Karácsonykor leginkább édes sütemények sülnek a sütőben, éppen ezért most egy sós receptet hoztam nektek, hogy a kevésbé édesszájú vendégeket is meg tudjátok kínálni! Sőt mi több, a gyerekek tízórais dobozába is jól jöhetnek ezek a kiskiflik! Ráadásul, ha ezt a receptet elteszed húsvétra is, akkor a maradék húsvéti sonkát is újra tudod benne hasznosítani. De ne szaladjunk ennyire előre, inkább mutatom a receptet!
Ki segít az ünnepi sütésben?
A mai rohanó és teljesítmény orientált világunkban én szinte már el sem tudom képzelni, hogy milyen lehetett az, amikor semmilyen háztartási gép nem segítette a háziasszonyok munkáját, és mindent kézzel kellett csinálni. Én sokszor érzem azt, hogy nem jutok a háztartási teendőim végére, pedig a nagymamáinkhoz képest rengeteg gép vesz minket körül, amelyek gyorsítják vagy átveszik a feladataink egy részét.
Az ünnepek előtt nálam a robotgép az mindig nagy munkában van – a mosogatógép mellett természetesen, ami ilyenkor akár 3-4-szer is megy egy nap. Többféle robotgépet próbálgattam már az elmúlt időszakban, hogy megtaláljam a számomra tökéletest.
A teljesítmény és a kapacitás mellett azt is érdemes megnézni vásárláskor, hogy mennyi kiegészítő tartozik alapból a kiszemelt készülékhez, és szükség esetén lehet-e ezt tovább bővíteni. Ehhez a Bosch MUM robotgéphez, amit az Euronics-tól kaptam tesztelésre nagyon sok kiegészítő érkezett. Az alapfelszereltség mellett – keverő, habverő, dagasztókarok – reszelő, és szeletelő tárcsák, húsdaráló, süti kinyomó, citrusprés és turmix is volt a dobozban.
Ha elég nagy a konyhapultunk ahhoz, hogy találjunk egy állandó helyet a robotgépünknek, akkor nem csak az ünnepek idején, de a hétköznapokon is hasznos lehet, hiszen a téli időszakban én szinte minden nap használok citrusprést és turmixot is.
De lássuk is, hogy hogyan készülnek ezek az ínycsiklandozó sonkás kiflik!
Sonkakrémes kiflik
Hozzávalók:
Tésztához:
- 1,5 dl tej
- 1 doboz natúr joghurt
- 2 evőkanál cukor
- 5 dkg friss élesztő
- 1 dl olaj (olíva, napraforgó)
- 2 db tojás
- 70 dkg liszt
- 1 teáskanál só
Töltelékhez:
- 20 dkg sonka felkockázva (pl. prágai)
- 10 dkg vaj
- 3 evőkanál tejföl
- 1 teáskanál só
- 1 mokkás kanál bors
Tetejére:
- 1 tojás
- 20 dkg reszelt cheddar sajt
Elkészítése:
A tejet melegítsük fel – de nem kell felforralni – öntsük át a robotgépünk táljába, adjuk hozzá a cukrot, keverjük el, majd jöhet a joghurt, végül ha egységes a massza, akkor belemorzsolhatjuk az élesztőt. A tetejét hintsük meg egy kis liszttel, hogy az élesztő tudjon majd mibe „kapaszkodni”.
Amikor felfutott az élesztő (buborékos, habos lesz a masszánk teteje) mehet hozzá a többi hozzávaló és a dagasztókar segítségével készítsünk belőle egységes tésztát. Ha megvan az alap, akkor takarjuk le, és huzatmentes helyen hagyjuk legalább 1 órát kelni.
Amíg a tésztánk kel, elkészítjük a sonkakrémet. Ehhez a felvágott sonkát a lágy vajjal, tejföllel, sóval és borssal a robotgép turmix kiegészítőjében lepépesítünk. A sajtot lereszeljük a reszelő tárcsa segítségével. A tojást felverjük.
Amikor a tészta körülbelül kétszeresére dagadt, kézzel finoman átgyúrjuk és 4 felé vágjuk. Az első negyedet kör alakúra nyújtjuk és óvatosan félretesszük. A második negyedet szintén kinyújtjuk, de ezt már meg is kenjük a sonkás krémmel. Érdemes a közére kevesebbet, a szélére pedig többet tenni.
Az első tésztát óvatosan ráfektetjük a megkentre és lazán a nyújtófával még összenyomjuk. Vigyázzunk, hogy ne nyomjuk túl, ne folyjon ki a töltelék 🙂Egy pizza vágó segítségével 16 körcikkre vágjuk és kívülről befelé haladva óvatosan feltekerjük, majd egy tapadásmentes tepsire fektetjük és letakarva hagyjuk még kb. 30 percet kelni.
Sütés előtt a tetejét megkenjük tojással és megszórjuk reszelt sajttal és alsó-felső sütésen 180 fokon kb 12-15 perc alatt megsütjük. Akár már melegen is tálalhatjuk!
Tipp: ha előre akarsz dolgozni, akkor a frissen sült, de már kihűlt kifliket tedd be dobozba és fagyaszd le! Tálalás előtt vedd elő, dobd be a sütőbe és 170 fok légkeverésen melegítsd ki kb 5-10 perc alatt. Pont olyan lesz, mintha frissen sütötted volna!
Jó étvágyat!
Ha édes recept ötlet is keresel karácsonyra, akkor nézd meg ezt a videómat is, amelyben narancsos-pekándiós koszorút sütök.
További karácsonyi receptötleteket találsz a YouTube csatornámon!
Érdemes a Facebook és az Instagram oldalaimat is követni ünnepi tippekért!
Ezek is érdekelhetnek:
Minestrone krémleves bazsalikom chipsszel
Citromos-gyömbéres vajas keksz – indulhat az adventi készülődés?