A paradicsom szezon kellős közepén járunk, már az én kis konyhakertemben is szüretlejük nap, mint nap ezt a finom zöldséget (tudom, tudom, gyümölcs, de…). Imádom melegen is enni, a tőről leszedett friss paradicsomot, mert semmihez sem hasonlítható az íze, zamata és illata. Ez az az élmény, ami után sóvárgok egész télen. De most hogy itt a lehetőség, hogy tele együk magunkat paradicsommal, kicsit utánanéztem, mik a paradicsom jótékony hatásai. Érdekel? Akkor gyere, tarts velem!
A paradicsom jótékony hatásai
A paradicsom – főleg ha saját termesztésből, vagy helyi öko gazdaságokból származik – nagyon fontos vitamin és ásványi anyag forrás. Az egyik legfőbb alkotója a likopin, amely egy nagyon erős antioxidáns, így képes felvenni a küzdelmet a minden napos stressz okozta sejtkárosító szabad gyökökkel. Emellett kiemelkedő a C és A vitamin tartalma, valamint fontos vas, folsav és kálium forrás is.
De nézzük sorban, hogy mi mindenre van jótékony hatással ez a csodálatos nyári zöldség, ami miatt mindennap érdemes fogyasztani.
7 ok, ami miatt mindennap fogyassz paradicsomot!
1. Javítja a látást: magas A-vitamin tartalma miatt jótékony hatása van a látására és segít megelőzni a farkasvakság kialakulását.
2. Csökkenti a vérnyomást: ez a paradicsomban található kálium mennyiségnek köszönhető, de csak akkor van hatása, ha minden nap fogyasztunk belőle – vese problémák esetén viszont konzultáljunk a kezelő orvossal!
3. Csökkenti a rossz koleszterint szintet, és védi a szívet: a paradicsomban található likopinnak köszönhetően segít megelőzni a szív és érrendszeri betegségek kialakulását, és csökkenti a vér triglicerid szintjét
4. Segít az emésztőrendszert egészségesen tartani: magas a rost tartalma és az enzimek az egész emésztő rendszert aktív működésben tartják.
5. Ragyogó, egészséges bőr: a paradicsom rendszeres fogyasztása jótékonyan hat a bőr mellett a hajra és a fogakra is. Sok helyen napégést is kezelnek a levével. Sok anti-aging termékben is használják.
6. Hasznos a kismamáknak: magas folsav tartalma védi a magzatot, de ehhez napi szinten kell belőle fogyasztani.
7. Segít megelőzni a depressziót: egy japán kutatás arra az eredményre jutott, hogy azok, akik legalább hetente kétszer esznek paradicsomot, 43%-kal kisebb eséllyel lesznek depressziósak.
Vigyázat! Köszvényben szenvedők csak mértékkel fogyasszák, mert a tüneteik rosszabbodhatnak!
Akár a fentiek miatt, akár csak az ízért, használjuk ki a nyár csodáit és fogyasszunk minél többet ebből a fantasztikus zöldségből! Ha lehet, piacon, őstermelőtől szerezd be!
A legjobb, ha frissen, nyersen fogyasztod, de különböző ételekben felhasználva is élvezheted a paradicsom jóhékony hatásait. Próbáld ki például az egyszerű paradicsomos tészta receptemet, vagy készíts egy könnyű, ricottás-paradicsomos galettet akár reggelire, vagy vacsorára!
Ezek is érdekelhetnek:
Ezért fogyassz rendszeresen spenótot!