Tenger gyümölcsei paella Smarta konyhájából

Az elmúlt egy évben többször is “megtalált” különböző formákban és helyeken a spanyol konyha, aminek az lett a mellékhatása, hogy az olasz ízek után elkezdtem beleszeretni ezekbe a mediterrán ételekbe is. Imádom az olaszok rizottóját és nagy rajongója vagyok a tengeri herkenytyűknek, ezért mi más is lenne a spanyol ételek toplistám első helyén, mint a paella tenger gyümölcseivel!

Tavaly Barcelonában jártam, idén tavasszal pedig pár napot töltöttem Andalúziában, ahol mindent bejártunk és megkóstoltunk, amire időnk jutott. Természetesen miután tele ettük magunkat paellával, be is szereztem 2 csomag speciális fűszer keveréket, hogy itthon is el tudjam ezt az ételt készíteni. Az alkalom nem is váratott túl sokat magára, és mivel eléggé jól sikerült ez a recept, gondoltam megosztom veletek is! 🙂

 Spanyol paella hozzávalók – 4 adag:

  • 125 ml olívaolaj
  • 2 db közepes sonka hagyma felkockázva
  • 1 db érett paradicsom felvágva
  • 1 db piros kaliforniai paprika felkockázva
  • 3 gerezd fokhagyma felvágva
  • 90 g chorizo felkarikázva
  • 16 db tisztított fekete kagyló
  • 125 ml száraz fehérbor
  • 220 g paella vagy rizottó rizs
  • 500 ml zöldségalaplé vagy tyúkhúsleves lé (ha nincs lehet kockából is)
  • 85 g fagyasztott zöldborsó
  • 12 db nyers garnéla
  • 20 dkg tintahal karika
  • 15 dkg csirkemell kockázva (vagy kemény húsú fehér hal)
  • Paella fűszerkeverék vagy sáfrány
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 1 citrom reszelt héja

Paella elkészítés:

Az olívaolajra rádobjuk a felkockázott sonkahagymát, a negyedekbe vágott paradicsomot, jön bele egy fél tucat fokhagyma gerezd. Kicsit megsózzuk, és már mehet is hozzá a kockákra vágott kaliforniai paprika. Ha kész a zöldség ágy, akkor tehetjük bele a tintahal karikákat és a fekete kagylót.

Egy igazán spanyol ihletésű ételből nem maradhat ki a chorizo sem. Felöntjük egy kevés fehér borral, hozzátesszük a rizst, a Spanyolországból hozott paella fűszer keveréket – a benne lévő sáfránytól kapja meg a csodás sárga színét az étel -, végül még egy adag csirkemellel is gazdagítjuk ezt ez egytálételt. Amikor elfőtt a bor, felöntjük az alaplével.

Körülbelül 15 perc után még hozzáadjuk a zöldborsót és garnélákat, belemozgatjuk az ételbe és pár perc alatt befejezzük a főzését.

A végén citrom reszelt héjával és aprított petrezselyemmel tesszük teljessé az ízeket.

Ha kíváncsi vagy, hogy Magos Zoltán séffel ezt hogyan készítettük el közösen, akkor nézd meg ezt a videómat is:

Még több recept videót a YouTube csatornámon találsz >>>

Ezek is érdekelhetnek:

Egzotikus kuszkusz-saláta a nyári alakért

Fenséges avokádós-aszalt paradicsomos tészta Smarta konyhájából

4 nyári hűsítő smoothie, amit ki kell próbálnod!

Egy igazi csajos vacsora: SousVide csirkemell gyümölcsökkel és sabayon mártással

Fotók: OWG

Tetszett? Oszd meg te is:

Facebook
Email
Pinterest

Népszerű bejegyzéseim

Ne maradj le!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs spam, viszont lesz sok olyan háttérinfó, amit máshol nem osztok meg!

Összes bejegyzés

Kategóriák
IGEN! Még több SMARTA

Ezek is érdekelhetnek

almas-galette

Mennyei fahéjas almás galette

Azért szeretem a galette recepteket, mert könnyen elkészíthetők, így azok is egyszerűen meg tudjál csinálni, akiknek nincs érzékük a sütéshez. Nem számít, hogy mivel van

fuges-turos-taska

Fügés túrós táska

Itt az ősz, és azzal együtt a füge szezon is. Hivatalosan a füge szezonnak októberben van vége, úgyhogy addig használjuk ki hogy most terem ez

Ez a weboldal sütiket használ! A sütik weboldal működéséhez és az olvasó szokásokhoz kapcsolódó anonim adatokat biztosításához szükségesek a tájékoztatónak megfelelően. A weboldalon való böngészés folytatásával hozzájárulsz a sütik használatához.