Általában havonta egyszer-kétszer sütök egy tepsi granolát, amivel kb. 3-4 reggelre meg is van, hogy mit együnk. Gyorsan, és könnyen össze lehet dobni, az ízlésünknek és a szezonalitásnak megfelelően pedig lehet variálni, és sokkal egészségesebb ropogtatni való reggelire, mint a bolti kész gabonapelyhek, amelyek sokszor tele vannak cukorral, és mindenféle adalékanyaggal. Múlt héten vettem friss, házi diót, így adta magát, hogy az lesz az egyik alap, a hűvösebb idő miatt pedig most a csokit társítottam hozzá, és íme a csokis-diós granola receptem.
Csokis-diós granola recept
Ez a verzió azoknak lesz a kedvence, akik szeretik az étcsokit, mert a cukrozatlan kakaóporhoz csak egy kevés juharszirupot adtam, hogy a cukorfogyasztásunkat kordában tartsuk. A dió jótékony hatásairól pedig már korábban írtam, ezért is szeretem minél többször az asztalra tenni. A csokihoz jól passzolnak a bogyós gyümölcsök, mivel a fagyasztómban elég sok a málna, ezért reggel mi még azt teszünk hozzá. De, ha nem rajongasz a fagyasztott gyümölcsökért, akkor próbáld ki hozzá például az aszalt szilvát, ami jól kiegészíti a csokis-diós ízvilágot.
Aszalt gyümölcsök közül a csokihoz a meggy is nagyon jól passzol – feltéve, ha szereted a kicsit fanyarabb ízvilágot. Erre is mutattam már receptet a YouTube csatornámon, ahol csokis-meggyes granolaszelet készítettem.
Granola hozzávalók:
- 250 g nagy szemű zabpehely
- 100 g aprított dió
- 10 g cukrozatlan kakaópor
- 60 g mogyoróvaj
- 60 g kókusz zsír
- 50 g juharszirup
- 1 csipet só
Granola elkészítése:
- A zabpelyhet, a dióval, a kakaóporral és a sóval összekeverjük.
- A mogyoróvajat a kókuszzsírral és a juharsziruppal egy edényben összemelegítjük. Nem kell, hogy forrjon, csak legyen homogén, el lehessen keverni.
- A nedves hozzávalókat ráöntjük a szárazra, alaposan elkeverjük, hogy mindenhol jól bevonja.
- A legnagyobb tepsinkbe, sütőpapírra rátesszük, jól elegyengetjük, egy kicsit lenyomkodjuk – ezekből lesznek az összesült nagyobb darabok – és 175 fokon kb. 15-20 perc alatt megsütjük.
- Tipp: sütés közben érdemes kétszer átkeverni, hogy mindenhol egyenletesen süljön, és ne égjen meg a széle.
- Reggel friss gyümölccsel, tejjel vagy natúr joghurttal tálaljuk.
Ha kíváncsi vagy, hogy gyakorlatban hogyan készül a granola, akkor nézd meg a mogyorós granola receptemet is: