Ha egyszer megérezzük a frissen szedett citrom illatát, aromáját és zamatát, akkor arra biztosan egy egész életre rákattanunk. Azonban a friss citrom élményért legalább a mediterrán térségig kell mennünk. Vagy egy kis „trükkel” frissen szedett citromhoz juthatunk, amelyből vétek nem készíteni citromkrémet! Egy olyan egyszerű házi citromkrém receptet hoztam most, amelyre tuti mindenki rákattan, ha egyszer kipróbálja.
Milyen citromot használjunk a citromkrémhez?
Alig pár hozzávalóra van szükségeünk a citromkrémhez, ezért nem mindegy, hogy milyen alapanyagot használunk hozzá. Mivel a citromnak a reszelt héja az egyik legfontosabb összetevő, ezért én kizárólag bio, kezeletlen héjú citrom használatát javaslom! (de nem csak ehhez, hanem minden máshoz is, még a reggeli citromos vízhez is inkább bio citromot válasszatok)
Ha üzletben szerezzük be a citromot, akkor általában a tábláján is jelzik, hogy ha a héja nincsen semmivel kezelve (általában csak a bio citromok kerülnek a hazai polcokra kezeletlenül). Az összes többi citrom héja tele van tartósító, gombaölő és kitudja milyen vegyszerekkel, vegyszermaradványokkal, amit még egy alapos mosással sem tudunk eltávolítani.
Ha csak vegyszerrel kezelt héjú citromot találsz, akkor inkább ne készítsd el ezt a receptet, mert többet árthatsz a saját és családod egészségének, mintha lemondasz erről és egy termelő lekvárt választasz a pirítósra.
Én már évek óta Spanyolországból rendelem a CrowdFarmingon keresztül a citromot, ami közvetlenül a termelőtől érkezik, közvetítők és vegyszerek nélkül a konyhámba. Nem csak a vegyszerektől tudok így megszabadulni, de közvetlenül a termelőhöz kerül a pénzem, nem fölözi le az ellátási lánc kitudja hány résztvevője.
Tippek a citromkrém készítéséhez
A citromról már írtam, de jöjjön még néhány hasznos tipp, hogy álmaid citromkrémjét tudd elkészíteni 🙂
Tojás
Ebből a legjobb, ha termelői, házi tojást használsz. Tojást, amíg nem találtam házi beszerzést, a Youtyúkon keresztül termelőktől rendeltem. De rajtuk kívül is vannak olyan termelők akik kiszállítják a friss tojást.
Ha megvan a tojás, szétválasztjuk, mert most csak a sárgájára van szükségünk. Ezt nagyon-nagyon lassan csorgassuk hozzá a már meleg citromléhez folyamatos kevergetés mellett, különben kicsapódhat, és citromos rántottát kapunk.
- TIPP: a fel nem használt tojásfehérjét vetehetjük a fagyasztóba, és amikor szükség van rá, pl. habcsókhoz, macaronhoz… akkor pár óra alatt kiolvasztuk és készülhet is a finomság.
Dupla bojler
Pont a kicsapódás elkerülése végett mindenképpen vízgőz fölött melegítsd a citromlevet, ne közvetlenül a hőforráson lévő edényben.
Vaj
Talán nem mondok újdonságot, ha a vaj kapcsán is arra biztatlak, hogy jó minőségűt és sótlan verziót válassz.
Szűrés és tárolás
Amikor elkészül a citromkrém érdemes egy szűrőn átszűrni az egészet. Krémesebb lesz az egész, mert fennakadnak a citromhéj darabok, ésaz esetleg kicsapódó tojás darabok.
Amikor még meleg, folyékony az állaga, de hűtőben pár óra alatt krémesen „szilárd” lesz. Ott is érdemes tárolni felhasználásig, de maximum 10 napon belül érdemes elfogyasztani (bár a tapasztalatom alapján addig nem tart ki 🙂 )
Mire használató a citromkrém?
Lehet pirítósra kenni, piskóta rétegek közé tölteni, pitére halmozni, palacsintát megkenni vele sőt pohárkrém desszertekben is tökéletes. De természetesen bármibe teheted, amibe lekvárt is tennél.
PrintHázi citromkrém
- Author: melinda_smarta_boss
- Total Time: 30 minutes
- Adag: 1 1x
Hozzávalók
- 4 BIO citrom leve (kb. 180 ml) és 4 citrom reszelt héja
- 100 g cukor
- 2 evőkanál kukorica keményítő (40g)
- 4 tojás sárgája
- 75 g vaj
Elkészítés
- A citromokat alaposan megmossuk, megtöröljük.
- A citrom héját lereszeljük, a levét kipréseljük.
- A tojásokat szétválasztjuk.
- Egy kisebb lábasban a cukrot a citrom héjjal és a citromok levével összeforraljuk.
- Pár evőkanál meleg citromlével összekeverjük a keményítőt és beleönjük a lábasba. Alaposan csomómentesre elkeverjük.
- Levesszük a főzőlap hőmérsékletet minimumra, – ami nagyon fontos, ha nem szeretnénk citromos rántottát kapni – és intenzív keverés mellett lassú csurgatással hozzáadjuk a felvert tojás sárgát és jól elkeverjük, amíg érezhetően elkezd sűrűsödni.
- Kockánként hozzákeverjük a vajat, és melegen üvegbe öntjük.
- Várjuk meg amíg teljesen kihűl, mielőtt felhasználjuk.
- Prep Time: 10
- Cook Time: 20
Kulcsszavak: citromkrém, lemon curd