Nincs is jobb egy könnyű tészta vacsoránál, főleg ha azt egyszerűen és gyorsan el lehet készíteni még a rohanós hétköznapokon is. Nyáron, a zöldborsó szezon közepén főztem ezt először, és most újra elővettem az egyik este, amikor már nem volt időm vásárolni sem, nemhogy egy komolyabb vacsorát összedobni. Ez is egy olyan étel, amit bármikor Te is elkészíthetsz, mert a legtöbb hozzávaló minden háztartásban megvan.
A legjobban azt szeretem ebben az ételben, hogy számtalan módon variálhatod, attól függően milyen alapanyagok, esetleg megmaradt ételek lapulnak a hűtődben. Ehhez az íz kombinációhoz nagyon jól illik a teljes kiőrlésű spagetti is. (Bevallom, én a paradicsomos alapú tésztákat jobban szeretem durum lisztből.) Javaslom, próbáld ki az alap verziót, aztán variáld ízlés szerint J
Amire szükséged van (4 főre)
A kamrából:
- 1 csomag spagetti tészta (étvágytól függő mennyiséget főzz ki, én kb. bő fél csomaggal szoktam)
- 8 db nagyobb aszalt paradicso
- 1 dl extra szűz olívaolaj
- 2 duci gerezd fokhagyma
A hűtőből:
- 3 dkg kemény sajt forgács (pl. parmigiano reggiano – más néven parmezán – vagy grana padano)
- 10 dkg feta sajt
A fagyasztóból:
- 20 dkg zsenge zöldborsó
Az ablakból:
- 8 nagy bazsalikom levél
Elkészítése:
Párold jó puhára a zöldborsót, majd hagyd egy kicsit kihűlni. Tedd fel főni a spagetti tésztát, és közben dobd össze a pestot. A langyos zöldborsót tedd mini aprítóba, add hozzá a fokhagymát, parmezán forgácsot, bazsalikom leveleket, és egy kevés olívaolajat. Kezd el lepürésíteni, és addig adagolt a folyamatosan az olívaolajat, amíg krémes állagú lesz. Nem kell simára pürésíteni, elég ha szép egyenletes (ha nagyon darabos, akkor egy kis vizet adhatsz hozzá, ha nincs mini aprítód, akkor botmixert is használhatsz.) Ha kész, kockázd fel az aszalt paradicsomot és a fetát.
Keverd össze a kifőtt tésztát a pestóval és az aszalt paradicsommal. Tálaláskor szórd meg feta sajttal.
A sóval óvatosan bánj, mert mind az aszalt paradicsom, mind a feta alapvetően sós, nehogy túlsózd! Ízlés szerint utólag még egy kevés frissen őrölt borssal is ízesítheted.
A feta sajt helyett tálalhatod előző napról maradt sült hús kockákkal, vagy pirított bacon darabokkal. Jól illik hozzá akár az aprított dió is.
Jó étvágyat! 🙂
Ha tetszik, a recept nyomj egy lájkot! További tippekért pedig kövesd a Facebook és az Instagram oldalaimat!
Ha szereted a könnyű olaszos ételeket, próbáld ki ezt is: Krémes mediterrán paradicsomleves Smarta konyhájából