Az ebéd kérdése sok ember számára fejtörést okoz. Kivéve talán azoknak, akik olyan helyen dolgoznak, ahol a közelben elérhető egy menza, és ott elfogadható áron, változatos, egészséges ételek között lehet válogatni. Ha nem ez a helyzet, akkor két választás marad, vagy viszünk magunkkal főtt ebédet, vagy rendelünk valahonnan. Ha Te is az ebéd hordós típusba tartozol, vagy a rendelős/menzás ételekről most akarsz váltani saját készítésű ebédre, akkor próbáld ki ezt: szezámmagos lazac, ínycsiklandozó grillezett avokádós saláta és mentás bulgur!
Lazac és saláta elvitelre
A lazac és a saláta nagyon jó kombináció, hiszen rengeteg tápanyag van bennük. Ráadásul ez a kombináció, amit hoztam egy igazi omega-3 bomba, hiszen a lazac és az avokádó is gazdag benne. Ha tudod, hogy nehéz napod lesz, esetleg munka után sportolást tervezel, akkor ideális választás! Elvitel esetén jó ha a salátát és a főételt külön dobozba teszed, hiszen a főételt meg kell melegíteni.
Szezámmagos lazac – mi van benne?
Lazac – ez az alapja az ételnek, de akár csirkehússal vagy tofuval is helyettesítheted.
Szezámmag – ez két módon is megjelenik a receptben: olaj és mag formájában is. Egzotikus és különleges ízt ad a lazachoz.
Bulgur – érdemes alternatív köretekkel próbálkozni. A bulgur tulajdonképpen búzatöret, ami semleges, de mégis van egy egyedi karaktere.
Avokádó – az avokádót akár nyersen is bele teheted a salátába, de nagyon sokat tud az ízén dobni, ha meggrillezed. Fontos, hogy nagyon forró legyen a serpenyő, és előtte kend át olívaolajjal.
Saláta – bármilyen leveles salátát használhatsz, a madársaláta egy nagyon finom, könnyed verzió.
Csíra – a csírák és a mikronövények már önmagukban is nagyon egészségesek, érdemes rendszeresen fogyasztani őket, főleg a téli időszakban, amikor nincsen szezonja a legtöbb zöldségnek. Ízlés szerint bármilyen csírát hozzá lehet tenni a salátához, de én inkább a semlegesebb ízűeket javaslom, mint a lucerna, brokkoli vagy akár lencse. Ezeket nagyáruházakban tudjátok beszerezni, de akár egyszerűen otthon is tudtok csíráztatni.
PrintSzezámmagos lazac mentás bulgurral és grillezett avokádós paradicsom salátával
- Author: melinda_smarta_boss
- Total Time: 30 minutes
- Adag: 2 1x
Description
Egészséges, tápláló és eegyszerűen elkészíthető ebéd, amit akár magaddal is vihetsz!
Hozzávalók
- 30 dkg lazac
- 1 ek szezámolaj
- 1 ek fekete szezámmag
- 80 g bulgur
- 1 ek friss vagy szárított menta levél
- 1 csésze koktél paradicsom
- 1 db avokádó
- 1 csomag mozarella
- 4 marék madár saláta
- 1 marék friss csíra
- 2 ek olívaolaj,
- Só, bors, citrom ízlés szerint
Elkészítés
- Egy lábasba fél evőkanál olívaolajat teszünk, felmelegítjük, és a a bulgurt átpirítjuk 2-3 perc alatt
- Felönjük kétszeres mennyiségű vízzel, adunk hozzá 1/2 kk sót és alacsony hőmérsékleten kb. 8-10 perc alatt készre főzzük.
- Amikor puha, lezárjuk a hőt és hozzákeverjük az apróra vágott friss mentát.
- Amíg fő a bulgur a lazacot felkockázzuk (2×2 cm darabokra), átforgatjuk a szezámolajjal és forró serpenyőben kb. 5 perc alatt készre sütjük.
- A salátához egy tálba halmozunk a madár salátát, rátesszük a félbevágott koktél paradicsomokat. Ízlés szerint tegyünk rá olíva olajat és citromlevet, majd forgassuk össze.
- Az avokádót hosszában ketté vágjuk, egy kanál segítségével kiszedjük a héjából és hosszanti irányban 4 részre vágjuk. bekenjük olívaolajjal és nagyon forró serpenyőben oldalanként 2-2 perc alatt készre sütjük.
- Várjuk meg amíg picit kihűl, és mehet a salátára, a mozzarella darabokkal együtt. A tetejére friss csírát szórunk.
Megjegyzések
A tápérték adatok csak tájékoztató jellegűek. A tényleges értékek eltérhetnek a felhasznált alapanyagok minősége és mennyisége miatt.
- Prep Time: 20
- Cook Time: 10
- Category: Ebéd
Tápértékek
- Adag: 1
- Kalória: 688 kcal
- Cukor: 3,7 g
- Só: 827 mg
- Zsír: 35,9 g
- Telített zsír: 5,4 g
- Telítettlen zsír: 30,5 g
- Szénhidrát: 41,3 g
- Rost: 10,8 g
- Fehérje: 54,7 g
- Koleszterin: 78 mg
Kulcsszavak: szezámmagos lazac