd velem egy lájkkal 😉 Facebook oldalamat is érdemes követi tippekért és ötletekért! Videórecepteket pedig itt találsz >>>
Ez is érdekelhet:
Csirke tikka masala Smarta konyhájából
Mediterrán kuszkusz saláta Smarta konyhájából
Könnyű spagetti zöldborsó-pestóval és aszalt paradicsommal Smarta konyhájából