A pesto az egyik legnagyszerűbb találmány, amit számtalan módon el lehet készíteni, attól függően, hogy minek van szezonja, vagy éppen mi milyen ízekre vágyunk. Egy kicsit még visszacsempészve a nyár hangulatát, én a zsenge zöldborsó alapú zöld pestos tésztámat fokhagymás garnélával koronáztam meg. A fel nem használt pestoból pedig isteni szendvicskrém lett!
A zöld pestot idény szerint kombináltam már rukkolával és medvehagymával is, de ebben a receptben a zöldborsó és az omega 3 zsírsavban gazdag dióolaj nyerte meg a főszerepet. A bazsalikom és fokhagyma pedig csodálatos íz ad az krémünknek. De talán a legjobb az benne, hogy pillanatok alatt elkészíthető, így akár este is összedobhatjuk a másnapi munkahelyi ebédünket.
Zöldborsó pesto hozzávalók (4-6 személyre):
- 350 g párolt, visszahűtött zöldborsó
- 2 marék friss bazsalikom levél
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 dkg parmezán
- só, bors ízlés szerint
- 1/2 citrom leve
- 0,3 dl olívaolaj
- 0,3 dl dióolaj
Minden hozzávalót beleteszünk egy aprítóba, és krémesre zúzzuk. Ha nem találjuk eléggé krémesnek, akkor további olívaolaj hozzáadásával javíthatunk az állagán.
Ha nem használjuk fel a tésztához az összes pestot, akkor hűtőben tárolva 2-3 napig nyugodtan rájárhatunk, kenhetjük szendvics alapnak, jól mutat tortilla tekercsben, de még egy szelet grillezett húst is megbolondíthatunk vele!
Ahhoz, hogy a garnélás pestos tésztánk elkészüljön, főzzünk ki egy adag tésztát, 2 evőkanál olíva olajon pároljunk meg 2 gerezd fokhagymát (aprított formában), majd dobjuk rá a garnélákat (ha mirelit, akkor már kiolvasztott és lecsöpögtetett) és oldalanként 2-3 perc alatt süssük meg. Közben sózzuk és borsozzuk.
A tésztát szűrjük le (érdemes 0,5 dl főzővizet félretenni) és forgassuk össze a pestoval. Ha túl darabos lenne, akkor egy kevés főzővízzel hígíthatunk az állagon. Tálaláskor a tetejére tegyük a sült garnélákat.
Ha kíváncsi vagy, hogy a maradék pestóból milyen szendvicset lehet készíteni, akkor nézd meg ezt a videómat is:
Ezek is érdekelhetnek:
Pestós csirke csoda Smarta konyhájából
Ázsiai szezámmagos csirke saláta