Házi diós-banános granola Smarta konyhájából

Bevallom, amikor divatba jött jó néhány évvel ezelőtt a granola, azt sem tudtam, hogy mi az, csak annyit éreztem, hogy ez valami csodás dolog lehet, ami olyan, mint a müzli, de mégsem az, és valamiféle különleges imádat veszi körül. Aztán persze rájöttem, hogy ez is alapvetően egyfajta müzli, amit megsütnek, és ettől lesz ropogós, és így már jobban marketingelhető a zabpehely. A következő ráeszmélés ezzel a csodával kapcsolatban az volt, hogy én is el tudom készíteni, és akkor tényleg házi lesz, mindenféle adalék anyag nélkül és és pont annyi cukorral, amennyit még megengedek magamnak.

Miből áll a granola?

A granola alapvetően valamilyen gabonapehely (általában zab), olajos magvak, természetes édesítők és zsiradék keveréke, amelyet sütőben megsütnek. Így ropogós lesz, és sokkal finomabb, mintha csak natúr formában öntenénk rá a tejet. Természetesen miután kihűl, mehet hozzá mindenféle aszalt, szárított, liofilizált és friss gyümölcs is. A kombinációknak csak a képzeletünk szabhat határt. Jöjjön is egy egyszerű, kicsit télies granola recept, amit akár magaddal is vihetsz tízóraira is.

Diós-banános granola recept

Ropogós, fűszeres és sülés közben olyan illat lesz tőle a konyhában, mintha még mindig karácsony lenne. Az elkészítése pedig mindössze 30 perc (sütéssel együtt).

Hozzávalók:

  • 250 g nagy szemű zabpehely
  • 100 g dió felaprítva
  • 1 evőkanál őrölt fahéj
  • 60 ml juharszirup
  • 60 ml kókuszolaj
  • 1 evőkanál vanília aroma
  • 1 kávés kanál só
  • 1 banán lepürésítve
  • étcsoki darabkák (opcionális)
  • banán chips (opcionális)

Elkészítése:

A zabpelyhet a dióval, a fahéjjal és a sóval összeforgatjuk. A juharszirupot a kókuszolajjal, a banán pürével és a vanília aromával egy lábasban összemelegítjük annyira, hogy folyékony legyen (nem kell felforralni). A száraz hozzávalókra ráöntjük a folyékony részt és jó alaposan összedolgozzuk, hogy mindent befedjen.

Egy nagy tepsit kibélelünk sütőpappírral, a masszát jól eloszlatjuk rajta. Ha van kedvünk most megszórhatjuk apró étcsoki darabokkal majd mehet be a sütőbe, és kb. 15 perc alatt 180 fokon megsütjük.Ha kihűlt egy jól záródó edénybe tesszük, és kb. 10 napig tárolhatjuk (bár kizárt, hogy addig kitartson 🙂 ) Reggel önthetünk rá tejet, vagy egy praktikus müzli tárolóban – amit én a Tchibo Magyarország kínálatában találtam – joghurt és friss banán társaságában magunkkal is vihetünk a munkahelyre, vagy a gyerkőcnek is betehetjük tízóraira.

Ha még nem lenne elég egy granola recept, akkor nézzétek meg, hogy hogyan készítem a mogyorós granolát!

Ezek is érdekelhetnek:

Egészséges ebéd elvitelre (videó recept)

Alakbarát cukkinis csirke vacsorára

Áfonyás chia puding – mindenmentes finomság

Vegán gránátalma torta

Tetszett? Oszd meg te is:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: email

Népszerű bejegyzéseim

Ne maradj le!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs spam, viszont lesz sok olyan háttérinfó, amit máshol nem osztok meg!

Összes bejegyzés

Kategóriák
IGEN! Még több SMARTA

Ezek is érdekelhetnek

modern-furdoszoba-2022

10 merész ötlet a modern fürdőszobához

Ha szeretnénk egy modern fürdőszobát, amit igazán magunkénak érezhetünk, akkor érdemes megnézni az aktuális fürdőszobatrendeket, összegyűjteni a saját elvárásainkat és hozzátenni az anyagi lehetőségeinket. Ezeknek

fuge-chutney-smarta

Fűszeres füge chutney

Mindig jó, ha lapul egy adag fűszeres chutney a kamrában, mert nagyon jól fel lehet vele dobni még a legunalmasabb ételeket is. Ha pedig valamilyen

rizstejszin

Rizstejszín házilag egyszerűen

A növényi tejszínek, a növényi főzőkrémek nagyon jól tudják helyettesíteni a klasszikus habtejszínt vagy főzőtejszínt, sőt akár a tejfölt is. Ha pedig törekszünk a növényi

csempetrend-2022

Fürdőszobai csempetrend 2022

A lakberendezési trendekkel együtt évről évre mindig változik a csempetrend is. 2022-ben várhatóan lesznek teljesen új megközelítsek, extravagáns megoldások, de az elmúlt évek népszerű irányzataiból

Ez a weboldal sütiket használ! A sütik weboldal működéséhez és az olvasó szokásokhoz kapcsolódó anonim adatokat biztosításához szükségesek a tájékoztatónak megfelelően. A weboldalon való böngészés folytatásával hozzájárulsz a sütik használatához.