Diós mascarponés répatorta húsvétra

mascarpones-repatorta

repatorta_1.jpg

A répatortával való ismeretségem a kisfiam első születésnapjától datálható, amikor saját magam készítettem egy minden mentes verziót. Nem lett a legtökéletesebb, de azóta ez lett a szülinapi torta, mindig ezt kéri. Így aztán egy ideje már kísérletezgetek ezzel a süteménnyel, és most egy húsvéti, mascerponés répatorta receptet mutatok nektek, házi lekvárral és pirított dióval.

Egyszerűen elkészíthető répatorta

A répatortában talán az az egyik legjobb, hogy nem igazán lehet elrontani, mert csak egy sima kevert tésztát kell összedobni. Nem olyan kényes, mint a piskóta, még is nagyon finom.

Ráadásul a répa adni neki egy frissességet, könnyedséget, még sincs répa íze! Igen, nagyon sok embertől megkaptam már, hogy ebben hol a répa, mert egyáltalán nem érződik.

Az egyszerű alapanyagok mellett olyan domináns fűszer is kerül bele, mint a fahéj, így még a “nyomokban répát tartalmaz” íz sem bukkan elő. Szóval, ha valakinek ez lenne a legfőbb ellenvetése ezzel a süteménnyel, nyugodtan félreteheti az előítéleteit.

A répa mellett a dió a másik domináns alapanyaga a répatortának,. Ez nem csak finom, de számtalan jótékony hatása is van a diónak, amiről korábban már részletesen írtam.

Töltött répatorta vagy töltetlen répatorta?

Ha Gombóc Artúrt kérdeznénk bizonyára mind a kettőt imádná, de alapvetően ez egy elég megosztó téma. Ha valaki a könnyedebb tésztákat szereti, akkor a narancsos répatorta receptemmel folytassa az olvasást, mert ez a recept kifejezetten a krémes torták szerelmeseinek lesz a kedvence.

Mascarponés diós répatorta

Hozzávalók (23-25 cm-es formához):

Tésztához:

  • 4 db tojás
  • 400 ml napraforgóolaj
  • 400 g porcukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 400 g liszt
  • 3 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál só
  • 1 teáskanál fahéj
  • 400 g reszelt répa
  • 125 g mazsola

Krémhez:

  • 500 g porcukor
  • 450 g mascarpone
  • 100 g vaj
  • 1 teáskanál vaníliaaroma

Díszítéshez:

  • 20 dkg pirított aprított dió
  • 4 evőkanál házi baracklekvár

Mascarponés diós répatorta elkészítése

  1. A répát megtisztítjuk, lereszeljük és félre rakjuk.
  2. Egy robotgép segítségével összedolgozzuk a tojást az olajat, a porcukrot és a vaníliakivonatot egységes állagúra.
  3. A lisztet a sütőporral, a fahéjjal és a sóval összekeverjük, majd hozzáadjuk a folyékony részhez, és addig keverjük, amíg egységes tésztát kapunk.
  4. A kész masszához alaposan hozzákeverjük a reszelt répát és a mazsolát.
  5. 170 fokon alsó-felső sütésen 55 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
  6. Megvárjuk, hogy teljesen kihűljön, és 3 részre vágjuk, és csak utána töltjük meg.
  7. A krémhez a hozzávalókat robotgép segítségével kikeverjük. Ahhoz, hogy habos krémet kapjunk mind a vajnak, mind a mascarponénak szobahőmérsékletűnek kell lennie.
  8. A krémet 1 órára a hűtőbe tesszük.
  9. Ha minden kihűlt, jöhet az összerakás: az alsó réteget megkenjük a krémmel, majd megszórjuk az aprított dióval és jöhet a következő szint.
  10. A következő lapot először házi baracklekvárral kenjük meg, majd erre is jöhet egy vékony réteg krém.
  11. A tetejét is megkenjük a krémmel, és megszórjuk a maradék aprított dióval.
  12. Fogyasztás előtt legalább 2 órára a hűtőbe tesszük.

Ha kíváncsi vagy, hogy hogy készül gyakorlatban, akkor nézd meg a videómat:

További desszert videókért kattints a YouTube csatornámra!

Ezek is érdekelhetnek:

Expressz sonkás-sajtos vendégváró falatok

Húsvéti sonka pohárban tálalva Smarta konyhájából

Sütés nélküli sajttorta pohárkrémek Smarta konyhájából

Répás zabpelyhes fitt muffin Smarta konyhájából

Tetszett? Oszd meg te is:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: email

Népszerű bejegyzéseim

Ne maradj le!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs spam, viszont lesz sok olyan háttérinfó, amit máshol nem osztok meg!

Összes bejegyzés

Kategóriák
IGEN! Még több SMARTA

Ezek is érdekelhetnek

Kazáncsere? Ezekre figyelj!

Érdemes akár fűtéskorszerűsítésre vagy kazáncserére felhasználni az állami otthonfelújítási támogatást. Nyáron én is ennek a keretében cseréltem le a régi turbókazánomat egy energia-hatékony kondenzációs kazánra.

csokis-afonyas-zabkasa

Áfonyás zabkásafelfújt reggelire

A hűvösebb reggeleken gyakran eszünk gyümölcsös főtt zabkását. Azonban amikor már látom, hogy a gyermek kicsit unja, akkor bevetem a nagyágyút, amire soha nem tud

Ez a weboldal sütiket használ! A sütik weboldal működéséhez és az olvasó szokásokhoz kapcsolódó anonim adatokat biztosításához szükségesek a tájékoztatónak megfelelően. A weboldalon való böngészés folytatásával hozzájárulsz a sütik használatához.