A spárgaszezon sajnos nem tart sokáig, éppen ezért érdemes kihasználni ezt a 2 hónapot, és minél többféle módon elkészíteni ezt a szuper zöldséget! Klasszikusan zöld és fehér spárga kapható a legtöbb helyen, mind a kettő tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Egyéni ízlés kérdése, hogy melyikből mit készítünk. Én a fehérből inkább spárgakrémkrémlevest szoktam készíteni, a zöld pedig megy tésztához, rizottóba, lágy tojáshoz… Most a fehérből készült krémleves vegán verzióját mutatom meg.
Március elején azért én is vettem pár plusz konzervet a wc papír mellé, biztos ami biztos. Viszont az most látszik, hogy az élet, legalábbis az élelmiszerboltok szempontjából megy tovább. Elkezdtem gondolkozni, hogy mit is készítsek a csicseriborsó konzervből, mert 1 konzervből humusz kicsit sok, zöldséges currybe is elég egy fél (vagy bab vagy csicseriborsó megy bele).
Aztán eszembe jutott, hogy a semleges íze, és a krémes állaga miatt szuper jól passzolna a spárgához, így ráadásul természetes növényi fehérjét is tudok pluszban juttatni a szervezetünkbe (100 g-ban 20,5 g fehérje van). Fűszerezésnek a kertemben éppen nyíló kakukkfüvet választottam, ami friss aromát kölcsönöz az egész levesnek.
PrintKakukkfüves spárgakrémleves recept
- Author: root
- Total Time: 20
- Adag: 1 1x
Description
Igazán gyors. könnyű tavaszi leves, az egyik kedvenc szezonzöldségemből a spárgából.
Hozzávalók
- 1 csomag fehér spárga (500 g)
- 1/2 konzerv csicseriborsó (kb. 200 g)
- 1 dl rizstejszín
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 kávéskanál kurkuma
- 1 teáskanál só
- 1 kávéskanál fehérbors
- 1 teáskanál friss kakukkfű vagy 1 kávéskanál szárított kakukkfű
Elkészítés
- A hagymát felkockázzuk és az olajon elkezdjük megpárolni. Amikor majdnem megpuhult, hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott fokhagymát, és még fél percig pároljuk őket.
- Jöhet a só fele és kurkuma (illetve a szárított kakukkfű), átkeverjük, és még fél percig pároljuk.
- A spárgát megmossuk, és letörjük az alsó, fás részét, a maradékot 2 cm-es darabokra vágjuk, rádobjuk a hagymás, fűszeres alapra, és átforgatjuk vele, majd felöntjük annyi szűrt vízzel, hogy éppen ellepje.
- Amikor felforr, közepes lángra kapcsoljuk, várunk még 3 percet, majd hozzáadjuk az átmosott csicseriborsót és a rizstejszínt. Megvárjuk, hogy újra felforrjon és már készen is vagyunk.
- Hozzáadjuk a friss kakukkfüvet, elkeverjük és vagy egy botmixerrel vagy egy turmixszal krémesre turmixoljuk, és készen is vagyunk a spárgakrémlevessel.
- Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk a végén. Tálaláskor megszórhatjuk mandulaforgáccsal, és néhány friss bébi spenót levéllel tálaljuk.
Megjegyzések
A tápérték adatok 1 adagra vonatkoznak és csak tájékoztató jellegűek. A felhasznált alapanyagoktól függően a valós értékek eltérhetnek az itt szereplő értékektől!
- Prep Time: 10
- Cook Time: 10
- Category: Ebéd
Tápértékek
- Adag: 1
- Kalória: 186
- Cukor: 5,1
- Só: 0,4
- Zsír: 10,4
- Telített zsír: 1,4
- Telítettlen zsír: 9
- Szénhidrát: 19,6
- Rost: 5,8
- Fehérje: 6,2
- Koleszterin: 0
Kulcsszavak: spárgakrémleves recept