Nagyon szeretem a tészta ételeket, nincs olyan hét, hogy legalább egyszer ne ennék valamilyen tésztát. Viszont az ünnepek közeledtével a sütemények is elszaporodtak a konyhámban, így egyre több a szénhidrátalapú kísértés. Ennek apropóján arra jutottam, hogy nem az a megoldás, hogy lemondok ezekről az ételekről, hanem inkább a szénhidrát mennyiségét csökkentem.
Mi is az a szénhidrát csökkentet tészta?
Szénhidrát csökkentet kenyeret szoktam néha venni, de tésztával most próbálkoztam először. A szénhidrát csökkentett termékek egyre népszerűbbek, főleg a diétázók körében, ezért egyre több alapanyag és késztermék kapható. Ezek a termékek annyiban térnek el a hagyományos társaiktól, hogy speciális összetételük miatt körülbelül 30%-kal kevesebb szénhidrátot tartalmaznak, viszont magas a rost tartalmuk. Ezen felül még szintén mellettük szól az a tény is, hogy lassabban emelik meg a vércukorszintet, mint a hagyományos, fehér lisztből készült társaik.
Sütőtökös-diós szélesmetélt
Én imádom a diós tésztát és a sütőtököt is. Amikor ősszel a Comói-tónál voltunk az egyik talponállós tésztázóba (mert ott ilyen is van! 🙂 ) én sütőtök krémmel töltött raviolit ettem, a kisfiam pedig diós-sajtkrémes fusillit választott. Mondanom sem kell, hogy mind a kettő mennyei volt! Ez ihlette a legújabb alkotásomat.
Hozzávalók (2 főre)
- 1 közepes darab sült sütőtök
- 2 marék dió felaprítva (inkább aprítóban, mint darálva)
- 1 csomag szénhidrát csökkentett szélesmetélt (én WellBredet vettem)
- 0,5 dl növényi tejszín
- 1 kávés kanál kakukfű
- 1 evőkanál dió olaj
- só, bors
Amíg a tészta kifő, addig egy serpenyőbe beletesszük a sütőtököt, és jól szétnyomkodjuk, hozzáadjuk a tejszínt és a kakukkfüvet és a borsot, ízlés szerint sót. Ha nagyon sűrűnek találjuk, egy kevés vízzel hígíthatjuk, hogy sűrű mártás állagú legyen. Ha picit összerottyant, mehet hozzá az aprított dió és a dióolaj.
A kifőtt tésztával alaposan összekeverjük és már ehetjük is!
Édesen szereted?
Ha nem szempont a diéta, akkor ennek az édes verzióját is elkészítheted. Ekkor kimarad a kakukkfű és a bors, cserébe megy az egészhez 1 evőkanál méz és egy nagyon kevés reszelt gyömbér.
Jó étvágyat!
Ezeket is nézd meg:
Fenséges avokádós-aszalt paradicsomos tészta Smarta konyhájából
Omlós sertésszűz friss kerti zöldségekkel
Gyömbéres sütőtök krémleves Smarta konyhájából
Zabálnivaló sütőtökös muffin Smarta konyhájából
Ha kíváncsi vagy további receptekre és háztartási tippekre, akkor gyere és csatlakozz a SMARTA Facebook közösséghez, videó receptekért pedig kattints a YouTube csatornámra 😉