Matcha tea tiramisu, azaz matchamisu

matchamisu

A tiramisut, a krémesen kényeztető olasz desszertet szerintem nem kell senkinek bemutatni. Viszont a matchamisu szerintem még magyarázatra, és pontos receptre szorul. Elkészítése és a végeredmény állaga nagyon hasonló mint a tiramisu, viszont ízében teljesen más, igazi kuriózum, igazi ízorgia. Ha idén nyáron egy extravagáns desszerttel lepnéd meg a vendégeidet, akkor ezt mindenképp próbáld ki!

Mi is az a matcha?

matcha-tea-por

A matcha, a japánok tradicionális zöld teája, ami sok minden más mellett, leginkább abban különbözik a hagyományosan ismert zöld teától, hogy a tea leveleket nem forróvízben áztatják, hanem a leveleket extra finomra őrlik, és ezt keverik el forró vízzel.

Egy csésze matcha tea jótékony hatása felér 10 csésze hagyományos zöld tea jótékony hatásával, mégsem terheli meg annyira a szervezetet, mint a kávé. Ha kíváncsi vagy a matcha jótékony hatásaira, azokról már korábban írtam.

Tehát ez a zöld finom por lesz a desszertünk alapja. Érdemes az ételkészítéshez inkább a másodszedésből származó Culinary változatot használni, míg teakészítéshez mindenképp a Prémium minőséget válasszuk, hogy megtapasztalhassuk a matcha tea valódi, lágy selymes, természetes ízét.

Matchamisu recept

matcha-tiramisu

Alapvetően nagyon hasonló alapanyagokra van szükségünk a matchamisu elkészítéséhez, mint a hagyományos tiramisuhoz. Mascarpone, tejszín, babapiskóta adják az alapját. Viszont a kávé helyett matcha tea por kerül bele, a tetejére pedig fehér csoki forgács a kakaópor helyett. 

Az egyik előnye ezeknek a hűtött desszerteknek, hogy akár 1-2 nappal korábban is el tudjuk készíteni, így ha vendégeket várunk, akkor legalább a desszert készítés feladatát előre le tudjuk tudni.

Azonban azt tartsuk szem előtt, hogy a matcha is ugyanúgy élénkít, mint a kávé, így inkább ebéd után, vagy délutáni desszertnek kínáljuk, ne pedig késő esti nasiként faljunk be egy üveggel, mert akkor garantáltan reggelig számolhatjuk a csillagokat.

Akár hagyományosan, nagyobb tálba is készíthetjük, mint a tiramisut, és utólag kockánként tálaljuk, de talán egy kicsit vagányabb megközelítés, ha adagonként, befőttesüvegekbe tesszük. Egyrészt a hűtőben is könnyebb lehet az üvegeket tárolni, másrészt, ha jól rácsavarjuk a tetejét, akkor garantáltan nem veszi át a hűtőben található más ételeknek az ízét vagy a szagát.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
matchamisu

Matchamisu


  • Author: melinda_smarta_boss
  • Total Time: 30 minutes
  • Adag: 8 1x
  • Diet: Vegetarian

Hozzávalók

Skála
  • 250 g mascarpone
  • 75 g porcukor
  • 1 evőkanál Mmatcha Culinary matcha por
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 350 ml habtejszín
  • 1 csomag babapiskóta
  • 1 teáskanál Mmatcha Prémium matcha por
  • 1,5 dl víz
  • 1 tábla fehércsoki

Elkészítés

  1. A mascarponet a porcukorral, a matcha porral és a vaníliakivonattal egy robotgép segítségével alaposan kikeverjük.
  2. Egy másik tálban a habtejszínt felverjük,
  3. Összedolgozzuk a tejszínhabot és a matcha krémet. Először a tejszín 1/3-át adjuk hozzá a zöld krémhez és egy spatulával homogénre keverjük óvatosan. majd mehet hozzá a maradék tejszínhab, és azzal is összedolgozzuk.
  4. Egy csészében hagyományos módon matcha teát készítünk. 1 teáskanál Premium matchaport átszitálunk, felöntjük 1,5 dl 80°C-os vízzel és egy bambusz ecset segítségével csomómentesre keverjük.
  5. A fehércsokit felaprítjuk.
  6. A babapiskótát kettétörjük, belemártjuk a teába egy rövid időre, hogy megszívja magát, és egy kisebb befőttesüveg aljára fektetjük a darabokat. Teszünk rá 2 evőkanál krémet, és megszórjuk fehér csoki forgácsokkal. majd jöhet egy újabb réteg babapiskóta és krém. Ennek a tetejére szitálunk egy kevés matcha port, és megszórjuk egy újabb adag fehér csoki forgáccsal.
  7. Rátekerjük az üveg tetejét és mehet is be a hűtőbe, amíg a vendégek megérkeznek. 

Megjegyzések

Hűtve maximum 48 óráig tároljuk!

A matcha élénkítő hatása miatt nem ajánlott, hogy kisgyerekek fogyasszák.

  • Prep Time: 30
  • Category: Desszert
  • Módszer: Sütés nélkül

Tápértékek

  • Adag: 1
  • Kalória: 420 Kcal
  • Cukor: 12 g
  • Zsír: 29 g
  • Telített zsír: 18,2 g
  • Telítettlen zsír: 10,5 g
  • Trans Fat: 0,3 g
  • Szénhidrát: 300 g
  • Rost: 1,1 g
  • Fehérje: 6,5 g
  • Koleszterin: 125,1 mg

Kulcsszavak: matchamisu

Tetszett? Oszd meg te is:

Facebook
Email
Pinterest

Népszerű bejegyzéseim

Ne maradj le!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs spam, viszont lesz sok olyan háttérinfó, amit máshol nem osztok meg!

Összes bejegyzés

Kategóriák
IGEN! Még több SMARTA

Ezek is érdekelhetnek

almas-galette

Mennyei fahéjas almás galette

Azért szeretem a galette recepteket, mert könnyen elkészíthetők, így azok is egyszerűen meg tudjál csinálni, akiknek nincs érzékük a sütéshez. Nem számít, hogy mivel van

fuges-turos-taska

Fügés túrós táska

Itt az ősz, és azzal együtt a füge szezon is. Hivatalosan a füge szezonnak októberben van vége, úgyhogy addig használjuk ki hogy most terem ez

paradicsomos-cukkini

Paradicsomos cukkini egytál

Minden évben próbálom minél változatosabban ültetni a zöldségeket és a gyümölcsöket a kertemben, hogy a receptekhez tényleg friss és szezonális alapanyagokat használhassak. Természetesen fűszernövényekből sincsen

Ez a weboldal sütiket használ! A sütik weboldal működéséhez és az olvasó szokásokhoz kapcsolódó anonim adatokat biztosításához szükségesek a tájékoztatónak megfelelően. A weboldalon való böngészés folytatásával hozzájárulsz a sütik használatához.