Sokszor találkozunk olyan alapanyagokkal egy-egy receptben, amiről azt sem tudjuk, hogy micsoda, nemhogy hogyan lehet elkészíteni, vagy beszerezni. Ilyenkor sokszor érezhetjük magunkat kellemetlenül, főleg ha egy társaságban a kulináris élvezetekre terelődik a szó. Nyugodjunk meg ilyenkor, mert a látszat ellenére, nem mindenki úgy nőtt fel, hogy egy egzotikus kisbolt volt a kamra helyén 🙂 A tahiniről én se tudtam sokáig, hogy micsoda, ma pedig már házilag készítem.
Mi a tahini?
A tahini, más néven szezámpaszta, a közel-keletről származik, ahol régóta használják a legkülönbözőbb célokra. Elég rövid az összetétel listája, mert tulajdonképpen teljesen lepépesített szezámmagról van szó, amelyet addig őrölnek, amíg egy sűrű, krémes szószt kapnak.
A tahinit nagyobb hipermarketekben és egzotikus alapanyagokat árusító üzletben tudjuk beszerezni, de akár magunk is elkészíthetjük, és így még pénzt is tudunk spórolni.
Milyen íze van a tahininek?
Állagra leginkább a mogyoróvajhoz vagy bármilyen magvajhoz hasonlít, de az íze kevésbé édeskés, sokkal inkább földes, enyhén fanyar. Ha pirított szezámmagból készül, akkor sokkal lágyabb és selymesebb az íze, mint ha nyers szezámmagból készülne.
Tahini készítése házilag
Hozzávalók:
- 100 g szezámmag
- 2 evőkanál avokádóolaj (vagy mogyoróolaj)
- 1 csipet só
Elkészítése:
- A szezámmagot közepes lángon, száraz serpenyőben elkezdjük pirítani. Amikor halvány barna színt kap és elkezd illata lenni (kb. 5-8 perc után), átöntjük egy tálba és megvárjuk, hogy kihűljön.
- Kávédarálóban ledaráljuk több részletben és áttesszük egy másik tálba.
- A darált szezámmagot avokádóolajjal és sóval alaposan kikeverjük és már készen is vagyunk.
Hűtőszekrényben lezárt üvegben 4 hétig tárolhatjuk.
Mire használhatjuk a tahinit?
1. Remek alapanyaga lehet a saláta dresszingeknek.
2. Humusz készítésekor is jól jön egy kanálnyi tahini.
3. Jól illik az orientális konyha ételeihez, falafel rajongóknak ismerős lehet.
4. Édességeknek is jól áll, egzotikus ízt kölcsönöz nekik. Cseréljük ki például a mogyoróvajat tahinire és alkottunk egy új desszertet!
5. Sült zöldségeket locsoljuk meg vele, és már ehetjük is őket!
6. Rakott vegán ételeknekhez készíts belőle öntetet.
Miért fogyasszunk rendszeresen tahinit?
A tahini alapja, a szezámmag nagyon sok ásványi anyagot tartalmaz, amiből a kalcium tartalma kiemelkedő. 100 g-ban 740 mg kalcium található, míg 100 ml tehéntej mindössze 120 mg kalciumot tartalmaz, tehát nagyon fontos kalcium forrás, akár vegán akár normál táplálkozást folytatunk, főleg gyermekek és idősebbek esetén ahol a csontozat fokozott növekedésnek, illetve csontritkulásnak van kitéve.
Ha kíváncsi vagy, hogy miben található még nagy mennyiségű kalcium, akkor nézd meg ezt a videómat is:
Ezek is érdekelhetnek:
5 érv a chia mag fogyasztása mellett