Igaz, hogy a hűvösebb időben szívesebben kapcsoljuk be a sütőt, és dobunk össze valamilyen süteményt, de van az úgy, hogy inkább valamilyen kényeztetőbb nyalánkságra vágyunk, amit akár 15 perc alatt is össze tudunk dobni. Ilyenkor jön jól, ha van néhány pohárkrém recept a tarsolyunkban. Végtelenül egyszerűen elkészíthető sajttorta pohárkrém variációkat mutatok most nektek, amit utána tetszés szerint variálhattok.
Sajttorta pohárkrém alap recept
Bármilyen kombinációban készítjük, az alapját mindegyiknek ugyan az adja: kekszes, ropogós alap és egy lágy, selymes krém.
Hozzávalók (2 adaghoz):
- 10 dkg keksz (angol típusú vajas keksz a legjobb)
- 5 dkg olvasztott vaj
- 1/2 doboz mascarpone
- 1 dl tejszín
- 1/2 evőkanál porcukor
- 1 kávés kanál vanília aroma
A kekszet egy aprítóban finomra daráljuk, majd az olvasztott vajjal alaposan összedolgozzuk.
A mascarpone-t, a tejszínnel, a porcukorral és a vanília aromával krémesre keverjük egy kézi mixer segítségével.
Innen jön a desszert készítés kreatív része, még pedig az, hogy milyen rétegek kerülnek a pohárba.
Citromos-szedres pohárkrém
Az én személyes kedvencem a citromos-szedres (de áfonyával is isteni) verzió. Egy réteg keksz kerül a pohár aljára, arra jön a krém, majd egy réteg házi citromkrém, újabb réteg krém, szeder, tejszínhab, majd a tetejére mehet még reszelt citrom héj.
Mandulás-karamellás pohárkrém
Ez egy igazán őszi, bekuckózós verzió. Ha kapsz karamellás kekszet, akkor mehet az is alapnak, így még intenzívebb lesz az íz. Ennél a verziónál még két előkészületi lépésre van szükség: száraz serpenyőben pirítsd meg kicsit a darabolt mandulát, hogy illatos legyen. Egy edényben olvassz fel 4 evőkanál barna cukrot. Ha már folyik, akkor egy kanál segítségével egy sütőpapírra folyasd át, körülbelül akkora átmérőben, amekkora még belefér a poharadba. Ebből poharanként 2 db-ra lesz szükséged, a maradék pedig mehet egybe a papírra, és ha kihűl, törd darabokra.
A pohár aljára megy a kekszes réteg, utána egy adag krém, majd a karamell korong, mandula, majd még egyszer ugyan ez, és a tetejét egy adag tejszínhabbal zárjuk, amit maradék karamell darabokkal díszítünk.
Epres-túrókrémes pohárkrém
Túrókrémhez 10 dkg túrót 1 evőkanál natúr joghurttal, 1 teáskanál vaníliás cukorral és 1 lime reszelt héjával kikeverünk.
A pohár aljára megy a keksz, rá a túrókrém, egy réteg friss vagy fagyasztott (de már kiolvadt) eper, jöhet a krém, amelynek a tetejét reszelt lime héjával díszítünk.
Ha kíváncsi vagy, hogy gyakorlatban ezek hogyan készülnek, nézd meg a kapcsolódó videómat is:
Ezek is érdekelhetnek:
Ezt nassold! Házi energiagolyó variációk
Shake it! – a legtrendibb tejturmixok házilag