Minden nemzetnek megvannak a saját étel különlegességei. Eddig inkább mediterrán recepteket osztottam meg veletek, elsősorban olasz és spanyol ötleteket hoztam, de most a konyhámban egészen Franciaországig utaztunk. A franciák a croisant mellett előszeretettel fogyasztanak sós pitéket is reggelire vagy tízóraira. Most a quiche egyik húsos változatát mutatom meg nektek!
Quiche hozzávalók:
Pite tészta:
- 210 g fehér liszt
- 100 g hideg vaj
- 1 csipet só
- 1 tojás
Töltelék:
- 15 dkg karakteres ízű sonka (pl. Abraham Feketeerdő sonka)
- 5 marék bébi spenót
- 2 duci gerezd fokhagyma
- 2 ek olíva olaj
- 15 dkg feta sajt
- 12 szem színes koktél paradicsom
Öntet:
- 4 tojás
- 60 ml tejszín
- 60 ml tej
- só, bors, friss zöld fűszerek
Quiche elkészítése
A lisztet, sót és a vajat összemorzsoljuk, majd hozzá adjuk a tojást és alaposan összegyúrjuk és 30 percre hűtőbe tesszük pihenni. Lisztezett deszkán kinyújtjuk és kivajazott pite formába tesszük.
A fokhagymát felkarikázzuk, olajon elkezdjük pirítani, sózzuk és mehet is rá a spenót. Addig pároljuk, amíg összeseik. Picit hagyjuk kihűlni és már mehet is rá a pite tésztára. Rádobjuk a felkockázott sonkát, felöntjük a tojásos-tejszínes lével (amit alaposan összekeverünk előtte), végül rádobjuk a felkockázott fetát és betesszük a sütőbe kb. 15 percre 170 fokon.
A sülés felénél kivesszük, rápakoljuk a félbe vágott paradicsomokat és további 15-20 percre még visszatesszük 180 fokra. Tűpróbával nézzük meg, hogy a töltelék összesült-e.
Akár melegen, akár hidegen fogyaszthatjuk reggelire, tízóraira, ebédre, vacsorára…. tehát bármikor, amikor szívesen ennénk valami nagyon finomat! 🙂
Ha érdekel, hogy én hogy késztettem, akkor nézd meg ezt a videót is:
Ezek is érdekelhetnek:
Tenger gyümölcsei paella Smarta konyhájából
Egzotikus kuszkusz-saláta a nyári alakért
Csirkesaláta szendvics maradékból
FOTÓK: OWG