Bevallom, amikor divatba jött jó néhány évvel ezelőtt a granola, azt sem tudtam, hogy mi az, csak annyit éreztem, hogy ez valami csodás dolog lehet, ami olyan, mint a müzli, de mégsem az, és valamiféle különleges imádat veszi körül. Aztán persze rájöttem, hogy ez is alapvetően egyfajta müzli, amit megsütnek, és ettől lesz ropogós, és így már jobban marketingelhető a zabpehely. A következő ráeszmélés ezzel a csodával kapcsolatban az volt, hogy én is el tudom készíteni, és akkor tényleg házi lesz, mindenféle adalék anyag nélkül és és pont annyi cukorral, amennyit még megengedek magamnak.
Miből áll a granola?
A granola alapvetően valamilyen gabonapehely (általában zab), olajos magvak, természetes édesítők és zsiradék keveréke, amelyet sütőben megsütnek. Így ropogós lesz, és sokkal finomabb, mintha csak natúr formában öntenénk rá a tejet. Természetesen miután kihűl, mehet hozzá mindenféle aszalt, szárított, liofilizált és friss gyümölcs is. A kombinációknak csak a képzeletünk szabhat határt. Jöjjön is egy egyszerű, kicsit télies granola recept, amit akár magaddal is vihetsz tízóraira is.
Diós-banános granola recept
Ropogós, fűszeres és sülés közben olyan illat lesz tőle a konyhában, mintha még mindig karácsony lenne. Az elkészítése pedig mindössze 30 perc (sütéssel együtt).
Hozzávalók:
- 250 g nagy szemű zabpehely
- 100 g dió felaprítva
- 1 evőkanál őrölt fahéj
- 60 ml juharszirup
- 60 ml kókuszolaj
- 1 evőkanál vanília aroma
- 1 kávés kanál só
- 1 banán lepürésítve
- étcsoki darabkák (opcionális)
- banán chips (opcionális)
Elkészítése:
A zabpelyhet a dióval, a fahéjjal és a sóval összeforgatjuk. A juharszirupot a kókuszolajjal, a banán pürével és a vanília aromával egy lábasban összemelegítjük annyira, hogy folyékony legyen (nem kell felforralni). A száraz hozzávalókra ráöntjük a folyékony részt és jó alaposan összedolgozzuk, hogy mindent befedjen.
Egy nagy tepsit kibélelünk sütőpappírral, a masszát jól eloszlatjuk rajta. Ha van kedvünk most megszórhatjuk apró étcsoki darabokkal majd mehet be a sütőbe, és kb. 15 perc alatt 180 fokon megsütjük.Ha kihűlt egy jól záródó edénybe tesszük, és kb. 10 napig tárolhatjuk (bár kizárt, hogy addig kitartson 🙂 ) Reggel önthetünk rá tejet, vagy egy praktikus müzli tárolóban – amit én a Tchibo Magyarország kínálatában találtam – joghurt és friss banán társaságában magunkkal is vihetünk a munkahelyre, vagy a gyerkőcnek is betehetjük tízóraira.
Ha még nem lenne elég egy granola recept, akkor nézzétek meg, hogy hogyan készítem a mogyorós granolát!
Ezek is érdekelhetnek:
Egészséges ebéd elvitelre (videó recept)
Alakbarát cukkinis csirke vacsorára