Ha magunknak készítünk ebédet, és nem a menzán eszünk, vagy épp egy házhoz szállítós cég műanyagdobozos ételét, akkor több szempontból is sokat teszünk magunkért és a környezetünkért. De tudom, hogy a legtöbb embernek a főzés, a dobozolás és a cipekedés inkább nyűg, mint élvezet, pedig ha csak egy kicsit más szemüveget tennénk fel, azonnal látnánk, hogy nem is olyan bonyolult és megerőltető, mint amilyennek elsőre hangzik.
3 érv a saját főztöd mellett
1. Tudod, hogy mit eszel!
Egyre több embernek van valamilyen ételallergiája vagy intoleranciája, és egyre többen folytatnak speciális diétát. Számukra egyértelmű, hogy ha pontosan szeretnék tudni, hogy milyen összetételű az étel amit elfogyasztanak, saját maguk készítik.
A másik nagy csoport, akiknek a száma egyre jobban nő, azokból áll, aki tudatosan odafigyelnek arra, hogy milyen dolgokat vásárolnak, megnézik a termékek címkéit, törekszenek a hulladékcsökkentésre… Számukra a főzés nem teher, hanem az önmaguk szeretetének, és az ön (értsd a családot is) gondoskodás igényének a kifejezése.
Mennyivel jobb érzés egy olyan ételt elfogyasztani, amiről tudod, hogy miből készült, ugye?
2. Spórolhatsz
Érdemes akár csak elméletben is egy kísérletet lefolytatni, hogy abból a pénzből, amit napi szinten elköltesz ebédre egy hét alatt mennyi alapanyagot tudnál vásárolni, és abból hány étkezés jönne ki. Szokásoktól és ízléstől függően akár 10-40%-kal jobban jössz ki, ha viszed magaddal az ebédet.
3. Nem termelsz fölösleges műanyag-hulladékot
Az ételkiszállító cégek is ott vannak a műanyag-hulladékot termelők élbolyában. Minden étel egyszer-használatos műanyag tárolóba kerül, amit a pet palackkal ellentétben még esély sincs újra hasznosítani. Ha már a palackos vizekről leszoktál, akkor ideje az étkezési szokásaiddal is hozzájárulni a műanyag-hulladékcsökkentéshez.
Hulladékmentes étkezés eszközei
Ha a fentiek miatt indokoltnak érezzük, hogy ezentúl magunk gondoskodjunk az ebédről, akkor általában két dolog szokott felmerülni kérdésként, mit vigyünk magunkkal és mibe is vigyük. Elviteles ebédötleteket találtok bőven akár itt a blogomon, akár YouTube csatornámon. Most a szükséges eszközöket gyűjtöttem össze, amiket a Tchibo webáruházában és üzleteiben is megtalálhattok.
Kulacs és termosz, mint alapeszközök
Arról már én is nagyon sokat beszéltem, hogy miért fontos az, hogy mindig legyen nálunk egy kulacs, amelyet bármikor után tudunk tölteni vízzel, így nem kell palackozott vizeket vásárolnunk. Ráadásul ma már olyan sokféle kulacs elérhető, hogy az egyedi igényeinkhez igazodva tudunk válogatni. Vannak aromabetétes kulacsok, amelyekbe gyümölcsöket, fűszernövényeket tehetünk, retro hatású csatos kulacsok, parafa borításúak, de az én személyes kedvencem az a kulacs, amelyben egy van, így pontosan nyomon tudom követni, hogy egy nap mennyi vizet iszok.
Aki pedig rendszeresen kávézik, annak a táskájából egy termosz vagy to-go bögre sem hiányozhat, amelybe kérheti a kávéját így nincs fölösleges hulladék. Ha ez még nem lenne elég, akkor a Tchibo üzleteiben 10% kedvezmény is jár, ha saját bögrében kéred az elviteles kávédat!
Ételhordó eszközök
1. Fém ételhordók
Egy nemesacél ételtároló igazán környezetbarát megoldás, ráadásul könnyű is. Praktikusan meg lehet osztani a belső teret, így egy tortilla vagy szendvics mellé elférnek a zöldségek is. Ha pedig egy termoszba reggel forró levet teszünk, akkor kész is a komplett ebéd menü.
Recept ötlet: Zöldséges tortilla
Kenj meg egy tortilla lapot répahumusszal, szórd meg kukoricával, tegyél rá paprika csíkokat, halmozz a tetejére friss salátát, tekerd össze és már kész is vegán tortilla tekercs. Pluszban tehetsz még a dobozba felcsíkozott uborkát és paprikát. Ehhez a fogáshoz tökéletesen illik például egy brokkoli vagy sütőtök krémleves, nasinak pedig egy praktikus gömb tárolót tölts meg szőlővel és áfonyával.
2. Üveg ételhordók
A másik nagy csoportba az üveg tárolóedények tartoznak. Ezeknek a legfőbb előnyük az, hogy jól és biztonságosan bírják a hőt, így akár sütőben készíthetünk kisebb adagokban rakott ételeket, amelyeket egyből tudunk is magunkkal vinni, és mikróban biztonságosan újra melegíteni.
Recept ötlet: Villámgyors dupla-borsós tészta
Főzz ki egy adag tetszőleges tésztát, olvassz ki egy csésze fagyasztott zöldborsót, moss át és csepegtess le egy fél csésze csicseriborsót. Egy serpenyőben egy evőkanál olívaolajon pár perc alatt párold puhára a zöldborsót, ekkor nyomj hozzá egy gerezd fokhagymát, add hozzá a csicseriborsót és egy marék bébispenótot, pár perc alatt párold készre, majd öntsd hozzá a leszűrt tésztát. Sóz és borsozd ízlés szerint. Tálaláskor tehetsz rá friss parmezánt
Fontos, hogy ne csak az ételre, de a tálalásra is figyeljünk. Egy kerek üvegedényben, egy gusztán elkészített őszi saláta milyen jól mutat, ugye? Egy dologra azonban figyeljünk, az öntetet ne tegyük rá elkészítéskor, mert az egész saláta összeesik, amire elkezdjük enni. Egy kisebb tárolóba vigyük magunkkal és csak a fogyasztás előtt öntsük rá.
3. Szilikon ételhordók
Az összecsukható szilikon ételhordók zseniálisak, ha fontos, hogy könnyű legyen és minél kisebb helyen elférjen. Ma már a minőségi szilikonok biztonságosan bírják akár az alacsony, akár a magas hőmérsékletet is.
Az egyrekeszes szilikon ételhordókba mehetnek egytálételek vagy főételek körettel. Ezekre recept tippeket a 3 egészséges ebédötlet bejegyzésemben találsz.
A több rekeszes pedig a napi egészséges nassolni valóknak tökéletes. Egyik rekeszbe mehet egy adag házi túrókrém, a másikba egy adag friss gyümölcs, a harmadikba pedig valamilyen sós ropogtatni való.
4. Műanyag ételhordók
Ez az a kategória, amit mindenképp nézz meg alaposan vásárláskor, mert sajnos a nagyon olcsó műanyagok nem biztos, hogy alkalmasak arra, hogy betedd a mikróba, a fagyasztóba, vagy a mosogatógépbe. Vásárláskor, a dobozon lévő jelölések alapján mindig győződj meg róla, hogy milyen hőfokot és hőkezelési módot bírnak. Ha nincsenek ezek feltüntetve piktogramokkal, akkor inkább keress másikat.
A műanyag tárolókat legtöbbször szettben értékesítik. Ha sokféle típusú és méretű ételt szeretnél akár a hűtődben tárolni is, nem csak az ebéd elvitel a cél, akkor praktikus lehet egy több méretből álló szett. Azonban, ha csak az ebédhordás a cél, akkor célszerű lehet mindig ugyan olyan dobozban vinni, mert így te és a kollégáid is mindig tudják, hogy melyik a te dobozod, és nem keveredik el „véletlenül” 🙂
Ha még több elviteles receptötletet szeretnél, akkor nézz fel a YouTube csatornámra, vagy keresgélj a blogom receptjei között.
A bejegyzést a Tchibo Magyarország szponzorálta.
Ezek is érdekelhetnek:
3 egészséges ebédötlet – elvitelre
Csokis-kókuszos zabkása rohanós hétköznapokra