Magyar vagy hazai? Te tudod mi a különbség?

Egyre többet hallunk arról, hogy a környezetterhelés csökkentése és a helyi gazdaság erősítése miatt, a vásárlás során részesítsük előnyben a lokálisan előállított termékeket. Ha kimegyünk a piacra, és az őstermelőtől vásárolunk, akkor ezt a célunkat a lehetőségeinkhez képest a legjobban megvalósítottuk. De mi a helyzet a kész termékekkel, amelyek magyar színekben pompáznak és hirdetik, hogy magyar, vagy hazai, vagy hazai feldolgozású. Nézzük is csak meg jobban, hogy melyik megnevezés mit is jelent!

A marketing szakemberek ezt a trendet szeretik meglovagolni csomagolástervezéskor is, és lehetőleg minél magyarosabba öltöztetni a termékeket, ezzel is utalva arra, hogy ha azt megvesszük, akkor lokális terméket vásárolunk. De sajnos ez nem minden esetben igaz, így nem elég egyetlen pillantást vetni a csomagolásra, érdemes a címkét alaposabban megvizsgálni.

A kész termékek esetében a termék csomagolásán megtaláljuk a származási országot, de ez nem ad teljes körű információt arról, hogy az a termék valóban, 100%-ban magyar vagy esetleg csak Magyarországon dolgozták fel a külföldi alapanyagot.

Azok a vállalatok, akik nyíltan vállalják, hogy mennyire is magyar a magyar, azok 3 féle jelölés használhatnak, annak megfelelően, hogy a termékük melyik kategóriának felel meg.

1. Az élelmiszer jelölésén vagy reklámozása során a „magyar termék”megnevezés abban az esetben használható, ha az 100% magyar alapanyagból, Magyarországon készül.

2. „Hazai termék” megjelölés akkor tüntethető fel egy feldolgozott élelmiszer csomagolásán, ha a felhasznált összetevők több mint 50 %-a „magyar termék”, és az előállítás minden egyes lépése Magyarországon történt.

3. „Hazai feldolgozású termék” az az élelmiszer, amely többségében import összetevőket tartalmaz, de minden feldolgozási műveletet Magyarországon végeztek.

A magyar termék, hazai termék valamint hazai feldolgozású termék megnevezések feltüntetése nem kötelező, az élelmiszer-vállalkozó egyéni döntése, hogy alkalmazza-e ezeket a jelöléseket a termék csomagolásán vagy reklámozása során. Amennyiben alkalmazza a megkülönböztető jelöléseket, akkor a terméknek meg kell felelnie a rendeletben meghatározott követelményeket.

Ha még többet szeretnél tudni arról, hogy milyen jelölések mit jelentenek a termékek csomagolásán, akkor nézd meg ezt a videómat, amelyben az öko címkéket veszem górcső alá:

Ezek is érdekelhetnek:

Ne csak a kalóriát, az összetételt is nézd meg!

Hulladékcsökkentést és újrahasznosítást!

Hulladékmentes ebéd – könnyebb, mint gondolnád!

Globális víz krízis: 7 tény, amit tudnod kell

Tetszett? Oszd meg te is:

Facebook
Email
Pinterest

Népszerű bejegyzéseim

Ne maradj le!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs spam, viszont lesz sok olyan háttérinfó, amit máshol nem osztok meg!

Összes bejegyzés

Kategóriák
IGEN! Még több SMARTA

Ezek is érdekelhetnek

almas-galette

Mennyei fahéjas almás galette

Azért szeretem a galette recepteket, mert könnyen elkészíthetők, így azok is egyszerűen meg tudjál csinálni, akiknek nincs érzékük a sütéshez. Nem számít, hogy mivel van

fuges-turos-taska

Fügés túrós táska

Itt az ősz, és azzal együtt a füge szezon is. Hivatalosan a füge szezonnak októberben van vége, úgyhogy addig használjuk ki hogy most terem ez

paradicsomos-cukkini

Paradicsomos cukkini egytál

Minden évben próbálom minél változatosabban ültetni a zöldségeket és a gyümölcsöket a kertemben, hogy a receptekhez tényleg friss és szezonális alapanyagokat használhassak. Természetesen fűszernövényekből sincsen

Ez a weboldal sütiket használ! A sütik weboldal működéséhez és az olvasó szokásokhoz kapcsolódó anonim adatokat biztosításához szükségesek a tájékoztatónak megfelelően. A weboldalon való böngészés folytatásával hozzájárulsz a sütik használatához.