Házi diós-banános granola Smarta konyhájából

Bevallom, amikor divatba jött jó néhány évvel ezelőtt a granola, azt sem tudtam, hogy mi az, csak annyit éreztem, hogy ez valami csodás dolog lehet, ami olyan, mint a müzli, de mégsem az, és valamiféle különleges imádat veszi körül. Aztán persze rájöttem, hogy ez is alapvetően egyfajta müzli, amit megsütnek, és ettől lesz ropogós, és így már jobban marketingelhető a zabpehely. A következő ráeszmélés ezzel a csodával kapcsolatban az volt, hogy én is el tudom készíteni, és akkor tényleg házi lesz, mindenféle adalék anyag nélkül és és pont annyi cukorral, amennyit még megengedek magamnak.

Miből áll a granola?

A granola alapvetően valamilyen gabonapehely (általában zab), olajos magvak, természetes édesítők és zsiradék keveréke, amelyet sütőben megsütnek. Így ropogós lesz, és sokkal finomabb, mintha csak natúr formában öntenénk rá a tejet. Természetesen miután kihűl, mehet hozzá mindenféle aszalt, szárított, liofilizált és friss gyümölcs is. A kombinációknak csak a képzeletünk szabhat határt. Jöjjön is egy egyszerű, kicsit télies granola recept, amit akár magaddal is vihetsz tízóraira is.

Diós-banános granola recept

Ropogós, fűszeres és sülés közben olyan illat lesz tőle a konyhában, mintha még mindig karácsony lenne. Az elkészítése pedig mindössze 30 perc (sütéssel együtt).

Hozzávalók:

  • 250 g nagy szemű zabpehely
  • 100 g dió felaprítva
  • 1 evőkanál őrölt fahéj
  • 60 ml juharszirup
  • 60 ml kókuszolaj
  • 1 evőkanál vanília aroma
  • 1 kávés kanál só
  • 1 banán lepürésítve
  • étcsoki darabkák (opcionális)
  • banán chips (opcionális)

Elkészítése:

A zabpelyhet a dióval, a fahéjjal és a sóval összeforgatjuk. A juharszirupot a kókuszolajjal, a banán pürével és a vanília aromával egy lábasban összemelegítjük annyira, hogy folyékony legyen (nem kell felforralni). A száraz hozzávalókra ráöntjük a folyékony részt és jó alaposan összedolgozzuk, hogy mindent befedjen.

Egy nagy tepsit kibélelünk sütőpappírral, a masszát jól eloszlatjuk rajta. Ha van kedvünk most megszórhatjuk apró étcsoki darabokkal majd mehet be a sütőbe, és kb. 15 perc alatt 180 fokon megsütjük.Ha kihűlt egy jól záródó edénybe tesszük, és kb. 10 napig tárolhatjuk (bár kizárt, hogy addig kitartson 🙂 ) Reggel önthetünk rá tejet, vagy egy praktikus müzli tárolóban – amit én a Tchibo Magyarország kínálatában találtam – joghurt és friss banán társaságában magunkkal is vihetünk a munkahelyre, vagy a gyerkőcnek is betehetjük tízóraira.

Ha még nem lenne elég egy granola recept, akkor nézzétek meg, hogy hogyan készítem a mogyorós granolát!

Ezek is érdekelhetnek:

Egészséges ebéd elvitelre (videó recept)

Alakbarát cukkinis csirke vacsorára

Áfonyás chia puding – mindenmentes finomság

Vegán gránátalma torta

Tetszett? Oszd meg te is:

Facebook
Email
Pinterest

Népszerű bejegyzéseim

Ne maradj le!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs spam, viszont lesz sok olyan háttérinfó, amit máshol nem osztok meg!

Összes bejegyzés

Kategóriák
IGEN! Még több SMARTA

Ezek is érdekelhetnek

almas-galette

Mennyei fahéjas almás galette

Azért szeretem a galette recepteket, mert könnyen elkészíthetők, így azok is egyszerűen meg tudjál csinálni, akiknek nincs érzékük a sütéshez. Nem számít, hogy mivel van

fuges-turos-taska

Fügés túrós táska

Itt az ősz, és azzal együtt a füge szezon is. Hivatalosan a füge szezonnak októberben van vége, úgyhogy addig használjuk ki hogy most terem ez

Ez a weboldal sütiket használ! A sütik weboldal működéséhez és az olvasó szokásokhoz kapcsolódó anonim adatokat biztosításához szükségesek a tájékoztatónak megfelelően. A weboldalon való böngészés folytatásával hozzájárulsz a sütik használatához.