Az ősz egyik legcsodálatosabb és legsokoldalúbb zöldsége a sütőtök. Nem lehet megunni, feltéve ha van legalább 10 féle ötlet a tarsolyodban. Ha túl vagy a hagyományos sült sütőtökön és az isteni krémlevesen, akkor feltétlen próbáld ki ezt a remek, könnyű édességet. Ha a családban van olyan, aki nem szereti ezt a szezon zöldséget, ezt akkor is zabálni fogja.
Ezt a receptet, akár Halloween party-ra is készítheted, ha beszerzel néhány vicces mini marcipán tökfejet. A cukor mennyiségét a szerint csökkentheted, hogy mennyire édes a sütőtök. A végeredmény minden esetben isteni lesz, mert a muffin tésztája lágy, a dió ropog a fogad alatt, a mazsola pedig selymesen kényeztet.
Kb. 24 db kisebb vagy 12 db nagyobb muffin lesz belőle.
Előkészítés kb. 15 perc, sütés 20 perc
Sütőtökös muffin hozzávalók
A kamrából
- 80 ml olíva olaj
- 10 dkg nádcukor
- 10 dkg darált dió + 5 dkg aprított dió
- 10 dkg liszt (én tönköly fehéret használok)
- 1 kávéskanál fahéj
- 1/3 reszelt szerecsendió
- 1 csomag sütőpor
- 1 nagy marék mazsola
- 1 csipet só
A hűtőből
- 2 tojás
Frissen a zöldségestől:
- 25 dkg sütőtök
Sütőtökös muffin elkészítése
Kapcsold be a sütődet 170 fokra. Amíg bemelegszik, addig el is készül a muffin tészta.
A megtisztított sütőtököt reszeld le, a diót daráld le, keverd össze, majd add hozzá a lisztet és a sütőport. Jöhet a cukor, a fajéj és a frissen reszelt szerecsendió is.
Ehhez a recepthez nem szükséges a nagyon finom darált dió, így ha nincs diódarálód, akkor egy mini aprító segítségével is apróra vághatod. Az aprított dió szintén készülhet ebben, csak jóval kevesebb ideig működtesd a készüléket.
Egy másik tálban keverjük össze a 2 tojást az olíva olajjal. Ha kész, fokozatosan adjuk a száraz részhez, dolgozzuk össze. A végén jöhet bele az aprított dió és a mazsola.
Jöhet a muffin sütő. Ha szilikon sütőformád van nincs különösebb teendőd, csak kanalazd a mélyedésekbe az alapanyagot, kb. 2/3-ig. Ha muffin papírt használsz és a fém muffin formát, akkor tedd bele a papírokat a sütőformába, és abba mehet a massza, ugyan úgy max. 2/3-ig.
Kb. 15-20 percig kell sütni. Onnan lehetsz biztos benne, hogy kész van, ha egy hústűt beleszúrsz óvatosan, és teljesen szárazon veszed ki, nem marad rajta tészta. A teteje enyhén barnás lesz.
Picit hagyjuk kihűlni mielőtt kivesszük a formából, mert a kevés liszt miatt melegen széteshet.
Ha kihűlt jöhet a dekorálás. Marcipán dísszel, vagy az ügyesebbek habzsák segítségével cukros habbal is dekorálhatják.
Ha Halloween-re készülsz, olvasd el ezt a cikkemet is: DIY Halloween-i készülődés – így készíts egyedi tök lámpást
Ha pedig imádod az édességeket, katt erre a villám receptet is: Expressz epres-jeges desszert Smarta konyhájából
Nyomj egy lájkot, ha tetszik a recept, ha elkészíted, akkor pedig oszd meg, hogy mások is lássák milyen ügyes vagy! 🙂
További tippekért kövesd a Facebook oldalamat, képeket pedig az Instagramon találsz.
Fotók: saját és pixabay.com