Február elejére elkezdhet alábbhagyni az év elejei lelkesedésünk, hogy jobban odafigyelünk arra hogyan élünk, mit eszünk, mennyit mozgunk, főleg ha nem jönnek a látványos eredmények. Pedig egy életmódváltásnál nem a fogyás az elsődleges cél, hanem az általános közérzetjavulás, és a hosszútávon egészséges, kiegyensúlyozott mindennapok. Általános tippeket az életmódváltással kapcsolatban már osztottam meg veletek ebben a videómban, most 3 új receptet mutatok, amelyeket gyorsan, könnyen el tudtok készíteni, és meg van oldva a munkahelyi étkezés is!
Miért és hogyan dobozoljunk?
Az otthonfőzésnek és dobozolásnak rengeteg előnye van, amely bőven kompenzálja ezt az időt és energiát, amit bele kell fektetni. Egyrészt tudod, hogy pontosan mi az amit megeszel, van lehetőséged eldönteni, hogy honnan szerzed be hozzá az alapanyagot (elég sok lehetőség van arra is, hogy termelőktől közvetlenül vásároljunk online), és nincsen benne rejtett adalék és allergén, ráadásul nem termelsz hatalmas mennyiségű szemetet az ételrendelős műanyag dobozokkal sem.
És ahogy a régi mondás is tartja, az vagy, amit megeszel, tehát nagyon fontos az, hogy tápanyagokban gazdag, teljes értékű étkezést folytassunk napközben is, ne csak menet közben dobjunk be egy péksüteményt.
De ha még hiányzik egy utolsó motivációs tényező, akkor érdemes egy jól bevált módszert átemelni az sportból: ha nem a régi kinyúlt melegítődben és széttaposott cipődben kezdesz neki a sportnak, hanem beszerzel a célnak megfelelő öltözetet, akkor már maga az új szett is motiválni fog, hogy elkezdj mozogni.
Jelen esetben, ha nem az ezeréves ütött-kopott edényeidbe viszed magaddal ebédet, hanem beszerzel néhány multifunkcionális darabot a Tchibo Magyarország kínálatából, akkor lehet, hogy a kreatív éned is előbújik, mint nekem is, amikor ezeknek a szuper tárolóknak a látványa motivált a receptek megalkotásában. De nézzük is sorba a menüt!
Epres házi-granolás joghurtparfé
A házi granola az egyik legjobb egészséges édes alternatíva a rohanó reggelekre, hiszen vagy nyakon öntjük egy adag tejjel és már ehetjük is, vagy pillanatok alatt beledobhatjuk egy elviteles dobozba és indulhatunk iskolába, munkába. A blogomon megtaláljátok ennek az isteni mandulás-epres granolának a receptjét, de diós-banános és csupa-csokis is recept is van!
Elvitel esetén célszerű olyan dobozt vagy tárolót választani, aminek legalább 2 külön rekesze van, hogy a ropogós granola ne szottyadjon össze a tejben vagy a joghurtban amire eljutunk odáig, hogy elfogyasszuk.
Én ennek a 2 részes tárolónak az alsó rekeszébe kanalaztam először egy adag házi eperlekvárt, arra jött a natúr joghurt (válassz görög vagy kókusz joghurtot), végül friss eper darabokkal zártam az etűdöt. A felső rekeszbe (amelynek a mérete változatható) jött az epres granola és már kész is a tízórais doboz.
Tipp: ha szereted a joghurtot, akkor mindig natúrt vásárolj, és azt ízesítsd friss gyümölccsel, mézzel, vagy házi lekvárral, és elkerülheted, hogy mindenféle íz és színfokozó anyagot és nagy mennyiségű cukrot is elfogyassz, amelyekkel a legtöbb gyümölcsjoghurt tele van. Sőt, ha elég lelkes vagy, akkor akár magadnak is készítheted a natúr joghurtot is!
Sült karfiolkrémleves
Ha szereted a leveseket, akkor vigyél magaddal a munkahelyedre is! A krémlevesek igazi jolly jokerek, mert gyorsan és könnyen elkészíthetők, télen még a lelkünket is felmelegítik, ráadásul, ha egy dupla falú ételhordóban viszed el melegen, akkor délben a melegítéssel sem kell bajlódnod.
Hozzávalók:
- 1 fej karfiol
- 1 gerezd fokhagyma
- 1/2 vöröshagyma
- 1 liter zöldségalaplé
- 2 dl rizstejszín
- 1 kk szerecsendió
- 1 kk kakukkfű
- 2 ek olívaolaj
- só, bors
- 0,5 liter szűrt víz opcionálisan, ha túl sűrű lenne
Elkészítése:
- A karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük és egy tepsibe tesszük. Meglocsoljuk olajjal, sózzuk, borsozzuk, összemasszírozzuk és sütőben 180 fokon kb. 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük.
- Egy fazékban 2 evőkanál olajon megdinszteljük a hagymát és a fokhagymát, majd hozzáadjuk a fűszereket, áforgatjuk és felöntjük az alaplével
- Hozzáadjuk a megsült karfiolt és a tejszínt és egyszer összerottyanjuk. Ekkor jöhet a botmixer, és krémesre pürésítjük a levesünket. Ha túl sűrű, akkor ízlés szerint vízzel hígíthatjuk, szükség esetén sózzuk, borsozzuk.
- Tálaláskor szórjuk meg mandulával vagy pisztáciával.
Citromos csirkemell parmezános babbal
Ha komolyabb ebédet vinnél magaddal, akkor arra is van ötletem, hogy mi kerüljön az ételhordóba! Könnyű, laktató, tele van ízekkel, és elkerülheted a kajakómát egy ilyen ebéddel. Fontos azonban, hogy a napi gyümölcs és folyadék bevitelről se feledkezzünk meg, legyen nálunk mindig egy kulacs, amelyet akár a városban is könnyedén után tölthetünk, és készítsünk be magunknak gyümölcsöket is, hiszen ezek jó alternatívái az édességnek, ráadásul jóval egészségesebb is, mintha egy tábla csokit falnánk be délután.
Citromos csirkemell hozzávalók (1 adag):
- 0,5 dl olívaolaj
- 1 citrom leve
- 1/2 ek olasz fűszerkeverék
- 1 kk őrölt kömény
- 1 kk só
- 1 kk bors
- 1/2 közepes csirkemell
Elkészítése:
- A pác hozzávalóit egy üvegtálban alaposan keverjük össze, helyezzük bele a csirkemellet és legalább 1 órát (de legjobb, ha egy egész éjszakán át) hagyjuk állni.
- Egy serpenyőt felmelegítünk, és a csirkemellet 2-2 perc alatt mind a 2 oldalán egy picit lepirítjuk.
- Beleöntjük a serpenyőbe a pácot, közepes hőmérsékletre kapcsoljuk a főzőlapot, egy fedővel lefedjük, és további 8-10 percen keresztül sütjük, félidőben megfordítjuk.
- Maghőmérővel ellenőrizhetjük, hogy mikor készült el. ( ha elérte a 80 fokot akkor készen vagyunk)
Parmezános ceruzabab hozzávalók (1 adag):
- 1 csésze zöldbab
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek olívaolaj
- 2 ek reszelt parmezán
- só, bors
Elkészítése:
- Ha fagyasztott zöldbabot használunk, akkor először olvasszuk ki, és itassuk fel róla a felesleges nedvességet.
- Egy tapadásmentes serpenyőben olajat melegítünk, rányomjuk a fokhagymát, elkeverjük és már jöhet is a bab, sózzuk, borsozzuk.
- Amikor a bab megpuhult, és elkezd pirulni, rászórjuk a parmezánt, és addig sütjük együtt, amíg a parmezán elkezd rásülni a babszemekre. Ekkor vagyunk készen.
Cukkinis bulgur elkészítése (2 adag):
- 1/2 cukkíni
- 100 g bulgur
- 200 ml víz
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek olívaolaj
- 1 kk só
Elkészítése:
- Olívaolajat elkezdjük melegíteni, átforgatjuk rajta a fokhagymát, majd jöhet rá az apró kockákra vágott cukkini. Lefedjük, és kb. 5-6 percig pároljuk közepes hőmérsékleten, amíg összeesik.
- Hozzáadjuk a bulgurt, összeforgatjuk, felöntjük a vízzel és hozzá adjuk a sót.
- Takarékra kapcsoljuk a főzőlapot és 10-12 perc alatt készre főzzük. Akkor vagyunk készen, amikor a bulgur az összes vizet felszívta és megpuhult.
További 3 könnyen és gyorsan elkészíthető csirkés receptért katt a videómra.
A recepteket a Tchibo Magyarország szponzorálta.
Ezek is érdekelhetnek:
Hulladékmentes ebéd – könnyebb, mint gondolnád!
3 egészséges ebédötlet – elvitelre