A hűvösebb reggeleken gyakran eszünk gyümölcsös főtt zabkását. Azonban amikor már látom, hogy a gyermek kicsit unja, akkor bevetem a nagyágyút, amire soha nem tud nemet mondani: a zabkásafelfújtat! Nem kell azonnal legyinteni, hogy biztos nagyon sok időm van reggelente, hogy ilyenekkel tudok vacakolni, de higgyétek el – vagyis inkább ne, hanem próbáljátok ki! – tényleg nem tart tovább az előkészítése 5 percnél! Amíg pedig sül, addig ki össze tudjuk magunkat és a gyereket is szedni, hogy időben elindulhassunk a suliba!
A zabkása örök, csak az évszakok változnak
Tudom, hogy a zabkása szó hallatán sokan valami ehetetlen túlzottan reform fűrészporos ételre gondolnak. Szerencsére ez egyáltalán nem igaz! Ha jól készítjük el, akkor, akár zabkásafelfújt formájában, szinte vetekszik egy édességgel!
Nyáron az egyéjszakás zabkása variációk mennek nálunk nagyon, friss idénygyümölcsökkel. Este előkészítem, és reggel pár perc alatt már tálalom is. A hűvösebb reggeleken pedig vagy főzök 5 perc alatt egy tál fahéjas vagy csokis zabkását, vagy ha kicsivel több idő van, akkor összedobok egy klasszikus sült zabkását, vagy a pedig elkészítem ezt a csokis-áfonyás zabkásafelfújtat.
Csokis-áfonyás zabkásafelfújt
Ha szeretnéd a gyümölcsös-rostban gazdag reggelit édességként „eladni” a családnak vagy a gyerkőcnek, akkor próbáld ki a zabkását zabkásafelfújt formájában. Ami a jó hír, hogy semmivel nem több előkészíteni ezt a finomságot, mint néhány szendvicset összedobni. Kb. 5 perc az előkészítése, és 25 percig kell sütni. Ha ezzel kezded a reggelt, akkor amíg felöltöztök, addig meg is sül a zabkása, és amint kijön a sütőből már ehetitek is.
Nálunk a gyermekem minden egyes alkalommal mondhatni, hogy örömtáncot jár, amikor kiderül, hogy reggelire ez lesz, mert szerinte ez olyan, mint egy csokis muffin 🙂
Zabkásafelfújt recept
Nekünk a 2 nagy kedvenc ízkombinációnk az csokis-áfonyás és a fahéjas-szilvás zabkásafelfújt. Azonban ha szeretnéd variálni, akkor csak a képzeleted szabhat határt. Bármilyen gyümölcsöt használhatsz hozzá, kakaópor helyett tehetsz bele fahéjat, vagy akár teljesen ki is hagyhatod.
Szezonon kívül fagyasztott áfonyával is készítheted. Nem kell előre kiolvasztani a gyümölcsöt, mehet bele fagyott állapotban. Azonban azzal számolj, hogy egy picit nyersebb lesz a tészta a fagyasztott gyümölcs víztartalma miatt. De ettől ugyanúgy fogyasztható, hiszen ez belül nem egy klasszikus nyers tészta, amiről már gyerekként megtanultuk, hogy nem ehető.
Ez a receptem megjelent már a YouTube-on is videós formában, és több kérdés is érkezett, hogy a mogyoróvajat mivel lehet helyettesíteni, ha nincs, vagy nem szeretitek. Ebben az eseteben a fél helyett egy egész banánt és 1 teáskanál olajat tegyél bele.
PrintCsokis-áfonyás zabkásafelfújt
- Author: melinda_smarta_boss
- Total Time: 30 minutes
- Adag: 2 1x
- Diet: Vegan
Description
Gyorsan elkészíthető, rostokban gazdag finom reggeli a sütőből!
Hozzávalók
- 45 g zabpehely
- ½ banán
- 30 g mogyoróvaj
- 1 tk cukrozatlan kakaópor
- 1 csipet só
- ½ tk sütőpor
- 100 ml növényi tej
- ½ csésze áfonya
- tetejére csoki chips (opcionális)
Elkészítés
- Az áfonya és a csoki chips kivételével mindent beleteszünk egy turmixba és alaposan összeturmixoljuk.
- 2 darab kerámia ramekin formát 1-1 kávéskanál olajjal kikenünk.
- A masszához hozzáadjuk az áfonyát, kanállal elkeverjük, és elosztjuk a 2 formában.
- A tetejére csoki chipset szórunk.
- 175 fokon légkeveréses programon 25 perc alatt készre sütjük.
Megjegyzések
A tálaláskor legyünk óvatosak, hogy a forró kerámia ne okozzon sérülést!
- Prep Time: 5
- Cook Time: 25
- Category: Reggeli
- Módszer: Sütés
Tápértékek
- Adag: 1
- Kalória: 357 kcal
- Cukor: 12,9 g
- Só: 332 mg
- Zsír: 10,8 g
- Telített zsír: 3,6 g
- Telítettlen zsír: 7,2 g
- Szénhidrát: 53,4 g
- Rost: 8,3 g
- Fehérje: 10,8 g
- Koleszterin: 0
Kulcsszavak: zabkásafelfújt, zabkása, reggeli recept