A durumlisztből készült termékek egyre népszerűbbek, főleg a diétázók, a cukorbetegek, vagy a fogyókúrázók körében. Pedig nem csak nekik érdemes a durumbúza lisztből készült ételeket fogyasztaniuk, hanem mindenkinek, akinek fontos az egészséges, és teljesértékű, kiegyensúlyozott táplálkozás. A legismertebb félkész étel a durumlisztből készült száraztészta, de ennél azért jóval szélesebb a felhasználási lehetősége. Ráadásul a durumbúza lisztje élettanilag kiemelkedően sok előnnyel bír.
A durumliszt kedvező élettani tulajdonságai
1. Lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz
A hagyományos búzaliszttel összehasonlítva, a durumliszt sokkal több rostot tartalmaz. A rostok lassítják a szénhidrát felszívódását, illetve a vérbe is csak fokozatosan jut, ezért érezzük azt, hogy ha rostdús ételeket fogyasztunk, később éhezünk meg.
2. Alacsony a durumliszt glikémiás indexe
Minél alacsonyabb egy élelmiszer glikémiás indexe, a felszívódása során annál kevesebb glükózt juttat a szervezetünkbe. A durumbúzában található keményítőt a szervezetünk nehezebben tudja lebontani, így a durumlisztből készült termékek lassabban emelik a vércukorszintet. A durumliszt glikémiás indexe 54.
3. Magas a durumbúza fehérje tartalma
Fehérjetartalma magasabb, mint a sima búzáé, ennek köszönhetően rugalmasabb tészta készíthető belőle, illetve akiknek fontos a fehérje bevitelre is figyelniük, azoknak a tojás felhasználásával készített durumtészta jó választás lehet. A durumliszt 100 grammjában 13 g fehérje van.
4. Magas a rost tartalma
A magas rosttartalma miatt hosszabb időre eltelít bennünket, ráadásul az emésztésünkre is kedvezően hat. Nem véletlen, hogy már az ókori római katonák is durumlisztből készült tésztát vittek magukkal a hadjáratba. Azért nekünk nem kell szerencsére Olaszországig szaladni durumlisztért, az Első Pesti Malom kínálatában kiváló minőségű durumlisztet találunk, ráadásul van kifejezetten olasz típusú házitészta készítéshez való is!
5. A durumbúza lisztjének magas a vitamin tartalma
Kiemelkedő a B-vitamin tartalma, de A és E vitaminban is gazdag.
6. Sok ásványi anyagot tartalmaz
A durumlisztben olyan értékes ásványi anyagok találhatóak, mint a vas, magnézium, cink, foszfor, kálium, szelén és réz, amelyek támogatják a szervezetünket.
7. Tojásallergiások is élvezhetik a durumlisztből készült tésztákat
Mivel a tésztának magas a fehérjetartalma, ezért akár tojás hozzáadása nélkül, vízzel összedolgozva is készíthetünk belőle tésztát. A tojás nélküli durumtésztát dél-olasz típusú tésztának is szokták hívni, mert hagyományosan ott így készítik.
TIPP: nézd meg vásárláskor a címkét és a leírást, hogy általános durumliszt van a tasakban, vagy kifejezetten tészta készítéshez való, és annak megfelelőt tegyél be a kosaradba, amit szeretnél belőle készíteni.
Kiknek ajánlott a durumlisztből készült ételek fogyasztása?
1. Cukorbetegeknek
A lassan felszívódó szénhidrátok, és a durumliszt alacsony glikémiás indexe ideálissá teszi, hogy a cukorbetegek is nyugodtan tudják élvezni a belőle készült ételeket. Ami nem csak olasz típusú tészta lehet, hanem kenyér, pogácsa, vagy amerikai palacsinta is.
2. Aktív sportolóknak
A durumbúza magas fehérjetartalma miatt szokták javasolni, főleg olyan összeállításban, ahol tojás is, illetve más magas fehérjetartalmú alapanyag is kerül mellé.
3. Akinek magas a koleszterinszintje
A magas fehérjetartalma miatt tojás hozzáadása nélkül is egy rendkívül rugalmas tésztát lehet belőle készíteni, így azok, akik kénytelenek odafigyelni arra, hogy ne fogyasszanak olyan ételeket, amelyek tovább növelhetik a koleszterin szintjüket, jó választás lehet.
4. Vegánoknak
Akik növényi alapú táplálkozást folytatnak, azok nem fogyasztanak tojásos tésztát. Vagy lenmagból készítenek „tojást”, de a durumtésztához még az sem kell, elég csak víz adni a durumliszthez és máris kész a dél-olasz típusú durumtészta, amely a csodálatos sárga színe miatt még tojás nélkül is nagyon szépen mutat.
5. Egészségtudatosaknak
A durumbúza illetve a durumliszt rendkívül jó élettani tulajdonságai miatt mindenkinek érdemes tartania belőle a spájzban, nem csak azoknak, akik diétáznak vagy fogyókúráznak. A hagyományos lisztek mellett ezzel is érdemes kísérletezni, hiszen nokedlit, pogácsát, kekszet, zsömlét, sőt tortát is lehet belőle készíteni, nem csak olasz tésztát.
Ha kedvet kaptál ahhoz, hogy elkezd a durumlisztet használni, akkor ebben a videóban megmutatjuk, lépésről lépésre, hogy hogyan készül az igazi olasz házi tészta, ahogy a Mammák is csinálják az olasz falvakban. Ráadásul nem csak 1, hanem rögtön 5 különböző formázást is megtanulhatsz, ha velünk tartasz 😉
A bejegyzést az Első Pesti Malom szponzorálta.
Ezek is érdekelhetnek:
Málnatorta mascarponés pezsgőkrémmel – durumlisztből
A világ legegyszerűbb paradicsomos tésztája
Brokkolis-sajtkrémmel töltött cannelloni sütőtökös-tejszínes mártásban
Könnyű spagetti zöldborsó-pestóval és aszalt paradicsommal Smarta konyhájából