Az elmúlt egy évben többször is „megtalált” különböző formákban és helyeken a spanyol konyha, aminek az lett a mellékhatása, hogy az olasz ízek után elkezdtem beleszeretni ezekbe a mediterrán ételekbe is. Imádom az olaszok rizottóját és nagy rajongója vagyok a tengeri herkenytyűknek, ezért mi más is lenne a spanyol ételek toplistám első helyén, mint a paella tenger gyümölcseivel!
Tavaly Barcelonában jártam, idén tavasszal pedig pár napot töltöttem Andalúziában, ahol mindent bejártunk és megkóstoltunk, amire időnk jutott. Természetesen miután tele ettük magunkat paellával, be is szereztem 2 csomag speciális fűszer keveréket, hogy itthon is el tudjam ezt az ételt készíteni. Az alkalom nem is váratott túl sokat magára, és mivel eléggé jól sikerült ez a recept, gondoltam megosztom veletek is! 🙂
Spanyol paella hozzávalók – 4 adag:
- 125 ml olívaolaj
- 2 db közepes sonka hagyma felkockázva
- 1 db érett paradicsom felvágva
- 1 db piros kaliforniai paprika felkockázva
- 3 gerezd fokhagyma felvágva
- 90 g chorizo felkarikázva
- 16 db tisztított fekete kagyló
- 125 ml száraz fehérbor
- 220 g paella vagy rizottó rizs
- 500 ml zöldségalaplé vagy tyúkhúsleves lé (ha nincs lehet kockából is)
- 85 g fagyasztott zöldborsó
- 12 db nyers garnéla
- 20 dkg tintahal karika
- 15 dkg csirkemell kockázva (vagy kemény húsú fehér hal)
- Paella fűszerkeverék vagy sáfrány
- só
- 1 csokor friss petrezselyem
- 1 citrom reszelt héja
Paella elkészítés:
Az olívaolajra rádobjuk a felkockázott sonkahagymát, a negyedekbe vágott paradicsomot, jön bele egy fél tucat fokhagyma gerezd. Kicsit megsózzuk, és már mehet is hozzá a kockákra vágott kaliforniai paprika. Ha kész a zöldség ágy, akkor tehetjük bele a tintahal karikákat és a fekete kagylót.
Egy igazán spanyol ihletésű ételből nem maradhat ki a chorizo sem. Felöntjük egy kevés fehér borral, hozzátesszük a rizst, a Spanyolországból hozott paella fűszer keveréket – a benne lévő sáfránytól kapja meg a csodás sárga színét az étel -, végül még egy adag csirkemellel is gazdagítjuk ezt ez egytálételt. Amikor elfőtt a bor, felöntjük az alaplével.
Körülbelül 15 perc után még hozzáadjuk a zöldborsót és garnélákat, belemozgatjuk az ételbe és pár perc alatt befejezzük a főzését.
A végén citrom reszelt héjával és aprított petrezselyemmel tesszük teljessé az ízeket.
Ha kíváncsi vagy, hogy Magos Zoltán séffel ezt hogyan készítettük el közösen, akkor nézd meg ezt a videómat is:
Még több recept videót a YouTube csatornámon találsz >>>
Ezek is érdekelhetnek:
Egzotikus kuszkusz-saláta a nyári alakért
Fenséges avokádós-aszalt paradicsomos tészta Smarta konyhájából
4 nyári hűsítő smoothie, amit ki kell próbálnod!
Egy igazi csajos vacsora: SousVide csirkemell gyümölcsökkel és sabayon mártással
Fotók: OWG