A brokkoli vitaminokban és ásványi anyagokban rendkívül gazdag zöldség. A zöldségeseknél még beszerezhető frissen, így ha szeretnéd a szervezetedet felkészíteni az évszakváltással járó kihívásokra fogyaszd minél több formában! Tudom, hogy sokan nem szeretik ilyen vagy olyan okokból kifolyólag ezt a csodás zöldséget, de a krémleves kicsiknek és nagyoknak is kedvence lehet!
Mit tartalmaz a brokkoli?
- Nagy mennyiségben tartalmaz A-, C-, E- vitamint, vasat, folsavat, kalciumot, foszfort, káliumot, rostot és fehérjét.
- Kiemelendő a benne lévő E-vitamin, niacin, pantoténsav, B1- és B2 vitamin is.
- A brokkoli kitűnő folsav és ß-karotin-forrás.
- Nagy mennyiségben tartalmaz klorofillt.
A brokkoli jótékony hatásai
- A magas antioxidáns hatású glutation tartalmánál fogva jótékonyan hat az ízületi gyulladásra.
- Hatféle olyan vegyület található benne, amely csökkenti a vérnyomást.
- Jótékonyan hat a vérre, növeli az energiát. Segít a vérszegénység és a fáradékonyság leküzdésében, jót tesz a szívnek és a vérkeringésnek.
- Kutatások bizonyítják, hogy a brokkolinak a többi káposztafélével együtt jelentős szerepe van a rákos megbetegedések kialakulását megakadályozó étrendben.
- A Kalifornia Egyetem kutatóinak sikerült felfedezniük, hogyan fejti ki hatását a brokkoli egyik hasznos anyaga: a sulforaphan. Kutatásaink azt mutatják, hogy a brokkoliban jelen levő kémiai anyag egy egész sor antioxidáns védelmi vonalat képes működtetni, amivel kivédi az immunrendszernek az öregedéssel járó hanyatlását és a gyomorfekély kialakulásának főbűnösét, a Helicobacter pylorit is segít visszaszorítani.
Ínycsiklandozó brokkolikrémleves
Ezt a könnyen elkészíthető krémlevest a kezdő háziasszonyok is bevállalhatják, és a siker nem marad el! Nincs szükség sok alapanyagra sem!
Amire szükséged lesz:
Kamrából:
- 1 evőkanál liszt (én tönköly fehér lisztet használok)
- 1 szerecsendió
- 1 mokkáskanál Vegeta jellegű ételízesítő (én bio keveréket használok – Erntesegen: Gemüsebrühe)
- Só, bors ízlés szerint
Hűtőből:
- 1 kis pohár tejföl vagy 2 dl tejszín (azzal szoktam készíteni, ami épp van itthon)
Frissen, a zöldségestől:
- 1 fej brokkoli (kb. 500g)
- 2 db répa
Brokkolikrémleves elkészítése
Vágd le a brokkoli vastag torzsáját – ezt nem fogjuk használni -, és szedd rózsáira a fejet. Áztasd be hideg vízbe a fejeket kb. 10 percre, hogy a rózsából minden apró rovar és állatka kiázzon. Közben pucold meg a répát és karikázd fel.
Ha nem akarsz tejfölös-lisztes habarást tenni a levesre, 2 közepes krumplit is főzz bele, az segít megfelelően sűríteni a krémlevest.
Tedd a zöldségeket 10 percre párolóba. (ha nincs párolód, akkor vízbe főzd meg a zöldségeket). Ha kész, érdemes a brokkoli rózsákat jeges vízbe dobni, hogy megőrizzék élénk zöld színüket. (Ha erre nincs időd, nem gond, csupán nem lesz annyira élénk zöld a végeredmény.) Az egészet dobd bele egy fazékba, öntsd fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje, és tedd hozzá az ételízesítőt és egy-két csipet sót.
Közben készítsd el a habarást a tejfölből és a lisztből. Adj hozzá a már melegedésben lévő főzővízből 2-3 evőkanalanként folyamatos kevergetés mellett, hogy önthető, híg állaga legyen, majd mehet rá a zöldségekre. Épp csak össze kell forralni az egészet, és már le is kapcsolhatod. Jöhet a botmixer vagy a turmix, hogy szép egyenletes állaga legyen.
Ha szép sima, akkor jöhet az ízesítés. Szerecsendiót reszelj a krémlevesre. Én szeretem, ha intenzív az íze, kb. felet szoktam bele reszelni. Fontos, hogy legyen speciális reszelőd, mert a sajtreszelővel nem fog menni! Kóstold meg többször is, hogy Neked mi az a mennyiség, amely kellemes. Ilyenkor jöhet bele egy kevés frissen őrölt bors is.
Én magában,minden feltét nélkül szeretem, a család többi tagja pirítóssal falja. Próbáld ki, és töltsd fel a szervezetedet vitaminokkal és ásványi anyagokkal!
Ha szereted a krémleveseket ezt is olvasd el:Krémes mediterrán paradicsomleves Smarta konyhájából
Ha tetszett nyomj egy lájkot és kövess a Facebookon valamint az Instagramon is!