A növényi tejek közül nekem az abszolút kedvencem a zabtej. Számomra ennek van természetes módon a legédesebb íze, és ezt a legegyszerűbb és legolcsóbb otthon is elkészíteni. Azonban van néhány buktatója az otthoni készítésnek, amit ha elkerülünk, akkor tökéletes zabtejet készíthetünk a dobozos verzió árának töredékéért! Már mutatom is, hogy mire érdemes figyelni!
A házi zabtej készítésének trükkjei
1. Válassz minőségi zabpelyhet!
Ha már otthoni zabtej készítésre adjuk a fejünket, akkor érdemes a legfőbb összetevőből, a zabpehelyből ökológiai gazdálkodásból származó bio verziót választani. Lehet, hogy egy picivel drágább, mint a hagyományos, de még egy fél kiló bio zabpehely is kb. fele annyiba kerül, mint egy liter dobozos verzió. Figyeljünk magunkra, a családunkra és a környezetünkre is azzal, hogy a bio gazdálkodásból származó terméket részesítjük előnyben.
Tipp: gluténérzékenység esetén sem kell csak a magtejekhez ragaszkodnunk, mert gluténmentes zabpehelyből is ugyan olyan finom a zabtej!
2. Természetes édesítőt használj a zabtejhez!
Ha szereted, hogy enyhén édeskés a zabtej, akkor cukor helyett válassz természetes édesítőszert. A zabbal nagyon jól harmonizál a juharszirup, de ha szeretnéd megtartani az élénk fehér színét a tejnek, akkor válassz agavé vagy rizsszirupot Ha pedig csak az ízeket akarod fokozni, akkor 1 teáskanál vanília kivonatot vagy 1 kávéskanál vanília őrleményt is adhatsz hozzá.
3. Legyen hideg a víz!
A zabbal a legrosszabb ami történhet a végeredmény szempontjából, ha meleg vízzel találkozik, ugyanis ekkor elkezd lenyálkásodni, és a tej, nem lesz tej állagú. Éppen ezért mindig hűtőhideg vízzel dolgozzunk, vagy a normál hőmérsékletűhöz adjunk jégkockákat.
4. Szűrt vízzel dolgozz!
Ha szeretnénk elkerülni, hogy a csap víz klóros szaga és íze érződjön a növényi tejben is, akkor használjunk szűrt vizet.
5. Válassz megfelelő szűrőzsákot a zabtejhez!
Az elkészült tejet át kell szűrni, át kell fejteni, amihez egy sima konyhai szűrő nem megfelelő, mert átengedi a rostokat is. Válasszunk természetes anyagból készült, pl. vászon szűrőzsákot, vagy vékony, tiszta konyharuhát, pelenkát amit a jövőben csak erre a célra használunk. A zsák vagy konyharuha mosásánál ne használjuk öblítőt, nehogy átvegye a szagát és az ízét a zsák.
Ha pedig kíváncsi vagy rá, hogy én hogyan készítem a zabtejet, akkor nézd meg az erről készült videómat: