A tiramisut, a krémesen kényeztető olasz desszertet szerintem nem kell senkinek bemutatni. Viszont a matchamisu szerintem még magyarázatra, és pontos receptre szorul. Elkészítése és a végeredmény állaga nagyon hasonló mint a tiramisu, viszont ízében teljesen más, igazi kuriózum, igazi ízorgia. Ha idén nyáron egy extravagáns desszerttel lepnéd meg a vendégeidet, akkor ezt mindenképp próbáld ki!
Mi is az a matcha?
A matcha, a japánok tradicionális zöld teája, ami sok minden más mellett, leginkább abban különbözik a hagyományosan ismert zöld teától, hogy a tea leveleket nem forróvízben áztatják, hanem a leveleket extra finomra őrlik, és ezt keverik el forró vízzel.
Egy csésze matcha tea jótékony hatása felér 10 csésze hagyományos zöld tea jótékony hatásával, mégsem terheli meg annyira a szervezetet, mint a kávé. Ha kíváncsi vagy a matcha jótékony hatásaira, azokról már korábban írtam.
Tehát ez a zöld finom por lesz a desszertünk alapja. Érdemes az ételkészítéshez inkább a másodszedésből származó Culinary változatot használni, míg teakészítéshez mindenképp a Prémium minőséget válasszuk, hogy megtapasztalhassuk a matcha tea valódi, lágy selymes, természetes ízét.
Matchamisu recept
Alapvetően nagyon hasonló alapanyagokra van szükségünk a matchamisu elkészítéséhez, mint a hagyományos tiramisuhoz. Mascarpone, tejszín, babapiskóta adják az alapját. Viszont a kávé helyett matcha tea por kerül bele, a tetejére pedig fehér csoki forgács a kakaópor helyett.
Az egyik előnye ezeknek a hűtött desszerteknek, hogy akár 1-2 nappal korábban is el tudjuk készíteni, így ha vendégeket várunk, akkor legalább a desszert készítés feladatát előre le tudjuk tudni.
Azonban azt tartsuk szem előtt, hogy a matcha is ugyanúgy élénkít, mint a kávé, így inkább ebéd után, vagy délutáni desszertnek kínáljuk, ne pedig késő esti nasiként faljunk be egy üveggel, mert akkor garantáltan reggelig számolhatjuk a csillagokat.
Akár hagyományosan, nagyobb tálba is készíthetjük, mint a tiramisut, és utólag kockánként tálaljuk, de talán egy kicsit vagányabb megközelítés, ha adagonként, befőttesüvegekbe tesszük. Egyrészt a hűtőben is könnyebb lehet az üvegeket tárolni, másrészt, ha jól rácsavarjuk a tetejét, akkor garantáltan nem veszi át a hűtőben található más ételeknek az ízét vagy a szagát.
PrintMatchamisu
- Author: melinda_smarta_boss
- Total Time: 30 minutes
- Adag: 8 1x
- Diet: Vegetarian
Hozzávalók
- 250 g mascarpone
- 75 g porcukor
- 1 evőkanál Mmatcha Culinary matcha por
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 350 ml habtejszín
- 1 csomag babapiskóta
- 1 teáskanál Mmatcha Prémium matcha por
- 1,5 dl víz
- 1 tábla fehércsoki
Elkészítés
- A mascarponet a porcukorral, a matcha porral és a vaníliakivonattal egy robotgép segítségével alaposan kikeverjük.
- Egy másik tálban a habtejszínt felverjük,
- Összedolgozzuk a tejszínhabot és a matcha krémet. Először a tejszín 1/3-át adjuk hozzá a zöld krémhez és egy spatulával homogénre keverjük óvatosan. majd mehet hozzá a maradék tejszínhab, és azzal is összedolgozzuk.
- Egy csészében hagyományos módon matcha teát készítünk. 1 teáskanál Premium matchaport átszitálunk, felöntjük 1,5 dl 80°C-os vízzel és egy bambusz ecset segítségével csomómentesre keverjük.
- A fehércsokit felaprítjuk.
- A babapiskótát kettétörjük, belemártjuk a teába egy rövid időre, hogy megszívja magát, és egy kisebb befőttesüveg aljára fektetjük a darabokat. Teszünk rá 2 evőkanál krémet, és megszórjuk fehér csoki forgácsokkal. majd jöhet egy újabb réteg babapiskóta és krém. Ennek a tetejére szitálunk egy kevés matcha port, és megszórjuk egy újabb adag fehér csoki forgáccsal.
- Rátekerjük az üveg tetejét és mehet is be a hűtőbe, amíg a vendégek megérkeznek.
Megjegyzések
Hűtve maximum 48 óráig tároljuk!
A matcha élénkítő hatása miatt nem ajánlott, hogy kisgyerekek fogyasszák.
- Prep Time: 30
- Category: Desszert
- Módszer: Sütés nélkül
Tápértékek
- Adag: 1
- Kalória: 420 Kcal
- Cukor: 12 g
- Zsír: 29 g
- Telített zsír: 18,2 g
- Telítettlen zsír: 10,5 g
- Trans Fat: 0,3 g
- Szénhidrát: 300 g
- Rost: 1,1 g
- Fehérje: 6,5 g
- Koleszterin: 125,1 mg
Kulcsszavak: matchamisu