Diós mascarponés répatorta húsvétra

mascarpones-repatorta

repatorta_1.jpg

A répatortával való ismeretségem a kisfiam első születésnapjától datálható, amikor saját magam készítettem egy minden mentes verziót. Nem lett a legtökéletesebb, de azóta ez lett a szülinapi torta, mindig ezt kéri. Így aztán egy ideje már kísérletezgetek ezzel a süteménnyel, és most egy húsvéti, mascerponés répatorta receptet mutatok nektek, házi lekvárral és pirított dióval.

Egyszerűen elkészíthető répatorta

A répatortában talán az az egyik legjobb, hogy nem igazán lehet elrontani, mert csak egy sima kevert tésztát kell összedobni. Nem olyan kényes, mint a piskóta, még is nagyon finom.

Ráadásul a répa adni neki egy frissességet, könnyedséget, még sincs répa íze! Igen, nagyon sok embertől megkaptam már, hogy ebben hol a répa, mert egyáltalán nem érződik.

Az egyszerű alapanyagok mellett olyan domináns fűszer is kerül bele, mint a fahéj, így még a “nyomokban répát tartalmaz” íz sem bukkan elő. Szóval, ha valakinek ez lenne a legfőbb ellenvetése ezzel a süteménnyel, nyugodtan félreteheti az előítéleteit.

A répa mellett a dió a másik domináns alapanyaga a répatortának,. Ez nem csak finom, de számtalan jótékony hatása is van a diónak, amiről korábban már részletesen írtam.

Töltött répatorta vagy töltetlen répatorta?

Ha Gombóc Artúrt kérdeznénk bizonyára mind a kettőt imádná, de alapvetően ez egy elég megosztó téma. Ha valaki a könnyedebb tésztákat szereti, akkor a narancsos répatorta receptemmel folytassa az olvasást, mert ez a recept kifejezetten a krémes torták szerelmeseinek lesz a kedvence.

Mascarponés diós répatorta

Hozzávalók (23-25 cm-es formához):

Tésztához:

  • 4 db tojás
  • 400 ml napraforgóolaj
  • 400 g porcukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 400 g liszt
  • 3 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál só
  • 1 teáskanál fahéj
  • 400 g reszelt répa
  • 125 g mazsola

Krémhez:

  • 500 g porcukor
  • 450 g mascarpone
  • 100 g vaj
  • 1 teáskanál vaníliaaroma

Díszítéshez:

  • 20 dkg pirított aprított dió
  • 4 evőkanál házi baracklekvár

Mascarponés diós répatorta elkészítése

  1. A répát megtisztítjuk, lereszeljük és félre rakjuk.
  2. Egy robotgép segítségével összedolgozzuk a tojást az olajat, a porcukrot és a vaníliakivonatot egységes állagúra.
  3. A lisztet a sütőporral, a fahéjjal és a sóval összekeverjük, majd hozzáadjuk a folyékony részhez, és addig keverjük, amíg egységes tésztát kapunk.
  4. A kész masszához alaposan hozzákeverjük a reszelt répát és a mazsolát.
  5. 170 fokon alsó-felső sütésen 55 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
  6. Megvárjuk, hogy teljesen kihűljön, és 3 részre vágjuk, és csak utána töltjük meg.
  7. A krémhez a hozzávalókat robotgép segítségével kikeverjük. Ahhoz, hogy habos krémet kapjunk mind a vajnak, mind a mascarponénak szobahőmérsékletűnek kell lennie.
  8. A krémet 1 órára a hűtőbe tesszük.
  9. Ha minden kihűlt, jöhet az összerakás: az alsó réteget megkenjük a krémmel, majd megszórjuk az aprított dióval és jöhet a következő szint.
  10. A következő lapot először házi baracklekvárral kenjük meg, majd erre is jöhet egy vékony réteg krém.
  11. A tetejét is megkenjük a krémmel, és megszórjuk a maradék aprított dióval.
  12. Fogyasztás előtt legalább 2 órára a hűtőbe tesszük.

Ha kíváncsi vagy, hogy hogy készül gyakorlatban, akkor nézd meg a videómat:

További desszert videókért kattints a YouTube csatornámra!

Ezek is érdekelhetnek:

Expressz sonkás-sajtos vendégváró falatok

Húsvéti sonka pohárban tálalva Smarta konyhájából

Sütés nélküli sajttorta pohárkrémek Smarta konyhájából

Répás zabpelyhes fitt muffin Smarta konyhájából

Tetszett? Oszd meg te is:

Facebook
Email
Pinterest

Népszerű bejegyzéseim

Ne maradj le!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs spam, viszont lesz sok olyan háttérinfó, amit máshol nem osztok meg!

Összes bejegyzés

Kategóriák
IGEN! Még több SMARTA

Ezek is érdekelhetnek

almas-galette

Mennyei fahéjas almás galette

Azért szeretem a galette recepteket, mert könnyen elkészíthetők, így azok is egyszerűen meg tudjál csinálni, akiknek nincs érzékük a sütéshez. Nem számít, hogy mivel van

fuges-turos-taska

Fügés túrós táska

Itt az ősz, és azzal együtt a füge szezon is. Hivatalosan a füge szezonnak októberben van vége, úgyhogy addig használjuk ki hogy most terem ez

paradicsomos-cukkini

Paradicsomos cukkini egytál

Minden évben próbálom minél változatosabban ültetni a zöldségeket és a gyümölcsöket a kertemben, hogy a receptekhez tényleg friss és szezonális alapanyagokat használhassak. Természetesen fűszernövényekből sincsen

Ez a weboldal sütiket használ! A sütik weboldal működéséhez és az olvasó szokásokhoz kapcsolódó anonim adatokat biztosításához szükségesek a tájékoztatónak megfelelően. A weboldalon való böngészés folytatásával hozzájárulsz a sütik használatához.