Ünnepváró diós-mandulás keksz Smarta konyhájából

Nagyon szeretem a mandulát, nem csak azért mert egészséges, de nekem kicsit ünnepi íze is van. Közeledünk az adventi időszakhoz, így a november tökéletes hónap egy jó kis mandulás kekszhez. A mandulát frissen törtük, az íze és az aromája sokkal intenzívebb volt, mintha előrecsomagoltat használtam volna. Volt itthon dió is, így a liszt mennyiségét felére csökkentettem és darált dióval helyettesítettem.

Most egy alap receptet írok le, de tetszés szerint adhatsz hozzá aprított ét csokit, mazsolát, kandírozott narancshéjat. Tökéletes délutáni teához, este egy bögre meleg tejhez, vagy csak úgy, mert nagyon finom! 🙂

Tipp a diódaráláshoz

A recept talán egyik legbonyolultabb művelete a diódarálás és a mandula aprítás. De egy mini aprítóval pillanatok alatt készen vagyunk. Igaz van diódarálóm, de az olyan hosszú , amíg azon ledarálom. Rájöttem, hogy a mini aprítóm is tökéletesen apróra tudja vágni a diót, és kb. 1 perc alatt kész vagyok, szemben a klasszikus darálóval, ami 5-10 perc, arról nem is szólva, hogy se a konyhapultra se a konyhaasztalomra nem tudom felrögzíteni, így kénytelen lennék kimenni a teraszra diót darálni, amihez november közepén semmi kedvem 🙂

Diós-mandulás keksz hozzávalók:

A kamrából:

  • 10 dkg tönköly fehér liszt
  • 10 dkg darált dió
  • 10 dkg aprított mandula
  • 10 dkg barnacukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 kávés kanál fahéj
  • 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1 teáskanál vanília aroma

 A hűtőből:

  • 15 dkg vaj
  • 2 db tojás

Diós-mandulás keksz elkészítés:

  1. Először a diót az aprítóval finomra aprítjuk, a mandulát pedig gyorsan feldaraboljuk.
  2. Robotgép segítségével a lágy vajat kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a tojásokat , majd jöhet az aroma, a dió, a liszt, sütőpor, a fahéj és a kakaó, majd a legvégén az aprított mandula.
  3. A kissé folyékony masszát sütőpapírra adagoljuk egy kanál segítségével. Nem kell túl formázni, mert a sütőben úgy is szétfolyik korong formára. Éppen ezért legalább 4-5 centit hagyjunk a 2 kupac között.
  4. Előmelegített sütőben, alsó felső sütéssel 180°C-on süssük készre 10 perc alatt.

Amikor megsülnek még lágyak, hagyjuk őket kihűlni, majd mehetnek a dobozba. Mérettől függően kb. 35-45 db keksz lesz belőle.

Figyelem! Nagyon eteti magát, fennáll a veszélye, hogy 2 nap alatt elfogy a teljes mennyiség! 🙂

Ha tetszett ez a recept, akkor nézd meg ezeket is:

Zabálnivaló sütőtökös muffin Smarta konyhájából

Expressz epres-jeges desszert Smarta konyhájából

További receptekért és ötletekért kövesd a Facebook oldalamat, képeket pedig az Instagram oldalamon találsz.

Fotók: smarta

Tetszett? Oszd meg te is:

Facebook
Email
Pinterest

Népszerű bejegyzéseim

Ne maradj le!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs spam, viszont lesz sok olyan háttérinfó, amit máshol nem osztok meg!

Összes bejegyzés

Kategóriák
IGEN! Még több SMARTA

Ezek is érdekelhetnek

almas-galette

Mennyei fahéjas almás galette

Azért szeretem a galette recepteket, mert könnyen elkészíthetők, így azok is egyszerűen meg tudjál csinálni, akiknek nincs érzékük a sütéshez. Nem számít, hogy mivel van

fuges-turos-taska

Fügés túrós táska

Itt az ősz, és azzal együtt a füge szezon is. Hivatalosan a füge szezonnak októberben van vége, úgyhogy addig használjuk ki hogy most terem ez

paradicsomos-cukkini

Paradicsomos cukkini egytál

Minden évben próbálom minél változatosabban ültetni a zöldségeket és a gyümölcsöket a kertemben, hogy a receptekhez tényleg friss és szezonális alapanyagokat használhassak. Természetesen fűszernövényekből sincsen

Ez a weboldal sütiket használ! A sütik weboldal működéséhez és az olvasó szokásokhoz kapcsolódó anonim adatokat biztosításához szükségesek a tájékoztatónak megfelelően. A weboldalon való böngészés folytatásával hozzájárulsz a sütik használatához.