Ha piknikezésre szánjuk magunkat, akkor érdemes nem csak piknik cuccokkal, de megfelelő menüvel is rákészülni erre a programra! Ilyenkor, jogosan mindenki kicsit másfajta ételekre vágyik, mint amit akár egy hétköznap reggel is elfogyaszthat az asztalnál. Viszont azt is figyelembe kell venni a tervezéskor, hogy senki nem szeretne 3 napig a konyhában robotolni egy piknikmenü miatt, ezért mutatok egy gyors, finom és egészséges menüsort, amit kicsik és nagyok is szívesen fogyasztanak majd!
Így állítsd össze a piknikmenüt!
A piknikmenü összeállításánál,néhány fontos szempontot figyelembe kell vennünk, hogy a nap végén mindenki megnyalja mind a 10 ujját:
- határozzuk meg, hogy mibe kerülnek a szállítandó ételek, és vegyük figyelembe a hűtőtáska vagy a piknik kosár kapacitását, majd próbáljuk bele az ételtároló dobozainkat, hogy hogyan tudjuk a legoptimálisabban kihasználni a teret
- ha megvannak az ételtároló dobozaink, akkor a készülő ételek porcióit ehhez igazítsuk
- ha gyerekek is mennek, akkor gondoljuk végig, hogy azokat az ételeket a gyerekek is szívesen fogyasztják-e, hogy ne kelljen külön még a gyerekeknek is főzni
- olyan ételeket készítsünk, vagy úgy adagoljuk, hogy minél több ételt tudjunk a kezünkkel elfogyasztani, minél kevesebb tányérra és evőeszközre legyen szükségünk
- vigyünk magunkkal egy ételfedő hálót, amit akár a kenyérre, akár étkezés után a maradékra rá tudunk tenni, hogy mindenféle bogarak ne mászkálják össze az ételünket
- érdemes zárható és különböző színű műanyag poharakkal készülni, hogy ne legyen kavarodás abból, hogy melyik pohár kié, és ne essen bele semmi az italunkba
- inkább könnyű, egészséges fogásokban gondolkozzunk, ami elég energiát ad a kültéri aktivitáshoz, mint nehéz, zsíros ételekben
Előétel: zöldséges tunkolós
A kikapcsolódás valahogy mindig kéz a kézben jár a nassolás is, ami első hallásra egészségtelenül hangzik, de ha egy picit újraértelmezzük a rágcsálni való fogalmát, akkor azonnal egészséges ropogtatnivaló kerülhet a tányérunkra. Az elviteles müzlis poharamat újrahasznosítottam, és most nem granolával, hanem zöldséghasábokkal és joghurt mártogatóssal töltöttem meg. Joghurt helyett akár csicseriborsókrémet is készíthetünk, aminek egy részét pár napig otthon is használhatjuk szendvicsalapnak.
Hozzávalók (2 főre):
- 1 db kígyóuborka
- 2 db sárgarépa
- 6 db zellerszár
- 3 evőkanál natúr görög joghurt
- 1 teáskanál friss aprított menta és kakukkfű
- só és fehér bors ízlés szerint
A zöldségeket megtisztítjuk és egyenlő nagyságú hasábokat vágunk belőlük. A joghurtot összekeverjük a fűszerekkel és már kész is a mártogató.
Főétel: mini fasírtgolyó-nyársak
Nem csak a gyerekek, de a felnőttek is imádják, ha az ételfalatok nyársra vannak húzva, és anélkül, hogy megfognánk az ételt, vagy evőeszközhöz nyúlnánk, lehet falatozni. Mi lehetne erre alkalmasabb, mint a mini fasírt, ami hidegen is remek választás friss kenyérrel és salátával.
Hozzávalók (4 személyre):
- 500 g darált pulykahús
- 1 db tojás
- 1 db száraz teljes kiőrlésű rozsos zsömle vagy 2 dl zsemlemorzsa
- 1/2 vöröshagyma apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma átnyomva
- 1 teáskanál friss aprított kakukkfű
- 1 kávéskanál őrölt fűszerkömény
- 1 kávéskanál édes csemegepaprika
- 1 teáskanál só
- 1 kávéskanál bors
- koktél paradicsom
- kemény sajt ízlés szerint
- zöldsaláta
- baguette
A fasírthoz a zsömlét összetépkedjük és vízbe áztatjuk, hogy megpuhuljon. Ha ez kész, a kezünkkel kinyomjuk belőle a vizet és mehet egy nagyobb tálba. (Ha zsemlemorzsával dolgozunk, akkor azt nem kell előre beáztatni.)
A tálba beledobunk minden hozzávalót és jó alaposan a kezünkkel összegyúrjuk, majd kis golyókat (mint egy koktélparadicsom) formázunk belőle, és forró olajban aranybarnára sütjük pár perc alatt. Majd félretesszük, hogy kihűljön.
Elővesznünk egy tucat fa vagy bambusz nyársat (nézzük meg, hogy mekkora fér el kényelmesen a tárolódobozunkba) és koktélparadicsomot, fasírtot és sajtot egymás után ráhúzunk.
Desszert: házi granolaszelet
A desszert egyetlen piknikkosárból sem hiányozhat! De ilyenkor el kell felejteni a habos, vagy sérülékeny édességeket, jobb, ha egészséges, energiát adó granola szelethez nyúlunk. Most mutatok erre is egy szuper receptet!
Hozzávalók (18 db-hoz)
- 180 g apró szemű zabpehely
- 80 g juharszirup
- 25 g apróra vágott aszalt sárgabarack
- 25 g aszalt vörös áfonya
- 25 g aprított mandula
- 25 g magkeverék (napraforgó, tökmag…)
- 2 evőkanál kókuszzsír
A kókuszzsírt és a juharszirupot egy lábasban összemelegítjük, nem kell forrnia, csak legyen annyira meleg, hogy amikor levesszük a tűzhelyről az homogén folyékony állagú legyen. A száraz hozzávalókat tegyük egy tálba, öntsük rá a megolvasztott szirup-zsír kombót, és keverjük össze alaposan, hogy a folyadék minden száraz hozzávalót bevonjon.
Egy sütőlapra tegyünk egy sütőpapírt terítsük rá a masszát 1 cm magasságban, próbáljunk meg egy nagy négyzetet formázni. Fektessünk rá egy másik sütőpapírt és óvatosan préseljük össze a masszát, hogy tömörebb legyen. Egy kés segítségével vágjuk téglalapokra, és mehet is be a sütőbe, alsó-felső sütés 170 fok 15-20 perc.
Ha már kellemes az illata és a teteje kezd aranybarnára sülni, akkor vegyük ki és tegyük félre. Várjuk meg amíg teljesen kihűl és megszilárdul, mielőtt hozzányúlunk és beletesszük egy szilikon szállító dobozba.
Ha van kedvünk, akkor sütőpapírból és madzagból készíthetünk neki csomagolást is.
Ital: természetes ízesített víz
A tudatosság jegyében piknikezéskor is maradjunk a természetes megoldásoknál, és sima vízzel vagy házi ízesített vízzel készüljünk. Helytakarékosság szempontjából a legjobb, ha vagy egy garnitúra többször használható műanyag poharunk, amit helytakarékosan tudunk szállítani és még attól se kell félni, hogy összetörik.
Ha egy tárolódobozba bekészítünk mindenféle természetes ízesítőt, akkor rövid idő alatt tudunk egészséges, frissítőt kínálni. Mi kerülhet a dobozba? Minden, aminek szeretjük az ízét 🙂
Az én kedvenceim: eper, áfonya, málna, citrom, lime, narancs, menta, bazsalikom, rozmaring
Ezek akár magukban, akár egymással kombinálva kiváló szomjoltók!
Ha ennyi recept nem lenne elég, akkor nézd meg az egzotikus quinoa saláta és tortilla tekercs receptemet is!
A recepteket a Tchibo Magyarország szponzorálta.
Ezek is érdekelhetnek:
7+1 nélkülözhetetlen kellék a tökéletes piknikhez!
Házi diós-banános granola Smarta konyhájából
Kirándulj gyerekkel! – Balaton-felvidék és a Tapolcai medence