Így készíts ehető karácsonyfadíszeket!

eheto-karacsonyfadiszek

Ha van a családban kisgyermek, akkor az egyik legjobb közös program karácsony előtt, ha karácsonyfadíszeket készítünk. Ezek megtehetjük kartonból, sógyurmából, de akár különböző ételeket is akaszthatunk a fára. Ez utóbbira hoztam most ötletet nektek, amely nem csak dekoratív, de igencsak finom is! Próbáljátok ki Ti is idén az ehető karácsonyfadíszeket!

Ehető karácsonyfadíszek egyszerűen

Karácsonykor egyre többen választják a saját készítésű ajándékokat. Mutattam már én is ötleteket gasztroajándékokra – 3 féle forrócsoki befőttesüvegben vagy keksztunkolós – de ezek mellett, az egyedi dekorációkat is tudunk a konyhában készíteni.

Nem csak mézeskalácsot, de más kekszet is tehetünk a fenyőfára. Most egy klasszikus vajas keksz alapot turbóztam fel karácsonyi fűszerekkel, és olyan állaggal, hogy megmarad benne a süti pecsét mintája, vagy ha van speciális mintás sodrófánk, annak a mintázata sem fog eltorzulni a sütés során.

Karácsonyi vajas keksz recept

Vajas keksz hozzávalók:

  • 125 g szoba-hőmérsékletű vaj
  • 340 g liszt
  • 180 g porcukor
  • 1 db tojás
  • 2 evőkanál tej
  • 1 evőkanál vanília aroma
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 teáskanál őrölt narancshéj
  • 1 csipet só

Elkészítése:

karacsonyi-vajas-keksz

  1. A vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást, tejet, a vanília aromát, a sót és a fűszereket, majd tovább mixeljük. Amikor homogén az alapunk, akkor két lépésben adjuk hozzá a lisztet és azzal is összedolgozzuk.
  2. Nem kell, hogy teljesen összeálljon a tésztánk, a lényeg, hogy egységes állag. Ekkor kézzel átgyúrjuk, lapos korongot formálunk belőle, és fóliában minimum 1 órát a hűtőben pihentetjük.
  3. A lehűlt tésztát kb. 8 mm vastagra nyújtjuk. Fontos, hogy a nyújtódeszka és a sodrófa is alaposan be legyen lisztezve, hogy ne tapadjon rá a tészta.
  4. Ha megkaptuk a megfelelő vastagságot, vékonyan meghintjük liszttel, és elővesszük a mintás nyújtófánkat vagy a sütipecsétet. Ezeket is nagyon alaposan belisztezzük, hogy minden mélyedésbe jusson bőven, majd leütögetjük finoman róla a felesleget és egy határozott, közepes erősségű nyújtással lentről felfelé egyszer végig megyünk a tésztán a mintás sodrófával, vagy egyesével belenyomjuk a pecséteket, időnkét újra lisztezve a formát.
  5. Elővesszük a szaggató formánkat, belisztezzük és nyomathoz igazodva kiszaggatjuk a kekszeket. Egy hurkapáca vagy szívószál segítségével kilyukasztjuk azon a helyen, ahol szeretnénk majd a madzagot átfűzni.
  6. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és előmelegített sütőben 170 °C-on körülbelül 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Várjuk meg amíg teljesen kihűl mielőtt rátesszük az akasztókat.

karacsonyfadiszek-kekeszbolElső pár napban nagyon kemény lehet a keksz, de az idővel elkezd puhulni. Azonban nem lesz omlós, megtartja a keksz állagot.

Ha kíváncsiak vagytok, hogy sósperecből és pattogatott kukoricából milyen karácsonyfa díszeket lehet még készíteni, akkor nézzétek meg ezt a videómat:

Tetszett? Oszd meg te is:

Facebook
Email
Pinterest

Népszerű bejegyzéseim

Ne maradj le!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs spam, viszont lesz sok olyan háttérinfó, amit máshol nem osztok meg!

Összes bejegyzés

Kategóriák
IGEN! Még több SMARTA

Ezek is érdekelhetnek

almas-galette

Mennyei fahéjas almás galette

Azért szeretem a galette recepteket, mert könnyen elkészíthetők, így azok is egyszerűen meg tudjál csinálni, akiknek nincs érzékük a sütéshez. Nem számít, hogy mivel van

fuges-turos-taska

Fügés túrós táska

Itt az ősz, és azzal együtt a füge szezon is. Hivatalosan a füge szezonnak októberben van vége, úgyhogy addig használjuk ki hogy most terem ez

Ez a weboldal sütiket használ! A sütik weboldal működéséhez és az olvasó szokásokhoz kapcsolódó anonim adatokat biztosításához szükségesek a tájékoztatónak megfelelően. A weboldalon való böngészés folytatásával hozzájárulsz a sütik használatához.