A pezsgős-gombás tagliatelle akár önmagában is egy tökéletes nyári vacsora lehet, hiszen a száraz pezsgőnek csak egy kis része kerül bele az ételbe, a nagyobbik fele pedig tökéletes kísérője ennek az ételnek. Én legalábbis így szoktam tálalni őket. Ha keresed a krémesen könnyed, mégis ízekkel teli gombás tészta receptet, ami a Te kedvenced is lesz, akkor megtaláltad!
Pezsgő az ételekben
Mostanában nagyon szeretem a pezsgős ételeket, legyen szó akár egy édesebb eperkrémlevesről, vagy egy főételről, mint ez a gombás tagliatelle. Mindegy, hogy édes, félszáraz vagy száraz a pezsgő, jó ízt kölcsönöz az adott ételnek. Például a félszáraz rosé jó választás egy epres recept elkészítéséhez, mert nagyon jól illik a bogyós gyümölcsökhöz ízében és színében is. Ha eperre vágysz, de nem szeretnéd pezsgővel párosítani, akkor próbáld ki az extra krémes házi epres-kekszes fagyi receptemet, ami nem csak hűsítően hat a nyári melegben, de könnyedén el is tudod készíteni.
Tészta hagyományos vagy durumlisztből?
A tésztakészítés nulladik lépése eldönteni, hogy milyen lisztből készüljön a tészta. Sokan nincsenek tisztában a durumliszt előnyeivel, és hagyományos búzalisztet használnak. A tészta elkészítésének módszerében nincs különbség, mindegy milyen lisztet használ az ember. A másság az állagában van. Mivel a durumlisztet kemény héjú búzából készítik, és nehéz őrölni, durva szemcsés és pergős lesz, mint a homok. Viszont könnyű begyúrni, a tészta állaga ruganyos és könnyű lesz. Egy másik fontos különbség a tészták között, hogy a durumlisztből készült értékesebb tápanyagokat tartlamaz, mint a hagyományos búzalisztből készült. Magasabb a fehérje, rost, ásványianyag és vitamin tartalma. Nagy előnye, hogy alacsony a glikémiás indexe, így cukorbetegek, diétázók és fogyókúrázók is fogyaszthatják. Tehát, ha otthon készíted a tésztát jobb választás lehet durumlisztet használni a hagyományos fehérliszt helyett.
Ha kedvet kaptál ahhoz, hogy saját tésztát készíts, nézd meg ezt a videómat, ahol lépésről lépésre bemutatom, hogy hogyan készül az igazi olasz házi tészta, hogy biztosan a várt eredményt kapd a tészta készítés során. Ha pedig több pezsgős receptet szeretnél elkészíteni, a lenti videómban találsz további recept ötleteket.
Pezsgős-gombás tagliatelle
- Total Time: 30 perc
- Adag: 2 1x
Description
A pezsgős-gombás tagliatelle akár önmagában is egy tökéletes nyári vacsora, hiszen a száraz pezsgőnek csak egy kis része kerül bele az ételbe, a nagyobbik fele pedig tökéletes kísérője ennek az ételnek.
Hozzávalók
- 250 g tagliatelle
- 1 ek olívaolaj
- 1 ek vaj
- 1 db vöröshagyma
- 1 kk chili pehely
- 1 tk friss borsikafű
- 250 g csiperkegomba
- Só, bors
- 100 ml pezsgő
- 150 ml tejszín
- 60 g reszelt parmezán
Elkészítés
- Egy nagyobb lábasban vizet forralunk és megfőzzük a tésztát.
-
Egy serpenyőben olajat melegítünk, amikor már elég meleg hozzáadjuk a vajat.
-
Ha felolvadt a vaj beletesszük a felkockázott hagymát, chili pelyhet, friss borsika füvet és összepároljuk.
-
Amikor illatos az alap, hozzátesszük a felszeletelt gombát és megpirtítjuk.
-
Utána hozzáöntjük a pezsgőt, és ezzel addig forraljuk, amíg kb. a felére csökken a lé mennyisége.
-
Alacsony hőmérsékletre kapcsoljuk, és adunk hozzá tejszínt és reszelt parmezánt.
-
Sóval és borssal ízesítjük.
-
Amikor elolvadt a sajt összekeverjük a kifőtt tésztával.
-
A tészta főzővizéből folyamatosan addig adunk hozzá, amíg krémes állagú lesz a tészta.
-
Tálaláskor parmezzánt reszelünk rá, és friss borsikafűvel díszítjük.
Megjegyzések
A tápérték adatok tájékoztató jellegűek. A valós értékek eltérhetnek a felhasznált alapanyagok típusától függően.
- Prep Time: 20 perc
- Előkészítési idő: 10 perc
- Category: ebéd
Tápértékek
- Adag: 1
- Kalória: 994
- Cukor: 5.4g
- Só: 726.4mg
- Zsír: 33.6g
- Telített zsír: 16.7g
- Telítettlen zsír: 16.9g
- Szénhidrát: 107.1g
- Rost: 4.9g
- Fehérje: 33.6g
- Koleszterin: 63.1mg
Kulcsszavak: tagliatelle, pezsgő, gomba