Áfonyás-mandulás granolaszelet Smarta konyhájából

A tudatos mindennapokhoz egyre inkább hozzátartozik nálam, hogy amit tudok magam készítek el, és próbálom csökkenteni a boltban kapható kész termékek mennyiségét. Egyrészt ez hulladékcsökkentési szempontból is egyre fontosabb, másrészt jó érzés tudni, hogy amit megeszünk, az a lehetőségekhez képest kevesebb adalékanyagot tartalmaz, mint a bolti verziók. A házi granola után most granola szelettel kísérletezem.

Délután, amikor kicsit leesik a vércukorszintem, és a kávé mellé jól esne valami édesség is, szeretek egy müzliszeletet elnassolni. (Mivel a karácsonyi időszakban kicsit túltoltam a sütiket, most próbálom minimalizálni a csábító, és kalóriadús édesség mennyiségét itthon 🙂 ) Hogy még véletlenül se a húsvétról megmaradt csokinyúl essen áldozatul, ezért most házi granolaszelettel kísérletezem, aminek az elkészítése könnyebb, mint elsőre gondolnánk.

Az alapja nagyon hasonlít a darabos granolához, csupán a sütési módban van egy kis különbség.

Áfonyás-mandulás granolaszelet

Hozzávalók (18 db-hoz)

  • 180 g apró szemű zabpehely
  • 80 g juharszirup
  • 50 g aszalt vörös áfonya és aszalt sárgabarack vegyesen
  • 50 g aprított mandula és napraforgó mag vegyesen
  • 2 evőkanál kókuszzsír

A kókuszzsírt és a juharszirupot egy lábasban összemelegítjük, nem kell felforralni, csak legyen annyira meleg, hogy amikor levesszük a tűzhelyről folyékony állagú legyen. A száraz hozzávalókat tegyük egy tálba, öntsük rá a megolvasztott szirup-zsír kombót, és keverjük össze alaposan, hogy a folyadék minden száraz hozzávalót bevonjon.

Innen kétféleképpen mehetünk tovább. Nekem van müzliszelet készítő szilikon sütőformám, én ezt szoktam használni. megtöltöm a formákat és egy célszerszámmal bele is nyomkodom, hogy amennyire lehet összeálljon.

Ha nincs ilyen formád, akkor sincs baj. Egy sütőlapra tegyél egy sütőpapírt terítsd rá a masszát 1 cm magasságban, próbálj meg egy nagy négyzetet formázni. Fektess rá egy másik sütőpapírt és óvatosan préseld össze a masszát, hogy tömörebb legyen. Egy kés segítségével vágd téglalapokra.

Ha bármely kivitelezéssel megvagyunk, akkor mehet is be a sütőbe, alsó-felső sütés 170 fok 15-20 perc.

Ha már kellemes az illata és a teteje kezd aranybarnára sülni, akkor vegyük ki és tegyük félre. Várjuk meg amíg teljesen kihűl és megszilárdul, mielőtt hozzányúlunk.

Ha van kedvünk, akkor sütőpapírból és madzagból készíthetünk neki csomagolást is.

Ha érdekel, hogy hogyan készítem a mogyorós granolát, akkor nézd meg ezt a videómat:

További inspirációkért kövesd az Instagram profilomat, videó recept ötleteket pedig a YouTube csatornámon találsz!

Ezek is érdekelhetnek:

Házi diós-banános granola Smarta konyhájából

Ezt a piknikmenüt kár lenne kihagyni!

Tavaszi fáradtságűző smoothie variációk

Diós házi répatorta húsvétra

Tetszett? Oszd meg te is:

Facebook
Email
Pinterest

Népszerű bejegyzéseim

Ne maradj le!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs spam, viszont lesz sok olyan háttérinfó, amit máshol nem osztok meg!

Összes bejegyzés

Kategóriák
IGEN! Még több SMARTA

Ezek is érdekelhetnek

almas-galette

Mennyei fahéjas almás galette

Azért szeretem a galette recepteket, mert könnyen elkészíthetők, így azok is egyszerűen meg tudjál csinálni, akiknek nincs érzékük a sütéshez. Nem számít, hogy mivel van

fuges-turos-taska

Fügés túrós táska

Itt az ősz, és azzal együtt a füge szezon is. Hivatalosan a füge szezonnak októberben van vége, úgyhogy addig használjuk ki hogy most terem ez

Ez a weboldal sütiket használ! A sütik weboldal működéséhez és az olvasó szokásokhoz kapcsolódó anonim adatokat biztosításához szükségesek a tájékoztatónak megfelelően. A weboldalon való böngészés folytatásával hozzájárulsz a sütik használatához.