Hűvös, sötét estéken, amikor átfagyva, fáradtan hazaérkezünk, akkor valami igazán finom ételre vágyunk, amely nem csak a testünket, de a lelkünket is felmelegíti. A rakott ételek nekem pont ezt adják! Most egy laktózmentes, gluténmentes, vegán rakott kel – rakott karfiol receptet hoztam nektek, amelyet gyorsan és könnyen elő lehet készíteni, és sütőben kb. 1 óra alatt zamatosra sül.
Ebben a receptben azt szeretem, hogy a klasszikus rakott ételekkel ellentétben nincs szükség a különböző hozzávalók előkészítésére, előfőzésére vagy elősütésére, hanem mindent beledobunk a főzőedénybe és kb. 10 perce előkészület után már mehet is a sütőbe, ahonnan 1 óra múlva egy ínycsiklandozó étel fog kikerülni.
Vegán rakott kel
Hozzávalók:
- 200 g quinoa
- 50 g sörélesztőpehely
- 1/2 teáskanál só
- 1 teáskanál csemegepaprika
- 2 teáskanál fokhagymapor
- 1/2 teáskanál őrölt kömény
- 2 dl növényi tejszín (rizs vagy kesu)
- 5 dl zöldség alaplé
- 1/2 karfiol
- 3 szál fodros kel
- 10 dkg vegán sajt
Elkészítése:
- A karfiolt és a fodros kelt megmossuk és felaprítjuk.
- Előveszünk egy közepes méretű sütőformát vagy jénait és beleteszünk minden hozzávalót a zöldségek és a sajt kivételével, és alaposan elkeverjük.
- A folyékony alapba ízlésesen és egyenletesen elhelyezzük a zöldségeket, majd megszórjuk reszelt sajttal.
- 180 fokon 50-60 percig sütjük, amíg a quinoa teljesen felszívja a folyadékot.
- Miután kivettük, tegyük félre 10 percre mielőtt tálaljuk.
- Tálaláskor tehetünk rá növényi krémet.
Ha kíváncsi vagy, hogy gyakorlatban hogyan készítem, akkor nézd meg ezt a videómat:
Ezek is érdekelhetnek: