A tökéletes kotyogós kávé titka 5 lépésben

kotyogos-kave

Még mindig nagyon sokan vallják, hogy a legfinomabb kávét csak kotyogós kávéfőzővel lehet készíteni. Ez is, mint oly sok minden más ízlés és megszokás dolga. Nem is akarok senki sem lebeszélni erről a készítési módról, inkább megosztom veletek azt, hogy hogyan lehet a legtöbbet kihozni a kotyogós kávéfőzőből.

Hogyan főzzünk isteni kotyogós kávét?

Hétvégén a BWT (Best Water Technology) rendezvényen Kántor Enikő, többszörös barista bajnok mesélt arról, hogy milyen jellemző hibákat követünk el a kotyogós kávéfőző használata során, és arról, hogy hogyan tökéletesítsük a kotyogós kávé főzést. A titok ismét csak a részletekben és az odafigyelésben van.

Tökéletes kotyogós kávé 5 lépésben:

kotyogos-kave-recept

  1. Kotyogós kávéfőző: lehetőség szerint 18/10 inox kotyogós kávéfőzőt vásárolj!
  2. Tartsd mindig tisztán! Használj – lehetőleg környezetbarát – kávéfőzők tisztítására szánt tisztító és vízkőoldó szereket.
  3. Nem mindegy, hogy milyen vizet használsz! A profi készülékekbe is csak szűrt víz kerülhet, használj Te is azt!
  4. Őröld frissen a kávét! Sokkal intenzívebb és zamatosabb ízeket érhetsz el, ha szemes kávét vásárolsz, és mindig csak annyit őrölsz meg belőle, amennyire szükséged van!
  5. A kotyogó aljába forrásba lévő vizet önts, vagy külön kezd el forralni a készülék aljában a vizet, és amikor már felforrt, csak akkor tedd bele a szűrőt és konyharuhával vagy kesztyűvel erősítsd rá a felső részt!

Egy kis magyarázat, főleg az utolsó lépéshez 🙂

tokeletes-kotyogos-kave

  1. A klasszikus kotyogó alumíniumból készült, ma már elég sok ellenérv van az alumíniumban történő főzéssel szemben. Ráadásul az alumínium kotyogót nem lehet indukciós lapon használni.
  2. Sokan vallják, hogy nem kell tisztítani a kotyogós kávéfőzőt. Gondoljunk bele, milyen húslevest lehet főzni egy olyan lábasban, amiben előtte pörkölt főtt és nem mostuk el? 😉
  3. Vízkőlerakódás, crema hiánya, klór átütő íze a kávén… ismerős? Akkor ideje változtatni a felhasznált vízen.
  4. Az őrölt kávé íze, zamata, aromája nagyon hamar elillan, főleg, ha érintkezik a szoba párás levegőjével. Érdemes egy otthoni kávédarálót is beszerezni a kotyogó mellé.
  5. Ha egyszerre kezdjük felforralni a vizet a szűrőben lévő kávéval, akkor amíg a víz felforr (1-2 perc) a kávéőrlemény átnedvesedik, és az aromáknak egy jelentős része el is illan addigra, amire a vízzel találkozik. Viszont, ha csak az utolsó percben érintkezik, akkor a kávé összes zamata a csészénkbe kerül, és élvezhetjük az ízeket. De az esetleges égésveszélyre nagyon figyeljünk!!!!

Jó kávézást mindenkinek!

További tippeket és ötleteket a Facebook oldalamon találsz! Érdemes követni 🙂

Ezek is érdekelhetnek:

11 tudományos tény a kávé fogyasztás mellett

Kávé nélkül nem létezem – 7+1 emlékezetes mondat a Szívek szállodájából

Koffein túladagolás, Téged is fenyeget?

Tényleg eltünteti a kávézacc a narancsbőrt?

Fotók: pixabay.com

Tetszett? Oszd meg te is:

Facebook
Email
Pinterest

Népszerű bejegyzéseim

Ne maradj le!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs spam, viszont lesz sok olyan háttérinfó, amit máshol nem osztok meg!

Összes bejegyzés

Kategóriák
IGEN! Még több SMARTA

Ezek is érdekelhetnek

almas-galette

Mennyei fahéjas almás galette

Azért szeretem a galette recepteket, mert könnyen elkészíthetők, így azok is egyszerűen meg tudjál csinálni, akiknek nincs érzékük a sütéshez. Nem számít, hogy mivel van

fuges-turos-taska

Fügés túrós táska

Itt az ősz, és azzal együtt a füge szezon is. Hivatalosan a füge szezonnak októberben van vége, úgyhogy addig használjuk ki hogy most terem ez

Ez a weboldal sütiket használ! A sütik weboldal működéséhez és az olvasó szokásokhoz kapcsolódó anonim adatokat biztosításához szükségesek a tájékoztatónak megfelelően. A weboldalon való böngészés folytatásával hozzájárulsz a sütik használatához.