Ha visszagondolok a gyerekkoromra, hogy mik voltak azok az ételek, amelyek nem hiányozhattak a húsvéti asztalról, akkor a sonka, a főtt tojás és a ropogós friss zöldségek mellett a gyümölcstorta jut az eszembe. Anyukám 2-3 tortát is sütött, mert sokan jöttek hozzánk locsolkodni, így mindig jutott bőven ebből az édességből, ami nagy kedvencem volt. Mivel a locsolkodás már nem annyira nagy divat, és a gyümölcskocsonyám nem sikerül mindig a legszebbre, ezért egy sokkal egyszerűbb, de ízében legalább ugyan annyira finom receptemet osztom meg veletek.
Ahogy már megszokhattátok tőlem, próbálok amit csak lehet leegyszerűsíteni, hogy ne kelljen napokat a konyhába robotolni, de a végeredményen ne lehessen érezni, hogy az egy „megúszós kaja”. Ebben a receptben is azt szeretem, hogy az alap kis tortácskát akár 2-3 nappal korábban is el lehet készíteni, és amikor megérkeznek a vendégek (vagy csak saját magadat szeretnéd kényeztetni egy kis édességgel), akkor percek alatt be lehet fejezni.
Mini gyümölcstorta húsvétra
Alapjának linzer tésztát választottam, amit a lekváros margarétához szoktam használni, csak most nem formára szaggattam, hanem mini formákba simítottam bele.
Hozzávalók (8 db 10 cm-es torta alaphoz):
- 250 g Castello fehér liszt
- 100 g Castello porcukor
- 100 g hideg Milbona bio vaj
- 1 egész tojás
- 1 tojás sárgája
- 1/2 csomag sütőpor
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1/2 csomag vaníliás cukor
- 0,2 dl növényi vagy normál tej
Torta alap elkészítése
- Alaposan összegyúrjuk a hozzávalókat, 4 részre szedjük, majd legalább fél órát a hűtőben pihentetjük.
- Lisztezzük meg a nyújtódeszkát és kb. 3 mm vékonyra nyújtsuk ki a tésztát ovális formára, majd vágjuk ketté.
- A darabokat egyesével lisztezett sodrófára tekerjük fel, és óvatosan fektessük rá a kivajazott mini tortaformára, lazán engedjük bele.
- Finoman nyomkodjuk bele a formába, úgy, hogy a szélei is szépen belesimuljanak. Óvatosan egy mások formával még belenyomhatjuk a tésztát.
- Egy villával szurkáljuk meg a tészta alját, hogy a levegőtől ne púposodjon fel, és 150 fokon, alsó-felső sütésen 12 perc alatt süssük aranybarnára.
- Tegyük félre, és várjuk meg amíg teljesen kihűl.
Ha ezzel kész vagyunk, akkor innen jön a dolog kreatív része, a díszítés 🙂 Én már most bogyós gyümölcsöket válogattam össze a Lidl-ben, mert azok az abszolút kedvenceim, és már most jó pár hete itt isteni finom, édes áfonyát és málnát is lehet kapni a pimőr eper mellett. De Természetesen ízléstől és szezontól függően bármilyen gyümölcs mehet rá. Én mindig laktózmentes termékekkel dolgozom, mert tejcukor érzékeny vagyok, ezért jelöltem külön. Ha nálatok nincs a családban laktózérzékenység, akkor dolgozz nyugodtan hagyományos tejszínnel és mascarponeval.
Hozzávalók:
- 1 üveg Deluxe Raspberry&Peach gyümölcskészítmény
- Szezonális gyümölcsök vegyesen
- 1 evőkanál Castello porcukor
- 100 ml Pilos laktózmentes habtejszín
- 1 evőkanál Lovilio laktózmentes Mascarpone
Ahogy már említettem, a gyümölcskocsonyában nem vagyok erős, ezért ebben a receptben megfordítottam, és őszibarackos-málnás zselés állagú gyümölcskészítményt választottam a Lidl-ben, és ezzel kentem meg a süteményeket.
Összeállítás:
- A gyümölcskészítménnyel vékonyan megkenjük a kosár belsejét
- A tejszínt a porcukorral habbá verjük, majd hozzá adjuk a mascarponét, és finoman azt is belekeverjük.
- Ha van töltőzsákunk, akkor beletöltjük, hogy könnyebb legyen a díszítés, de töltőzsák nélkül, kanállal is dolgozhatunk. A kosár egyik oldalára teszünk a tejszínes krémből.
- A kosár másik oldalát gyümölcsökkel dekoráljuk, és már tálalhatjuk is!
Ha elkészítitek, és feltöltitek a képet Instagramra, akkor jelöljetek meg rajta engem (@smartablog) és a Lidl Magyarországot is (@lidlhu), mert nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy a tiétek milyen lett! 🙂
A receptet a Lidl Magyarország szponzorálta.
Kellemes húsvéti készülődést kívánok!
Ezek is érdekelhetnek:
Húsvétra készíts Te is szivárvány salátát!
Expressz sonkás-sajtos vendégváró falatok