Szezámmagos lazac salátával

szezammagos lazac-ebed

Az ebéd kérdése sok ember számára fejtörést okoz.  Kivéve talán azoknak, akik olyan helyen dolgoznak, ahol a közelben elérhető egy menza, és ott elfogadható áron, változatos, egészséges ételek között lehet válogatni. Ha nem ez a helyzet, akkor két választás marad, vagy viszünk magunkkal főtt ebédet, vagy rendelünk valahonnan. Ha Te is az ebéd hordós típusba tartozol, vagy a rendelős/menzás ételekről most akarsz váltani saját készítésű ebédre, akkor próbáld ki ezt: szezámmagos lazac, ínycsiklandozó grillezett avokádós saláta és mentás bulgur!

Lazac és saláta elvitelre

ebed-otlet-elvitelre-lazac

A lazac és a saláta nagyon jó kombináció, hiszen rengeteg tápanyag van bennük. Ráadásul ez a kombináció, amit hoztam egy igazi omega-3 bomba, hiszen a lazac és az avokádó is gazdag benne. Ha tudod, hogy nehéz napod lesz, esetleg munka után sportolást tervezel, akkor ideális választás! Elvitel esetén jó ha a salátát és a főételt külön dobozba teszed, hiszen a főételt meg kell melegíteni.

Szezámmagos lazac – mi van benne?

Lazac – ez az alapja az ételnek, de akár csirkehússal vagy tofuval is helyettesítheted.

Szezámmag – ez két módon is megjelenik a receptben: olaj és mag formájában is. Egzotikus és különleges ízt ad a lazachoz.

Bulgur – érdemes alternatív köretekkel próbálkozni. A bulgur tulajdonképpen búzatöret, ami semleges, de mégis van egy egyedi karaktere.

Avokádó – az avokádót akár nyersen is bele teheted a salátába, de nagyon sokat tud az ízén dobni, ha meggrillezed. Fontos, hogy nagyon forró legyen a serpenyő, és előtte kend át olívaolajjal.

Saláta – bármilyen leveles salátát használhatsz, a madársaláta egy nagyon finom, könnyed verzió.

Csíra – a csírák és a mikronövények már önmagukban is nagyon egészségesek, érdemes rendszeresen fogyasztani őket, főleg a téli időszakban, amikor nincsen szezonja a legtöbb zöldségnek. Ízlés szerint bármilyen csírát hozzá lehet tenni a salátához, de én inkább a semlegesebb ízűeket javaslom, mint a lucerna, brokkoli vagy akár lencse. Ezeket nagyáruházakban tudjátok beszerezni, de akár egyszerűen otthon is tudtok csíráztatni.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
szezammagos lazac-ebed

Szezámmagos lazac mentás bulgurral és grillezett avokádós paradicsom salátával


  • Author: melinda_smarta_boss
  • Total Time: 30 minutes
  • Adag: 2 1x

Description

Egészséges, tápláló és eegyszerűen elkészíthető ebéd, amit akár magaddal is vihetsz!


Hozzávalók

Skála
  • 30 dkg lazac
  • 1 ek szezámolaj
  • 1 ek fekete szezámmag
  • 80 g bulgur
  • 1 ek friss vagy szárított menta levél
  • 1 csésze koktél paradicsom
  • 1 db avokádó
  • 1 csomag mozarella
  • 4 marék madár saláta
  • 1 marék friss csíra
  • 2 ek olívaolaj,
  • Só, bors, citrom ízlés szerint

Elkészítés

  1. Egy lábasba fél evőkanál olívaolajat teszünk, felmelegítjük, és a a bulgurt átpirítjuk 2-3 perc alatt
  2. Felönjük kétszeres mennyiségű vízzel, adunk hozzá 1/2 kk sót és alacsony hőmérsékleten kb. 8-10 perc alatt készre főzzük.
  3. Amikor puha, lezárjuk a hőt és hozzákeverjük az apróra vágott friss mentát.
  4. Amíg fő a bulgur a lazacot felkockázzuk (2×2 cm darabokra), átforgatjuk a szezámolajjal és forró serpenyőben kb. 5 perc alatt készre sütjük.
  5. A salátához egy tálba halmozunk a madár salátát, rátesszük a félbevágott koktél paradicsomokat. Ízlés szerint tegyünk rá olíva olajat és citromlevet, majd forgassuk össze.
  6. Az avokádót hosszában ketté vágjuk, egy kanál segítségével kiszedjük a héjából és hosszanti irányban 4 részre vágjuk. bekenjük olívaolajjal és nagyon forró serpenyőben oldalanként 2-2 perc alatt készre sütjük.
  7. Várjuk meg amíg picit kihűl, és mehet a salátára, a mozzarella darabokkal együtt. A tetejére friss csírát szórunk.

 

Megjegyzések

A tápérték adatok csak tájékoztató jellegűek. A tényleges értékek eltérhetnek a felhasznált alapanyagok minősége és mennyisége miatt.

  • Prep Time: 20
  • Cook Time: 10
  • Category: Ebéd

Tápértékek

  • Adag: 1
  • Kalória: 688 kcal
  • Cukor: 3,7 g
  • Só: 827 mg
  • Zsír: 35,9 g
  • Telített zsír: 5,4 g
  • Telítettlen zsír: 30,5 g
  • Szénhidrát: 41,3 g
  • Rost: 10,8 g
  • Fehérje: 54,7 g
  • Koleszterin: 78 mg

Kulcsszavak: szezámmagos lazac

Tetszett? Oszd meg te is:

Facebook
Email
Pinterest

Népszerű bejegyzéseim

Ne maradj le!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs spam, viszont lesz sok olyan háttérinfó, amit máshol nem osztok meg!

Összes bejegyzés

Kategóriák
IGEN! Még több SMARTA

Ezek is érdekelhetnek

almas-galette

Mennyei fahéjas almás galette

Azért szeretem a galette recepteket, mert könnyen elkészíthetők, így azok is egyszerűen meg tudjál csinálni, akiknek nincs érzékük a sütéshez. Nem számít, hogy mivel van

fuges-turos-taska

Fügés túrós táska

Itt az ősz, és azzal együtt a füge szezon is. Hivatalosan a füge szezonnak októberben van vége, úgyhogy addig használjuk ki hogy most terem ez

Ez a weboldal sütiket használ! A sütik weboldal működéséhez és az olvasó szokásokhoz kapcsolódó anonim adatokat biztosításához szükségesek a tájékoztatónak megfelelően. A weboldalon való böngészés folytatásával hozzájárulsz a sütik használatához.